Sektörel

Turanlar Peli Parquet markasıyla 5 yıl içinde sektör liderleri arasına girdi!

Turanlar Peli Parquet markasıyla 5 yıl içinde sektör liderleri arasına girdi. Turanlar Group, köklü geçmişinin yanı sıra, özellikle 5 yıl gibi kısa bir zamanda parke sektöründe ulaştığı ilk üç içindeki konuyla dikkat çekiyor.

Yarım asrı aşkın bir zamandır, orman endüstrisi, kâğıt, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren, nitelikli filtre kâğıt üretiminde dünyanın 3 firmasından birisi ve ülkemizin tek firması olan Turanlar Şirketler Grubu; 5 yıl gibi kısa bir zaman önce girdiği parke sektöründe liderler arasına girdi.


Peli Parquet markasıyla sektörde var olan Turanlar Group, ithal ürünler de dâhil edildiğinde %20’lik bir pazar payına sahip. Markanın, yıllık 100 milyon m2 civarı toplam sektör üretiminin %25’ini gerçekleştirdiği belirtildi. 


Türkiye’nin En Geniş Ürün Çeşidine Sahip Parke Markası…


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Turnalar Group Yönetim Kurulu Üyesi Murat Turan, yıllık 350 milyon TL bir ciroya sahip olduklarını belirterek, parke sektöründeki bu dikkat çekici başarılarıyla ilgili şunları söyledi: “Parke sektöründe 5 yıl içinde bu noktaya gelmekten gurur duyuyoruz. Ama biz, yarım asrı aşkın bir süredir orman ürünleri sektöründe var olan, mobilya sektörüne ara mamul üreten köklü bir kurumuz. Bu beş yıllık süreç, son derece bilinçli ve planlı bir süreçtir. Turanlar Group olarak bizim temel stratejimiz ürün çeşitliliğidir. Hangi ürünlerle sektör liderleri arasına girebileceğimizi iyi tespit ettik. Şu anda Türkiye’nin en geniş ürün çeşitliliğine sahip parke markasıyız. Bizim için temel öneme sahip olan, kapasite veya ciro değil; ürün çeşitliliği, kârlılık ve verimliliktir. Önümüzdeki dönemde de, verimliliğimizi yükselterek, kimsenin üretmediği ürünleri üreteceğiz; yapılmayanı yapacağız. Ayrıca, sadece Peli Parquet olarak değil, Turanlar Group olarak da en önemli stratejimiz, bir müşterinin ihtiyacı olacak her türlü ürünün portföyümüzde yer almasıdır. Bir inşaatın başlangıcından bitimine kadar tüm aşamalarında ürünlerimizle yer alıyoruz.”


Peli Dünyası’nın İlkleri…


Hymen, zımpara, homag, paketleme, depolama iş süreçleri kapsamında, parke üretimi olarak 200 kişiyi istihdam eden ve grup olarak ise 450 kişinin çalıştığı Turanlar Group, pelit ağacından gelen “Peli” ifadesini markalarının önüne almasıyla tanınıyor. Buradan yola çıkarak “Peli Dünyası” temasını kullanan Turanlar Group, kısa bir süre önce, sektörün en büyük fuarlarından İntermob 2014 ve sektörünün tek fuar-bienali olan Pelifair 2014’te, mobilya sektörüne yönelik ara mamul üretiminin dışında, tüketici ile buluştuğu markası Peli Parquet’in, “PeliGolden” koleksiyonunu; ülkemizin ilk gerçek su geçirmez parkesi “Peli Aqua”yı; laminatda, aynı anda hem dijital hem de postforming uygulama yapabilen dünyanın tek markası “PeliDigi”yi ve laminat ile lamine-masif arasındaki ürün gamı boşluğunu dolduran yeni “Peli Natural” ürünlerini sergilemişti. Bu gelişmeler, Turanlar Group’un ürün çeşitliliği ve yapılmayanı yapma stratejilerinin somut birer göstergesi olarak dikkat çekti. 


Peli Parquet markasının ihracat çalışmalarına da değinen Turan, üretimlerinin %15’ini ihraç ettiklerini belirterek; “Yunanistan, Mısır, İran , Irak, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan şu anda ihracat yaptığımız en önemli pazarlar. Ve yakın zamanda, Batı Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Bulgaristan, Ukrayna ve Romanya, bildiğimiz ve parke olarak da açılmak istediğimiz pazarlar arasında yer alıyor.”dedi.  


Doğa Dostu Üretim…


Mobilya, parke ve mobilya aksesuarları sektöründeki yaygın bir yanlış anlaşılmaya da değinen Turan, üretimlerinde masif, yani gerçek ağaç kullanmamalarının çok olumlu bir tercih olduğunu belirterek; “Biz ormanların çöpçüleriyiz… Parke ve diğer ara mamul üretimlerimizde, ömrünü tüketen ağaçları kullanarak doğanın yenilenmesine katkıda bulunuyoruz.”dedi.


1953 yılında Hasan, Fuat ve Nihat kardeşler tarafından kurulan Turanlar Group, köklü geçmişinin yanı sıra, özellikle 5 yıl gibi kısa bir zamanda parke sektöründe ulaştığı ilk üç içindeki konuyla dikkat çekiyor. Grup üretim faaliyetlerini, Vezir Köprü Orman Ürünleri ve Kâğıt Sanayi A.Ş., Pelit Arslan Kontrplak Fabrikası A.Ş. ve Pelit Kalıp Sistemleri şirketleri üzerinden yürütüyor.Pelit Arslan, kontrplak, laminat ve özellikle otobüs, tren ve yat dekorasyonunda kullanılması zorunlu olan yanmaz B1 sınıfı compact laminat ve kontrplak üretimini gerçekleştirirken; Vezir Köprü fabrikası ise, şirketler grubunun vitrini sayılan PeliParke ve mobilya sektörüne sunta, suntalam ve MDF üretimini gerçekleştiriyor.