Otomobil

Tüketici Konfederasyonu’ndan önemli uyarı: Araç kiralarken sahte senet tuzağına düşmeyin!

Ramazan Bayramı’na çok az bir süre kala tatilini şehir dışında geçirmek isteyenler şimdiden otomobil kiralamak için araştırma yapmaya başladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu ise araç kiralarken dolandırıcıların tuzağına düşmemeleri için vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.Bayram tatilini şehir dışında geçirmeyi planlayanların şimdiden araç kiralama şirketi arayışına başladığını belirten Ağaoğlu, ancak araç kiralama işlemli yapılırken özellikle kaparo dolandıcılığı ve sahte senet tuzağına karşı vatandaşların uyanık olmasını istedi

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı. Bayram tatilini şehir dışında geçirmeyi planlayanların şimdiden araç kiralama şirketi arayışına başladığını belirten Ağaoğlu, ancak araç kiralama işlemli yapılırken özellikle kaparo dolandıcılığı ve sahte senet tuzağına karşı vatandaşların uyanık olmasını istedi.

Kurumsal araç firmalarına ait internet sitelerine benzeyen sahte araç kiralama sitelerine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin özellikle internet ortamında yaptıkları aramalarda ucuz fiyatlı otomobil gördüğü zaman onları kiralamak istediğini ancak bu yüzden çeşitli mağduriyetler yaşanabileceğine işaret etti.

SAHTE SENET TUZAĞINA DİKKAT!

Dolandırıcıların bu konuda farklı yöntemler kullandığını ileri süren Ağaoğlu, “Tüketicilere kiralayacağı araca ilişkin fotoğraflar gösterip kaporayı aldıktan sonra ortadan kayboluyorlar. Daha sonra da karşı tarafa ulaşmak mümkün olmuyor” diye konuştu.

Dolandırıcıların kullandığı ikinci yöntemin ise sahte senet tuzağı olduğunu söyleyen Ağaoğlu, her kiralama şirketinde olduğu gibi ya kredi kartı bilgilerini aldıkları ya da senet imzalattırdıklarına işaret ederek, “İşte tüketiciler özellikle bu noktada çok dikkatli olsun. Araç kiralayacağınız zaman şirket hakkında detaylı araştırma yapın. İnternette arama yaparak şirket hakkında detaylı bilgiye ulaşmak mümkün” dedi.

DÖRT FARKLI CEPHEDEN FOTOĞRAF ÇEKİN

Tüketicilerin kiraladığı aracın dört farklı cepheden fotoğrafını da çekmesini öneren Aydın Ağaoğlu, kiralama şirketi ile yaptığı sözleşmeye de mutlaka herhangi bir hasar var ise onu not olarak yazmalarını, örneğin sağ tamponda çizik veya çamurlukta çizik varsa bunların tek tek belirtilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yine aracı teslim ederken de aynı şekilde fotoğrafının çekilmesini öneren Ağaoğlu, kiralama şirketinden, “Araç hasarsız teslim edilmiştir” notunu da alarak vatandaşların dolandırıcıların tuzağından kurtulabileceğini söyledi.

SENETİN ÜSTÜNÜ DOLDURUYORLAR

Neşet Yılmaz adlı bir vatandaş araç kiralama şirketi tarafından kendisinin haberi olmadan senet imzalattırıldığını ileri sürerek yaşadığı mağduriyetten dolayı sıkıntılı günler geçirdiğini ifade etti. 2017 yılında Başakşehir’de bulunan bir firmadan araç kiraladığını anlatan Yılmaz, iki günlüğüne kiraladığı araç için 300 lira ödediğini belirtti. Ancak araştırmalarının sonunda imzaladığı sözleşmenin altında senet olduğunu ve bunu sonradan fark ettiğini söyleyen Yılmaz, “Senetlerinin üzerini daha sonda dolduruyorlar. Benimkinin üstüne de 67 bin lira yazmışlar. O günün parası ile bir araç bedeli neredeyse. Birçok arkadaşımın evlerine, maaşlarına haciz geldi bu yüzden. Avukatım aracılığıyla mahkemeye başvurarak hacizi durdurdum. Dolayısıyla bayram öncesi araç kiralamak isteyenler mutlaka imza attığı sözleşmenin altına çok dikkatli baksın. Mağduriyet yaşamasın” dedi.