07 / 05 / 2024

Tulip, yeni adıyla 1stanbul, eski adıyla Tulip Turkuaz için uluslararası tahkime gitti! Türkiye'yi şikayet etti!

Tulip, yeni adıyla 1stanbul, eski adıyla Tulip Turkuaz için uluslararası tahkime gitti! Türkiye'yi şikayet etti!

Tulip Real Estate and Development B.V, İstanbulda Ispartakule III projesi olarak bilinen en son teknolojiyle donatılmış konut ve imar projesinin feshi ile ilgili, Türk Devleti aleyhine tahkim başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Proje, milyonlarca dolar değe



Yapılan açıklama şöyle;

Crowell & Moring LLP 12 Ekim 2011 tarihinde Rotterdam, Hollanda merkezli müvekkili Tulip Real Estate and Development B.V.nin, İstanbulda Ispartakule III projesi olarak bilinen en son teknolojiyle donatılmış konut ve imar projesinin feshi ile ilgili, Türk Devleti aleyhine tahkim başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Türkiyedeki benzer projelerin en büyüklerinden biri olan proje yüz milyonlarca dolar değerinde.

Tahkіm Talebinde de belirtildiği gibi, Tulip, Hollandalı deneyimli gayrimenkul ve konut geliştiricileri tarafından, Türkiyedeki büyük projelere yatırım yapmak ve inşalarını gerçekleştirmek için kuruldu.

Türkiye deki ilk yatırımı olacak bu İstanbul projesine Tulip, Başbakan Recep Tayyip Erdoğana bağlı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından teşvik edildi. 2006 yılında, bir devlet kurumu olan TOKİ, kendisine bağlı devlet kuruluşu Emlak GYO aracılığıyla yatırımcılardan bu proje için teklif istedi. Tulip dünya çapındaki konut tasarımları ve sunduğu avantajlı mali koşulları ile ihaleyi kazandı ve bu daha sonra konut birimlerinin son derece başarılı satışı ile sonuçlandı. Mayıs 2010da proje feshedildiğinde Tulip tüm yatırımını kaybetti.

Meyer Benitah, Tulip projesinde öncü rol oynayan bir Hollandalı yatırımcı, şöyle konuştu: Türkiyeye ilk geldiğimizde grubumuz Türk vatandaşlarına uygun fiyatta, modern, kullanışlı daireler sağlayacak olan önemli projeler geliştirme fırsatları konusunda son derece heyecanlıydı. Ancak, devletin haksız ve ayırım gözeten yaklaşımları bizi tüm yatırımımızdan mahrum etti ve bize uluslararası hukuk kapsamında adalet arayışından başka seçenek bırakmadı.

Türkiyedeki bir Hollandalı yatırımcı olarak Tulip, devletin projelerine yasalara aykırı biçimde müdahalesine ve varlıklarına el konulmasına karṣı koruma altındadır. Hollanda ve Türkiye arasındaki ikili yatırım anlaşması, Hollandalı şirketlerle Türk devleti arasındaki yatırım anlaşmazlıklarının tahkim ile çözümüne imkn tanımaktadır. Tulipin hak talebi, Washington DCde bulunan Dünya Bankası ile bağlantılı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezine (ICSID) sunulmuştur.

Söz konusu tahkimde,Tulipin baş dava vekili, Crowell & Moringin Washington daki ortaklarından Stuart H. Newbergerdir. Kendisi şu açıklamada bulunmuştur, Ayrıntıları Tahkim Talebinde anlatıldığı üzere, Tulip, İstanbula gelmeye ve Türkiyenin büyümekte olan orta sınıfına, üstün özelliklere ve uygun maliyete sahip konut seçenekleri sunmak için son teknoloji ürünü, doğaya uyumlu bir proje inşa etmek için önemli miktarda para yatırmaya teşvik edilmiştir. Ancak, proje başarı kazandıktan sonra ve inşaat önemli derecede ilerlemiş iken, sözleşmesi Türkiye tarafından herhangi bir hukuki temel olmadan, yasalara aykırı bir biçimde feshedilmiştir. Bu durum Hollanda ile Türkiye arasındaki anlaşmanın açık bir ihlalidir. Türkiye, Hollandalı yatırımcılar ile yaşanan ihtilafların Dünya Bankasındaki ICSIDe sunumunu kabul etmiṣtir, ve biz tahkimin sonucunda, müvekkil lehine bir karar alınmasını bekliyoruz.

ICSID Tahkim Talebinin tam bir nüshası için www.crowell.com/tuliparbitration adresini ziyaret edebilirsiniz."

 


Geri Dön