Ekonomi

Tüm vergi borçlarına yapılandırma geliyor! Bu fırsatı kaçırmayın!

7440 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına dair karar Resmî Gazete’de yayımlandı. Bazı alacakların yeniden yapılandırılması hakkındaki kanun değişikliği ile ilgili Bolu Defterdarı açıklama yaptı. İşte açıklamanın tüm detayları…Borçlar taksitler şeklinde ödenebilir ayrıca vergi, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecri misiller ile ilgili ihtilaflarda sonlandırılacak

Yapılandırma kanunu çerçevesinde Bolu defterdarı Hasan Çelik vatandaşların kamu ya olan borçlarının yükünü azaltılacağını söyledi. Borçlar taksitler şeklinde ödenebilir ayrıca vergi, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecri misiller ile ilgili ihtilaflarda sonlandırılacak.

 

Borçlara yapılandırma fırsatı 

Bolu Defterdarı Hasan Çelik’in yapmış olduğu açıklamalara göre devam eden vergi incelemeleri ve bunun yanında taktir işlemeleri adına yeni düzenlenen kanundan yararlanılabilecek. Beyan edilmeyen ya da eksik beyan edilen vergiler adına pişmanlık kapsamında ya da kendiliğinden beyan yapılabilecek. Geçmiş yıldaki beyanlar arttırılarak vergi incelemesi için muhatap olunmayacak, işletme kayıtları gerçek durum haline uygun şekle getirilecek, yapılandırılan ya da taksitlendirilen borçlardan kanunun yayınlanmış olduğu tarih itibari ile ödemeleri devam eden vatandaşların talep edilmesi halinde kanun kapsamı içerisinde yapılandırma yapılabilecek.

Yapılandırılan borçların tümünün peşin ödenmesi durumunda Yİ-ÜFE tutarı üzerinden ayrıca bir indirim daha yapılacak, 30 Eylül tarihine kadar araç muayenelerinin yaptırılması durumunda aylık olarak %5 fazlaların tahsilinden vazgeçilecek.

Defterdarlığın yaptığı açıklamada ise vatandaşların kanundan yararlanabilmesi adına gayret gösterileceği de belirtildi. 

 

 

 

MTV, ÖTV ve KDV yapılandırılacak

Resmî Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren yeni kanuna göre; motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, kurumlar vergisi, ÖTV ve KDV gibi vergiler yeni kanuna göre yapılandırılacak. Tüm bunların yanında 31 Aralık 2022’den önce verilen ve vergi dairelerinin takip ettiği tüm idari para cezaları bu kanun kapsamı içerisinde yapılandırılabilecek.

Yeni paylaşılan kanun kapsamında pişmanlık ya da izaha davet kapsamı içerisinde ya da kendiliğinden veya yapılan vergilerin ödemeleri kolaylaştırılacak.

Başvuru ve ödemeler nasıl olacak

Bu kanundan yararlanmak isteyen vatandaşlar, 31 Mayıs tarihine kadar ilgili idare üzerine başvuru yapacak. Kanunun ikinci maddesi üzerinden yararlanmak isteyenler borçlarını ödemek için başvurularını Gelir Dairesi Başkanlığı üzerinden yapacak. Başvurular internet adresi ya da e-devletten yapılabilecek. Online başvuru yapmak istemeyenler bulundu bölgelerdeki vergi dairelerine doğrudan gidebilecek ya da başvurularını e-posta yoluyla yapabilecek.

GSS prim borçları silmek için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar

Vergi borçlarında yeni hamle! Vergi barışı yürürlüğe girdi! Borçlarınızın faizleri silinecek

TOKİ'den indirim hamlesi! Yüzde 25 düşecek