23 / 11 / 2024

Turgay Tanes: İmar planındaki problemler devam ediyor

Turgay Tanes: İmar planındaki problemler devam ediyor

KDV, tapu harcı konularında sektörü rahatlatıcı teşviklerin maalesef getirilmediğini söyleyen Tanes, imar planındaki problemlerin devam ettiğini anlattı




Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, "mütekabiliyet esası yüzünden sektörümüzdeki birçok üyemiz çok önemli sayıda gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yabancı yatırımcıyı reddetmek zorunda kalıyor" dedi.

Tanes, Gayrimenkul Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, üyelerden gelen yeni bildirimlerin, sınırda vizelerin kaldırılmasından sonra AVM, otel, özel hastanelerde bir ziyaretçi artışı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Konuşmasında sektörün sorunlarından da bahseden Tanes, proje geliştirme konusunda yatırımcılar açısından arsa maliyetleri ve arsa arzı yetersizliği sorununun hala olduğu yerde durduğunu belirtti.

Gündemde olan borçlar kanunu tasarısının özellikle yabancı yatırımcıyı büyük ölçüde ürküttüğünü ifade eden Tanes, "Dolar üzerinde yapılan kiralamalarda bu kontratlarda yıllık artış öngörülemeyeceğine dair çok katı hükümleri de içeren sıkıntılı hükümler var" dedi.

KDV, tapu harcı konularında sektörü rahatlatıcı teşviklerin maalesef getirilmediğini söyleyen Tanes, imar planındaki problemlerin devam ettiğini anlattı.

Son zamanlarda GYODER üyesi konut üyelerinden yoğun şekilde gelen bildirim olduğunu da vurgulayan Tanes, şunları kaydetti:
"Türkiye'de normalde bir çok ülkenin vatandaşı konut alabiliyor. Ancak bize üyelerimizin ilettiği, Türkiye'nin mütekabiliyet, yani karşılıklık ilkesi gereği Türk vatandaşlarına konut alım hakkı vermeyen ülkelerin vatandaşlarına Türkiye'de gayrimenkul edinmelerine ve tapu almalarına izin vermiyor. Bu mütekabiliyet esası yüzünden sektörümüzdeki birçok üyemiz çok önemli sayıda gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yabancı yatırımcıyı reddetmek zorunda kalıyor. Bu ülkelerin bir bölümü, Suriye, İran, bazı Türki Cumhuriyetler ve bir kısım Körfez ülkeleri. Ara formüllerle bu iş aşılmaya çalışıldığında da KDV gibi bir takım engeller ortaya çıkıyor.

Bunlar ağırlıklı olarak önemli fonlara sahip insanlar. Bu insanlar Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmak istiyorlar ama bu yasa nedeniyle tapu alamadıkları için olamıyorlar. Üyelerimiz de der ki 'İtalya'da, İspanya'da dünyanın hemen hemen her yerinden önemli fonlar geliyor, biz ise bu tür ülkelerden yoğun talep olmasına rağmen mütekabiliyet nedeniyle konut satamıyoruz, dolayısıyla önemli bir fonu kaçırıyoruz. Bu konuyu dernek olarak gündeme getirmelisiniz."

Bunun üzerine dernek olarak bir çalışma başlattıklarını belirten Tanes, bu insanların İspanya'dan, İngiltere'den Türkiye'deki fiyatların 4-5 katı fiyatla gayrimenkul alabildiklerini, Türkiye'nin böyle önemli bir fırsatı kaçırdığını belirtti.

Tanes, zaten vize kaldırılması amacıyla civar ve bölge ülkelerle bu dönemlerde yakın işbirliği olduğunu, bir sürü konunun masaya yatırıldığını, bu konunu da bir madde olarak girebileceğini ve karşı tarafla birlikte bir uzlaşmaya varılarak iki tarafın da bunu kaldırabileceğini kaydetti.

Tanes, "üyelerimiz 'böylece Türkiye'de sadece iç taleple yetinmez dünyadan gelebilecek bu tür paraları da konut satarak Türkiye'ye sokabilir' diyorlar ki çok haklılar" dedi.

Gazetecilerin, ne kadarlık bir kaynak gelebileceğine ilişkin sorusu üzerine de Tanes, mütekabiliyet nedeniyle talepte bulunan ülkelerin ağırlıklı olarak tamamına yakınında bu anlaşmalar sağlanabilirse önümüzdeki 3-5 yıllık dilimde 5 milyar dolara kadar bir satış olabileceğini vurguladı.

Turgay Tanes, "2009 yılında yabancıların doğrudan net gayrimenkul alımları 1.9 milyar dolara düştü. 2008'de 3 milyar doların üstündeydi. Batıdaki krizden kaynaklanıyor. Böyle bir kriz varsa fonları olan bununla da ev almaya niyetli olan insanları çektiğiniz zaman bu kayıpları kapatırsınız" diye konuştu.

Bu arada, zirvenin yarınki bölümünde "Küresel Kriz Sonrası Gayrimenkul Sektörü: Türkiye İçin Öngörüler 2015" araştırma raporunun sonuçları açıklanacak.

Öte yandan, zirveye katılım ücretinin 490 avro artı KDV olduğu öğrenildi.
AA


Geri Dön