Tünel kalıp sistemi nedir?
Düşük maliyetli ve hızlı yapılandırılması amacıyla çok tercih edilen tünel kalıp sistemi nedir? Tünel kalıp sistemi dezavantajları nelerdir? Tünel kalıp sistemi depreme dayanıklı mıdır? İşte Tünel kalıp sistemi özellikleri...
Tünel kalıp sistemi nedir?
Yapıların duvarlarına yerleştirilen büyük kalıplardır. Bunlar duvara yerleştirildiğinde duvarı bir defada dökmeye yarar. Bu sistem ile cephe düzlemleri, merpenler, sahanlıklar ve bölme duvarlar gibi yapı bölümleri dökülür. İç ve dış bölme duvarları ise çoğunlukla hazır panellerden oluşturulmaktadır.
Tünel Kalıp tekniği İkinci Dünya Savaşından sonra yıkılan yapılan hızla yerine getirilmesi için geliştirilmiş bir sistem olarak ilk defa kullanılmıştır. Düşük maliyetli ve hızlı yapılandırılması amacıyla çok tercih edilmektedir.
Tünel Kalıp Sistemi inşaat sektörüne hızlı bir çalışma sistemi getirmiştir. Tünel kalıp sisteminde iç ve dış duvarların yüzde yetmiş kadarı betondan oluşmaktadır. Döşeme kalıbı iki ile üç gün arasında çıkarılmaktadır. Bu da binaların hızla yapılmasını sağlamaktadır.
Bu sistem yapıların büyük kalıp sistemleriyle hazırlanarak bir defada bulunduğu yerde döşemelerin ve duvarların bir defada döküldüğü sistemdir. Betonarme bina yapımında kullanılan sistem tesisat kanallarının monte edilebildiği bir sistemdir. Tünel kalıbı içerisine çelik kalıp kullanılmasıyla düz yüzeyler kolayca oluşturulabilmektedir. Belirli yükseklikler ve aralıklar kalıpçılar tarafından belirlenmeden de yapılabilmektedir. Sistem kolayca monte edilebildiği gibi kolayca da demonte edilmektedir.
Kalıplar; betonarme elemanlara gerekli şekil ve boyutu veren, taze beton ağırlığını ve basıncını ve beton döküm esnasında ortaya çıkan ilave yükleri taşıyan sistemlerdir.
Tünel Kalıp sistemi depreme dayanıklı mı?
Depreme karşı dayanıklılığı bilinen en güvenli sistemlerden biri olarak nitelendiriliyor.
Tünel Kalıp özellikleri..
1. Tünel Kalıp ağırlıkları 60-70 kg arasında değişir.
2. Boyutlarını sistemin üreticileri belirler.
3. Tünel kalıplar yaklaşık olarak 500 defa kullanılma özelliğine sahiptir.
4. Ekonomiktir ve zaman açısından faydalı bir sitemdir.
5. Günümüzde daha çok toplu konut işlerinde kullanılmaktadır.
6. Yer üstü ve yer altı tünel yapımlarında kullanılır.
7. Tünel Kalıp sistemler yangına karşı daha dayanıklıdır.
8. Deprem bölgeleri için elverişlidir.
Tünel kalıp boyutları..
Uzunlukları 2.50m, 1.25m ve 0,625m vincin kapasitesine göre bu elemanlar 12.50m uzunluğa kadar birleştirilerek kullanılabilirler. Yükseklik olarak 2.30m den 3.00m’ye kadar mevcuttur.
Genişlikleri 1.05, 1.35, 1.65, 1.95, 2.25, 2.55 ve 2.85. Bu ölçüler dışında özel kalıplar da yapılıyor.
Tünel Kalıp Sistemi’nin dezavantajları
1. Maliyeti yüksek olduğu için toplu konut yapıları dışında kullanılması zararlı olabilir.
2. Bu sistemden dolayı konutlar arası ses yalıtımı gerçekleşemiyor.
3. Nem oranının yüksek olduğu bölgelerde yapının da dış cephesi çoğunluk olarak beton olduğu için romatizmal hastalıklara sebep olabiliyor.
4. Yapılar tek bir kalıptan çıktığı için mimari alanda kısıtlamalara yol açıyor. Mimari çalışmalara fazla olanak tanınmıyor.