Sektörel

TÜİK’in rakamları inşaat sektörünü de vurdu! Bundan sonra ne olur?

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı inşaat maliyet endeksinde yer alan rakamlar, inşaat maliyetlerindeki enflasyonla örtüşmedi. Fiyatlar arasındaki farklılık inşaat sektörünü de zora soktu.

İnşaat maliyetleri her geçen gün katlanarak artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)  açıkladığı son enflasyon rakamları, inşaat sektöründeki maliyetlerin çok gerisinde kaldı. Bu da inşaat sektöründeki şirketleri zor duruma soktu. Bazı büyük inşaat şirketleri can çekişir hale geldi. Konut üreten inşaat firmaları yaptıkları evleri satamazken, taahhüt şirketleri de zor durumda kaldı.

FİYATI 6 AYDA KATLANARAK ARTTI

Odatv.com’dan Nalan Güler’in haberine göre, fiyat artışları en çok demir de hissedildi. 2022 ve 2023 yıllarında fiyatı katlanarak artan demirde bu yılın ilk yarısında görülen artış 2 yıllık toplam artışı aşarak iki katına yükseldi. Geçen yılın sonunda 10 bin lira civarında olan inşaat demirinin tonu şu anda 30 bin Türk Lirası’na ulaştı.

ÇİMENTO VE BETON FİYATLARI UÇTU

Beton fiyatlarındaki artış demirden geri kalmadı. Kum, çakıl, kırma taş gibi malzemelere verilen genel adıyla agrega da fiyatlar 20 kat zamlandı.

Son bir sene içerisinde yaşanan demir ve çimento fiyatlarındaki artış, inşaat maliyetlerini adeta uçuşa geçirdi.  İnşaat sektöründe deyim yerindeyse işler tam anlamıyla durdu. İnşaata başlama kararı alan şirketler maliyet hesabı yaparken harcama kalemlerini hesaplayamaz duruma geldi .

TÜİK’İN RAKAMLARI ŞAŞIRTTI  

TÜİK’in açıkladığı rakamlar karşısında devlete iş yapan taahhüt firmaları da ne yapacağını şaşırmış durumda kaldı. Devletten iş alan müteahhit firmaların sözleşmelerinde yer alan fiyatlar daha işe başlanamadan yani şantiye kurulamadan eriyip gidiyor. .

TÜİK bu işin neresinde?

Kamu ihalelerinde uygulanan "21-b" yöntemiyle yapılan alımlardaki şartlar gereği fiyat artışları, TÜİK rakamları baz alınarak hesaplandığı için şirketlerin aldıkları işlerdeki zararları katlanarak çoğalıyor. Firmaların aldığı işler bitirilemez duruma gelirken, işten cayma hakları da kullanılamıyor. Bazı firmalar işi tasfiye ederek sonlandırmak istese de sözleşmeler buna izin vermediği için müteahhitler de yavaş yavaş batmaya başlıyor.

TÜİK’in açıkladığı yanlış enflasyon rakamlarıyla piyasa dengelerinde yarattığı yıkıcı depremin, 6 Şubat depremlerinin ekonomide oluşturduğu zarar kadar büyük olduğu tahmin ediliyor.

İnşaat maliyeti 1 yılda tam yüzde 72,78 arttı!

Murat Kurum, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Cengiz Erdem'i görevden aldı iddiası!

Ev sahipleri ve kiracılara yüzde 80 zam şoku: Aidatlar resmen uçuşa geçti!

Kapalıçarşı ata altın fiyatları ne kadar? 5'lik reşat altın fiyatı Kapalıçarşı'da kaç lira? 10 Temmuz altın fiyatları

Kiralarda zam sınırı kalktı, piyasa karıştı! Yüzde 65 artış kira sorununa çözüm olacak mı?