02 / 05 / 2024

Tuna Özener: EBRD'den 40 milyon euro kredi aldık!

Tuna Özener: EBRD'den 40 milyon euro kredi aldık!

Akfen Holding ve Kardan N.V. ortaklığı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) 40 milyon euro kredi aldı. TASK isimli girişim, kredinin  kredinin 16 milyon euroluk kısmını Dilovası ve Güllük'teki atık su tesislerine aktardı



Akfen Holding ve Kardan N.V. ortaklığı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) 40 milyon euro kredi aldı. TASK isimli girişim,  kredinin 16 milyon euroluk kısmını Dilovası ve Güllük belediyeleriyle yaptığı sözleşme gereği gerçekleştirdiği projelere aktaracak olan TASK, kredinin 10.5 milyon eurosunu kullandı.

Dilovası Organize Sanayi Bölgesinin atık su projesinin yap-işlet-devret modeliyle 2008 yılında başladığını ve 2010 yılında tamamlandığını söyleyen TASK Genel Müdürü Tuna Özener, Dilovasındaki diğer üç organize sanayi bölgesinin atık su projesine de  talip olduklarını vurguladı. Özener, "Türkiyede belediyelerdeki imtiyaz modeliyle organize sanayi bölgeleri ve sanayi kuruluşlarına yap-işlet-devret modeline uygun projeler üretebilmek için dört yıl önce kurulduk. Bu tür işletmeler devletin gücünün yetmediği yerlerde devreye girerek çevreye katkı sağlayan, suyu arıtan tesisler kuruyor ve uzun vadeli işletiyor dedi.

'Bu model yaygınlaşır'
Uyguladıkları modelin hem yatırımcı hem de organize sanayi bölgeleri için oldukça avantajlı olduğunu kaydeden Özener, "Kurum bu modelle maliyet ve kaynak açısından tasarruf sağlamış oluyor. Hem yatırımcı hem de fabrika sahibi sanayiciler için en uygun modelin bu olduğunu çok kısa sürede de yaygınlaşacağını düşünüyorum" dedi.  Uygulama konusunda da bilgi veren Özener, "Arıtmış olduğumuz suyu belli bir birim fiyatla çarparak OSBye fatura ediyoruz. OSB bize parayı veriyor, daha sonra da parayı kendi üyelerinden topluyor" diye konuştu.

TASK tarafından Dilovası Organize Sanayi Bölgesinde yapılan arıtma tesisini 70 kişilik bir ekiple ziyaret eden Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)  Belediyecilik ve Çevre Altyapı Müdürü Jean Patrick Marquet de tesisi görünce hem şaşırdıklarını hem de çok etkilendiklerini dile getirerek, 2010 yılında 32 ülkeye 500 milyon  euro civarında bir yatırım yaptık. Bu yatırımların daha çok altyapı ve suyla ilgili. TASKın kullandığı kredinin ise 10 yıl vadesi var diye konuştu.


Geri Dön