22 / 12 / 2024

Tünel kalıp nedir? Avantajları ve dezavantajları neler?

Tünel kalıp nedir? Avantajları ve dezavantajları neler?

Tünel kalıp sistemi, yapılarda taşıyıcı duvar (perde) ve döşemelerin bütün halinde, tek işlemle yerinde dökümünü sağlayan yapım tekniğidir. Peki avantajları ve dezavantajları neler? 



Tünelk kalıp sistemi yapılan evlerin daha sağlam olmasını sağlayan bir yapım tekniğidir. Özellikle depremlerde  tünelk kalıp kullanılan evler ve iş yerleri sağlam kaldı. Tünel kalıp sistemi, yapılarda taşıyıcı duvar (perde) ve döşemelerin bütün halinde, tek işlemle yerinde dökümünü sağlayan yapım tekniğine verilen isimdir. Peki Avantajları ve dezavantajları neler? İnşaat Doktoru X sosyal medya hesabından tünel kalıp sistemi ile ilgili bilgiler verdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...


İnşaat Doktoru @insaatdr

TÜNEL KALIP NEDİR?

Tünel kalıp sistemi, yapılarda taşıyıcı duvar (perde) ve döşemelerin bütün halinde, tek işlemle yerinde dökümünü sağlayan bir yapım tekniğidir.

AVANTAJLARI:

Tünel kalıp sistemde, taşıyıcı duvarlar ve döşemelerin bütün halinde ve tek bir işlemle dökülmesiyle monolitik bir yapı elde edilmekte, depreme ve yangına karşı dayanım arttırılmaktadır. Bu sistemde kullanılan temiz ve pürüzsüz kalıplar sayesinde çıkan beton yüzeylerin düzgün olması sebebiyle sıva gerektirmemekte, bu da boya işlemleri sırasında yüzey düzgünlüğü ve temizliğinden dolayı zamandan ve ekonomik açıdan tasarruf sağlamaktadır.

Tünel kalıp sistemi, monolitik bir yapı olmasıyla birlikte depreme ve yangına karşı olan dayanıklılığıyla, dökülen betonun kullanılan yöntemler sayesinde çabuk dayanım kazanmasıyla, uygulamasında daha önceden üretilerek yerinde montajı sağlanan prekast yapı bileşenleri sayesinde hızlı bir üretim gerçekleşmesiyle, her ne kadar pahalı bir ön yatırım maliyeti varsa da, doğru planlama yapıldığı takdirde kalıp elemanlarının yüzlerce defa kullanılabilir olmasıyla birlikte yatırım maliyetini önemli miktarda düşürmektedir.

Hızlandırılmış üretim sayesinde iklim koşullarının verimlilik üzerindeki etkileri en aza indirilir.

Projenin erken tamamlanması kira geliri gibi finansal fırsatlar sağlar.

DEZAVANTAJLARI:

Bunların yanı sıra bodrum kat yapımı, perde duvar ve prekast cephe elemanlarının birleşim yerlerinde oluşan yalıtım sorunu, ısı ve ses yalıtımı ve estetik kaygılar sistemde oluşabilecek olan sorunların başlıcalarıdır.

Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, erken yapı hasarlarının oluşmasıyla birlikte, yapı ve çevresinde kullanıcı için amaçlanan konfor ve görsellik kısa sürede kaybolabilecektir. Üretici firmalar tarafından sorunların bilinmesine rağmen maliyet ön planda tutularak yanlış çözümler üretilmeye ve uygulanmaya devam edilmesi halinde ise, sistemin deprem faktörü nedeniyle şu anda gözlenen avantajlı durumunun tersine döneceği bilinmelidir.

Kalıp sisteminin yatırım maliyeti, projenin küçük ölçekli olması durumunda m2 başına kalıp maliyetini artırır.

Yüksek üretim hızı nedeniyle yönetimle ilgili işlevler hayati önem taşımaktadır. Koordinasyon sorunları programda kayda değer gecikmelere neden olur.

Geleneksel sistemlere kıyasla daha vasıflı işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Her blok için gerekli olan vinçler nedeniyle ekipman maliyetleri nispeten daha yüksektir.''

 

boşver.@GokkoyunNevzat konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: '' Hocam tünel yaparken aks betonu atılıyor daha sonra kat betonu atılıyor. Aks betonunla ana kar betonu arasında nasıl Soğuk derz olmuyor?!!

N.ilker KOĞUŞ @Nilkerkogus: ''Perdeler de, çift sıra hasır çelik kullanılır. Tek dert ön cephelerdeki pencereli prefabrik elemanların kaynakla yerine montajıdır.Sonrasında bu elemanların ek yerlerinin çok iyi macunla (Tihokit) doldurulması gerekir. İşte bunu Türkiye'de kimse yapmaz.Bence kullanılışlı sistem''


Gökhan Oğuz@Goo10413700 ''Tamamen perde betondan yapılmış site içerisinde bulunan dairem çok şükür depremde ailemden kimsenin burnu bile kanamadan kurtulmamızı sağladı. C25 beton olmasına rağmen. Kesinlikle çok memnunum.''dedi. 


Brad @AlyagBrad :''Ünv. de bir hocamız, 2. dünya savaşından sonra hızlı konut ihtiyacını karşılamak için üretilen bir sistem olduğunu, demir yoğunluğunun kafes etkisiyle insan sağlığına olumsuz etkileri olduğunu ve artık pek kullanmadıklarını anlatmıştı.'' ifadelerine yer verildi. 

İnşaat demir fiyatları rekor kırdı! 1 ton demir ne kadar oldu? Güncel demir fiyatları

İMSİAD Başkanı Demir: İnşaat sektörü yapay zeka çağına ayak uydurmalı!

Dünyaca ünlü analistler açıkladı: Konut satışları yaz aylarında tavan yapıyor!

Geri Dön