Sektörel

Turcas, İzmir'de rafineri inşaatına başlayacak

Turcas Petrol A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, İzmir'de, dünyanın "en modern" rafinerinin inşaatına başlayacaklarını söyledi

Aksoy, Turcas Petrol A.Ş'nin Kalyon Oteli'nde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Aksoy, enerji sektöründe dünya çapında oyuncu olma yolunda ilerlemeye çalıştıklarını belirtti.

Turcas'ın, yabancı ortaklıklar içinde büyümeyi hedeflediğini, "dünyada enerjide en ileri şirketler hangileriyse ben doğru projelerde onlarla beraber ortak olacağım" dediğini ifade eden Aksoy, "Hiçbir kompleksimiz yok, yüzde 5 ortağız, yüzde 10 ortağız, yüzde 30 ortağız, yüzde 40 ortağız veya yüzde 99 ortağız..." dedi.

Aksoy, Turcas'ın bölge ve dünyadaki saygınlığı ile yabancılarla kurumsal iletişimdeki başarılarının, Türkiye'de işbirliği yapmak isteyen dünyanın önde gelen enerji şirketlerinin Turcas'la ortaklığını ihtiyaç haline getirdiğini dile getirdi.

Shell & Turcas birlikteliğinin "ne kadar doğru olduğu"nun dünyada ispatlandığını belirten Aksoy, Shell & Turcas'ın başarısından dolayı bütün dünyadaki binin üzerindeki Shell bayisinin Türkiye'ye geldiğini, bayilere bu "başarılı" operasyonun Türkiye'deki örneklemesini göstereceklerini bildirdi.

Aksoy, Shell ortaklığındaki ATAŞ iştirakine de değinerek, "İnşallah kısa bir zamanda ATAŞ'la ilgili Turcas'ın geliştirdiği mükemmel bir projeden bahsetme imkanı bulacağız" dedi.

Socar ile ortaklıklarını ve Petkim yatırımını hatırlatan Aksoy, "İnşallah çok kısa bir zamanda, İzmir'de, Petkim'de dünyanın en modern, en son teknolojileriyle kurulu bir rafinerinin inşaatına başlayacağız. Bu arada mühendislik ihaleleri yapıldı, bütün hızımızla gidiyoruz. Çevreyle ilgili bütün müracaatlar yapıldı" diye konuştu.

Aksoy, rafinerinin İzmir'de, akaryakıt piyasasında Shell & Turcas'ın ağırlıkta bulunduğu bölge olmasından dolayı rafinerinin, Türkiye'nin açığı olan motorin üreterek, ürettiğinin yüzde 100'ünü satma durumunda bulunabileceğini anlattı.

Petkim'de Socar & Turcas'a geçtikten sonra büyük gelişme olduğunu kaydeden Aksoy, "Geçen yılın ilk 3 ayını, kriz olmamasına rağmen zararla kapatan, bugün ise 8 tane kar eden şirketlerden birisi olarak Petkim, kısa zamanda alınan tedbirlerle ve geliştirmelerle daha birinci 3 ayda kar eder duruma gelmiştir. Petkim'den çok büyük beklentilerimiz var, Petkim başlı başına bir kaynaktır" dedi.

"RWE ile EON'u değiştirdik"
Erdal Aksoy, Türkiye'nin "ne olursa olsun" büyüyeceğini ve Türkiye'nin bu potansiyeliyle büyümeye mecbur olduğunu vurgulayarak, özellikle ABD'nin yeni idaresiyle Orta Doğu'ya istikrarın geleceğini, istikrarın gelmesiyle buraya en iyi hizmeti verecek ülkenin Türkiye olduğu güvencesiyle, Türkiye'nin hem kendi potansiyelini hem de çevresinin potansiyeliyle büyüyeceğini söyledi.

Elektrik enerjisi konusunda Eon ile birlikte 2 ortak şirket kurduklarını hatırlatan Aksoy, kriz olunca ortaklarının projeleri askıya almak istediğini ancak Turcas'ın lisansı aldığını, mühendislik hizmetlerini bitirdiği ve arsasını satın aldığı için projeye başlamak istediği anlattı.

Aksoy, Eon'un da bu konuda Turcas'ın heyecanını ve emeğini boşa çıkarmamak için olumlu yaklaştığını belirterek, Alman enerji şirketi RWE'nin kendileriyle ortak olmak istediğini kendileriyle paylaştığını bildirdi.

RWE ile Eon'u değiştirdiklerini, bütün işlemlerin bittiğini, EPDK'dan lisanslarını aldıklarını kaydeden Aksoy, RWE ile Denizli Doğal gaz Kombine Çevrim Santral projesinde ortak olmalarının yanı sıra kömür santralı için ön çalışmalara başladıklarını belirtti.

Aksoy, rüzgarla ilgili müracaatları bulunduğunu hatırlatarak, doğal gaz faaliyetlerinin karlı bir şekilde bütün hızıyla devam ettiğini vurguladı.

Şu anda enerjiyle ilgisi olmayan program peşinde olmadıklarının, ancak enerjinin devamında bulunduklarının altını çizen Aksoy, "Turcas, krize rağmen, Shell ile birleşirken bu projelerdeki kendi sermaye payını muhafaza edebilmek için kendi kasalarını nakitle doldurarak bu işi yaptı" dedi.

Aksoy, Turcas'ın sadece Shell & Turcas ortaklığından gelen karı göz önünde bulundurmadığını ifade ederek, "Bugün ağırlıklı olarak karımız oradan gelmektedir. Biz, 3-4 yıl sonra, bir elektrik santralı ortaklığından aynen böyle karın gelmesini, bir takım geliştirmekte olduğumuz projelerden kısa sürede nakit yaratabilmeyi istiyoruz" diye konuştu.

"5 yıl içinde Turcas'ın global bir rol alacağı kanaatindeyiz"
Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Aksoy, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, "Ermenistan'la yakınlaşmada size yansıyan bir sıkıntı yaşadınız mı?" sorusuna, "Bize yansıyan sıkıntı olmadı ama bize düşen bir görev oldu. Gerek Azeri kamuoyunu gerekse Türk kamuoyunu yanlış bilgilendirmemek için elimizde olan bilgileri hemen açıkladık. Galiba bir tatil günüydü 'gaza zam yapılacak' diye... İlk tepkiyi veren ben oldum" cevabını verdi.

Bunun bir anlaşmanın devamı olduğunu ve bundan farklı bir durum olmadığını dile getiren Aksoy, "1 senedir müzakere edilen fiyat maddesinin revize edilmesinden başka bir durum değildi. Onu o güne getirip de, Azeriler'den fark istiyormuş gibi yansıtmak birazcık iyi niyetli bir yaklaşım olamazdı" diye konuştu.

Aksoy, ATAŞ'ta Turcas'a ilave bir iş imkanı yaratmaya çalışacaklarını bildirerek, "Üretim olmayacak. Üretim niyetiyle değil. Belki bir takım yatırımlar olacak ama..." dedi.

Bundan 5-10 yıl sonrası için Turcas'ın nerede konumlandırdıklarına ilişkin bir soruya Aksoy, şu karşılığı verdi:

"Turcas, bölgede, bütün civar ülkelerde, hatta yavaş yavaş Avrupa'da da, dünyada da kabul edilir, ciddi, küçük fakat kompakt bir ortak haline geldi. Bölgesel tecrübeleriyle büyük ortaklarını çok büyük rahatlık veriyor ve onların işini hızlandırıyor. Turcas, projeleri geliştiriyor geliştiriyor, yabancılara hazır sunuyor. Yabancılar da bundan çok hoşlanıyorlar. Önümüzdeki 5 yıl içinde Turcas'ın global artık, biz bugüne kadar hep bölgesel güç diyorduk, dünya çapında en büyük dünya enerji projelerinde kilit de olsa önemli bir rol alacağı kanaatindeyiz. En önemli dünya enerji projelerinin içinin bir noktasında, mühim değil yüzde 1, yüzde 5, yüzde 15, yüzde 25... O projelerin içinde Turcas'a ihtiyaç duyulacaktır ve Turcas da orada çok önemli görevler üstelenebilecek duruma gelecektir, gelmiştir zaten."

2008'de 45,2 milyon lira net kar
Genel Kurul Toplantısında verilen bilgiye göre, Turcas, 2008 yılı mali döneminde 49,1 milyon lira operasyonel kar ve 45,2 milyon lira net kar elde etti. Operasyonel kar ve net kar rakamları 2007 ile karşılaştırıldığında sırasıyla yüzde 55,3 ve yüzde 58 oranlarında düştü.

Karlılık rakamlarındaki düşüşün 3 ana nedeni, "Turcas'ın yüzde 30 iştiraki olan Shell & Turcas Petrol A.Ş'de üçüncü çeyrekteki petrol ve petrol ürünleri fiyatlarında görülen sert inişlerden dolayı birim marjların düşmesi", "Turcas'ın yüzde 25 iştiraki olan Socar & Turcas Enerji A.Ş'nin Petkim'deki çoğunluk hisseleriyle bağlantılı olarak Petkim'in zararlarından kaynaklanan 12,5 milyon lira ile sınırlı zarar", "Turcas'ın doğal gaz ithalat ve toptan satış iş kolunu oluşturan yüzde 100 iştiraki Turcas Gaz'da yıl boyunca petrol fiyatlarına bağlı gaz ithalat fiyatının yurt içindeki referans gaz satış fiyatına oranla çok yüksek kalması sonucunda oluşan zarar" şeklinde sıralandı.

"Bankalardan kredi istemeye 2010'un ikinci yarısından sonra gideriz"
Aksoy, "20-30 milyon lira az kar etmişiz, çok kar etmişiz hiç mühim değil, bizim milyar dolarlık tasarruflarımızın yanında. En büyük kazancımız, bu yatırımlara bütün hızımızla devam ediyoruz" diye konuştu.

Bankalardan kredi istemeye en erken 2010'un ikinci yarısından sonra gidebileceklerini dile getiren Aksoy, "O zamana kadar da hem dünyada hem Türkiye'de Turcas ve ortaklarının projeleri gibi projeler bankaların kredi vermek için peşinden koştuğu bir an olacaktır" dedi.
Dünya