Tüketici maksimum 1.334 TL ödeme ile konut almak istiyor!
ING Bankın tüketicilerin konut alma iştahını ölçtüğü Mortgage Barometrede bir yıllık sonuçlar açıklandı. Rapora göre tüketiciler ortalama 73 ay vade ve maksimum 1.334 TL ödeme ile konut almak istiyor
ING MORTGAGE BAROMETRE SEKTÖRÜN NABZINI ÖLÇTÜ:
2010 BEKLENENİ VERMEDİ, 2011DEN UMUTLUYUZ!
ING Bankın tüketicilerin konut alma iştahını ölçtüğü Mortgage Barometrede bir yıllık sonuçlar açıklandı. Rapora göre tüketiciler ortalama 73 ay vade ve maksimum 1.334 TL ödeme ile konut almak istiyor. Aralık 2010 itibariyle alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 135 bin TL. Büyük çoğunluğu sıfır daire almak isteyen tüketicilerin hayali 3+1 evde oturmak.
Dünyanın Mortgage Uzmanı ING Bank 2010 yılı başında Bilgi Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirdiği, halkın konut alma eğilimini gösteren endeksi ING Mortgage Barometrenin 2010 yılına ilişkin toplam sonuçlarını açıkladı. ING Grubunun konut kredilerindeki tecrübesini Türkiyeye taşımak amacıyla hayata geçirilen Barometre, tüketicilerin konut alma düşüncelerini, ekonomik beklentileriyle harmanlayarak ifade ediyor.
ING Grubunun mortgage hacmi Türkiyedeki bakiyenin 13 katı!
ING Bank araştırmanın ilk yıl sonuçlarını basın toplantısıyla açıkladı. Düzenlenen toplantıda konuşan ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, ING Grubunun dünya genelindeki mortgage bakiyesinin yaklaşık 350 milyar avro olduğunu, bu rakamın Türkiyenin toplam mortgage bakiyesi olan 27 milyar avronun 13 katına denk geldiğini belirtti.
Cenk Tabakoğlu, 18 Şubat 2011 itibari ile Türkiye pazarı mortgage kredileri bakiyesi 59,4 milyar TL, toplam tüketici kredileri (mortgage, ihtiyaç, taşıt kredileri) bakiyesi ise 129,4 milyar TLdir. Mortgage kredilerinin toplam tüketici kredileri içindeki payı yüzde 46. 2009 yılı sonunda 42,3 milyar TL olan mortgage kredi bakiyesi 2010 yılı sonunda 57,2 milyar TLye ulaştı. Piyasa büyüklüğü ise yüzde 35 oranında arttı. 2011 yılında yaklaşık 1,5 aylık dönemde piyasadaki büyüme devam ediyor dedi.
Mortgage konusunda ING Grubunun 100 yıllık tecrübesini Türkiyeye taşımayı hedefliyoruz diyerek iddialı olduklarını vurgulayan Tabakoğlu, ING Bank mortgage büyüklüğünün 2,2 milyar TL ve pazar paylarının yaklaşık yüzde 4 olduğunu söyledi.
Tabakoğlu, 2010 yılında yaklaşık 15 bin adet müşteriye 1 milyar TLlik mortgage kredisi kullandırıldı. 2009 yılında konut kredisi kullandırımları, 2008 yılına göre tutar bazında yaklaşık yüzde 80, adet bazında ise yaklaşık yüzde 100 arttı. 2010 yılında da 2009 yılındaki rakamlara paralel kullandırımlar gerçekleştirilerek mortgage piyasasındaki güçlü konumumuzu devam ettirdik diye konuştu.
ING Mortgage Barometreyi ING Grubunun 2003ten beri Hollandada, 2005ten beri ise Belçikada yürüttüğü ING Yatırım Barometrelerinden esinlenerek oluşturduklarını belirten Tabakoğlu bu çalışmayla sektörde bir ilki gerçekleştirerek tüketicilerin konut satın alma eğilimlerini ölçtüklerini belirtti.
ING Mortgage Barometre konut piyasasının nabzını tutuyor
ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin ise ING Mortgage Barometre araştırmasıyla tüketicilerin konut satın alma tercihlerini etkileyen dinamikleri ortaya çıkarmayı, kısacası konut piyasasının nabzını tutmayı hedeflediklerini belirtti. ING Mortgage Barometrenin sektörün tüm oyuncularına katkı sağlayan bir endeks olduğunu söyleyen Şirin Bu çalışmayla konut sektörünün arz tarafında, inşaat firmalarının proje kararlarında kullanacağı, emlak danışmanlarının müşterilerini yönlendirirken fikir alabileceği, talep tarafında ise tüketicilerin alım kararlarını verirken yararlanacağı aylar itibari ile trendinin gözlendiği ve yorumlandığı bir endeks sunuyoruz ifadesini kullandı.
ING Barometre nedir
ING Mortgage Barometre aylık olarak yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre tüketicilerin konut alma düşüncelerini, ekonomik beklentileriyle harmanlayarak ifade eden bir endeks. Endeksin en yüksek değeri 200, en düşük değeri ise sıfır. Tüketicilerin konut piyasasının durumunu konut alımına uygun olmadığı yönünde değerlendirmeleri ve hiçbir şekilde ev almak istememesi durumunda barometre 0 değerini gösteriyor. Konut piyasasının genel gidişatını çok olumlu bulmaları ve ev alma iştahlarının en üst düzeyde olması durumunda ise barometre 200 değerini görüyor. ING Mortgage Barometre'sini bir başka açıdan özetlemek gerekirse; İnsanlar ev almak için doğru zaman olduğunu düşünüyorlar mı sorusuna genel bir bakış açısıyla cevap veriyor.
2010da satın alma iştahı düştü, umutlar 2011e kaldı
Ahmet Haşim, 2010 yılında 12 kez Türkiye genelinde yaklaşık bin kişiye ulaşarak yapılan araştırmanın kümüle sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
Aralık 2009da 80 seviyesi ile başlayan Konut Barometresi Mayıs-Eylül ayları arası 75 seviyelerine düşüyor. Referandum öncesi ekonomideki gerginliğin Barometreye de yansıdığı, Referandum sonrası atmosferin olumlu yönde değiştiği görülüyor. Her ne kadar 2010 senesi kötü olarak yorumlansa da sene başında mevcut koşulların kötü bulunması oranı sene sonuna doğru daha iyimser bir algıya dönüştürüyor. Böylece, 2010nun bekleneni vermediğini söyleyebiliriz, ancak 2011den umutluyuz. Kişilerin 2011 senesinden beklentileri daha yüksek ve 2011 senesinin ekonomik koşullarına daha olumlu ve pozitif bakıldığı görülüyor. Ancak bununla birlikte Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesi tedirgin bir dönem olmasını bekliyoruz.
Tüketiciler sıfır daire istiyor, ayda 1.334 lira taksit ödeyebiliyor
ING Bank Mortgage Barometrede 2010 kümüle sonuçlarında öne çıkan detaylar:
* Konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar arasında kredi en ön sırada geliyor.
* 2009 Aralık dönemine kıyasla; tüketicilerin banka kredisine ilgilerinin arttığı görülüyor.
* Aralık 2010 itibariyle alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 135 bin TL.
* Kredi kullanmayı düşünen her 4 tüketiciden 1i konut bedelinin yarısından azı için kredi kullanmayı planlıyor.
* Aralık 2010 itibari ile krediye aylık ödenebilecek tutar ortalama aylık 1.334 TL.
* Konut kredilerinde ortalama olarak 73 ay vade ile ev kredisi tercih edildiği görülüyor.
* Tüketicilerin büyük çoğunluğu sıfır daire almak istiyor.
* Konut satın alınırken tüketicilerin yüzde 61i, 3+1 evleri tercih ediyor.
* Büyük çoğunluk 1 yıl ya da daha uzun bir süre sonra konut satın almayı planlıyor.
* Büyük çoğunluk içinde yaşamak için konut satın almayı planlıyor. Bu grubu yatırım için konut satın almayı planlayanlar izliyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız