Genel

TURAD, Samatya'yı canlandırmak için çalışma başlattı!

Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) İstanbul kültür varlıklarının 1950'lere kadar bütün renkleriyle yaşandığı Samatya'nın canlandırılmasıyla ilgili bir çalışma başlattı. Amaç bölgedeki sosyal yaşam ve turizm potansi

Tarihi dokusu, kargir evleri ve meydanıyla geçmişten damıtılan ortak bir dilin izlerinin halen korunduğu Samatya'nın özgün değerlerinin canlandırılması için Nisan 2010'da başlatılan çalışma kapsamında bugüne kadar Samatya ile ilgili bir kitap hazırlandı. Hem işletme bazında hem de yöresel bazda kentsel çekim merkezlerinin arttırılması için Samatya esnafına yönelik hizmet iyileştirme eğitimleri yapıldı. Bu çalışmalarla Samatyalılar ve Samatya'da yerleşik esnaftan başlayarak, yerel değerlere sahip çıkılması ve bölgenin tanıtımının artırılarak, İstanbul'un sosyal yaşamı ve turizminde dikkat çeken bir destinasyon haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Turizm, bankacılık, araştırma, reklamcılık gibi farklı sektor gönüllüleri tarafından 2009 yılında kurulan bir sivil toplum kuruluşu olan TURAD bu konudaki çalışmalara öncülük ediyor.

SANATIN MEKANI

Yunanca 'kum' ya da 'kumluk' anlamına gelen 'psomatia' sözcüğü Türkçe söyleyişle 'Samatya' adını almış. Tarihçilerin bulgularına göre tarihi İstanbul'unkinden eskiye dayanan Samatya'da Altın Kapı, Sulu Manastır olarak bilinen Surp Kevork Kilisesi, Studios Manastırı (İmrahor Camii), Ağa Hamamı, Abdi Çelebi Camii, Balık Müzesi gibi birçok tarihi mekan da yer alıyor. Samatya'nın nabzının attığı, balıkçıları, restoranları ve kahvehaneleriyle çok hareketli olan Samatya Meydanı, 'İkinci Bahar' dizisiyle popülerliğini artırdı. Samatya ayrıca Yavuz Turgul'un ünlü filmi 'Gönül Yarası' ve Nuri Bilge Ceylan'ın pek çok ödül alan filmi 'Üç Maymun' için de mekan olarak seçildi. Samatya Sergun Ağar'ın 'Aşkın Samatya'sı Selanik'te Kaldı', Ahmet Ümit'in 'İstanbul Hatırası', Orhan Türker'in 'Psomatia'dan Samatya'ya' ve Veysel Atayman'ın 'Samatya: Dinmeyen Tını' adlı kitaplarına da konu oldu.
Yeni Şafak

Haberin devamı için tıklayınız