Ekonomi

Tüm detaylar akşam saatlerinde belli olacak! Ucuz konut, kredi borçları ve fahiş fiyatlar

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliye'de bir araya gelecek. Kabine'nin ana gündeminde takibe düşen kredi ve kredi kartı borçları olması beklenirken, bu konuların çözümüne yönelik 3 formül var.Toplantının ana gündem maddelerinin dar gelirlilerin takibe düşen ve icra aşamasına gelen kredi kartı ve kredi borçları olması tahmin ediliyor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddelerinin dar gelirlilerin takibe düşen ve icra aşamasına gelen kredi kartı ve kredi borçları olması tahmin ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlıklarının birlikte yürüttüğü dar gelirli vatandaşlara yönelik çalışmanın son durumu Kabine toplantısında masada olacak. Toplantı sonrasında bu konuda yapılan düzenlemenin açıklanması beklenmekte. Ayrıca terörle mücadele, dış politika konuları ve tahıl koridoru konuları da Kabine’de konuşulacak. 

Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye’de imzalan tahıl sevkiyatı anlaşması ile ilgili son durum görüşülecek. İki ülke arasında ateşkesin sağlanması için atılabilecek adımlar da konuşulacak.

81 ilde yapılacak 150 bin sosyal konut projesinin ayrıntılarının da gündeme gelmesi tahmin ediliyor.

GELİRE GÖRE SEÇENEK
Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı paketler hakkında detaylar konuşulacak.

Bu kapsamda kredi kartı ve kredi borçlarını ödeyemeyen dar gelirli vatandaşlara yönelik yapılandırma, borç erteleme gibi seçenekler masada yer alacak. Son kararı Erdoğan’ın vereceği düzenlemede ekonomik sıkıntı nedeniyle borçlarını ödeyemeyen dar gelirlilerin gelirine göre sunulacak seçeneklerle elinin rahatlatılması tahmin ediliyor.

Artan konut fiyatları ve krediler nedeniyle konut sahibi olamayan dar gelirlilerin durumu da bugünkü kabinede ele alınacak başlıklar arasında olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemeyle öncelikle 81 ilde ayrı ayrı konut talepleri sıralanacak. Yapılacak tespitlerin ardından 81 ilin ihtiyaçlarına göre TOKİ öncülüğünde sosyal konutlar yapılacak.

MALİYETİNE KONUT
Bu kapsamda talebin fazla olduğu illerde daha fazla sosyal konut yapılacak. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi konut talebinin hızlı arttığı illere önceliklendirilecek.

Hazine arsalarının ev yapma şartıyla dar gelirli vatandaşlara tahsis edileceği düzenlemeye göre hiç evi bulunmayan, geliri 10 bin lirayı aşmayan dar gelirlilere, uygun fiyat ve 20 yıla kadar uzun vadelerle kredi verilmesi tahmin ediliyor.

Projede devlet desteğinin azami şekilde verilmesi, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra emekliler ve yeni evlenecek çiftlerin önceliklendirileceği de ifade ediliyor.

Düzenlemeden yatırım için projeye girmek isteyenler veya ev sahibi olanlar yararlanamayacak.

Dar gelirlinin maliyetine ev sahibi olacağı düzenlemeyle özellikle büyük şehirlerde artan arza bağlı olarak yüksek fiyatların dizginlenmesi de tahmin ediliyor.

KREDİ KARTI VE KART BORÇLARINA 3 FORMÜL
Sabah'ın haberine göre; kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle takibe düşen vatandaşları yakından ilgilendiren yeni düzenleme ile takibe düşen kart borcu için borç öteleme, borç yapılandırma ve borcun takip süresini uzatma olmak üzere 3 formül var.

Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çalışmanın detaylarını kamuoyuna açıklayacak.