29 / 04 / 2024

Tüpraş'tan yeşil adım! 2040 yılını hedefliyor

Tüpraş'tan yeşil adım! 2040 yılını hedefliyor

Türkiye Petrol Rafineleri (Tüpraş) Sratejik Dönüşüm Planı kapsamında yeşil hidrojen oluşumuna odaklandı. 2025'ten itibaren yeşil hidrojen üretimine geçmeye karar veren şirket, 2040 yılında ise hidrojen üretiminde meydana gelen emisyonları sıfırlamayı planlıyor.



Tüpraş, enerji sektörünün geleceğini Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında olduğunu düşünerek öncelikli iş alanlarında 'yeşil hidrojen' üretimiyle alakalı çalışmalarına hız vermeye karar verdi. 

Bu düşünceden hareketle Tüpraş'tan yeni bir adım geldi. 2025'ten itibaren yeşil hidrojen üretimine geçme kararını veren şirket, 2040 yılında ise hidrojen üretiminde oluşan emisyonları sıfırlamayı düşünüyor. 

Hali hazırda Avrupa hidrojen pazarının lider kuruluşlarından olan şirket zaten Hydrogen Europe'a üye.  Bu ağ sayesinde Avrupa'da ve dünyada aynı hedefler doğrultusunda ilerleyen şirket projelerle yeşil dünya anlayışına katkı sağlamak istiyor. 

Enerji sektöründe dünyaya yeni bir bakış açısı geçiren hidrojenin canlı bir ekosistem olarak çalışır halde olmasını hedefleyen Hydrogen Europe'a üye olan şirket, tüm koordinasyon gruplarına üye olmanın yanı sıra Temiz Hidrojen Ortaklığı ile Ortak Teknoloji Girişimleri projelerinde de yer alacak. 

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, Hydrojen Europe üyeliğinin Tüpraş'ın 2050 yılında Karbon Nötr olma hedefi ile Türkiye'de de temiz enerji dönüşümünde liderlik amaçladığını ifade etti. 

Bu değerli zincirin bir parçası olmaktan çok gurur duyduklarını dile geitren Yelmenoğlu, "Dönüşün planı ile yeni enerji türlerine yönelik olan talebi karşılamak bizim için çok önemli. Önemli yatırım sahalarımzında biri de sıfır karbona sahip elektrik üretimi ve bu elektrik sayesinde yeşil adım atmak" sözlerine yer verdi.

Yelmenoğlu konuşmasının devamında şu noktalara değindi:
"2030 yılına kadar yaklaşık olarak 1 GW'lik sıfı karbına sahip elektrik üretimi portföyüne ulaşmak amacımız. Şu anda Türkiye'nin en byüük hidrojen üreticisi durumundayuz ve yeşil hidrojeni elektrolizörle üretmeyi amaçlıyoruz" dedi. 

2025 hedeflerinden de bahseden Yelmenoğlu, "2025 yılından itibaren yeşil hidrojen üretimine geçiş yaparak hidrojen üretimi sonucu meydana gelen emisyonlarımızı 2040 yılında sıfırlamak hedefimiz. 2030 yılında ise ağır taşımacılık ile lojistikte yeşil hidrojen satışı yapmak istiyoruz. Yeşil hidrojeni geleceğin yakıtı olarak görüyoruz ve farklı alanlar ile farklı sektörlere hizmet etmek istiyoruz. Aynı zamanda ihracat potansiyellerini de değerlendirmeye alarak Türkiye ile AB arasında bir köprü görevini üstlenmek istiyoruz" ifadelerine bulundu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön