İmar

TÜRGEV'in Silivrikapı’daki yurdu imar planlarına işlendi!

AKP’li Fatih Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda bulunduğu TÜRGEV’e 25 yıllığına bedelsiz devredilen Silivrikapı’daki kız öğrenci yurdu İBB tarafından imar planlarına işlendi.

Yurdun inşa edildiği Bostancı Ailesi’ne ait Silivrikapı’daki yaklaşık 8 dönümlük arazide 4 ev ve büyük bir bahçe bulunuyordu. Ailenin yıllarca kendileri için apartman yapmak istediği ancak belediyenin “burası park alanı gözüküyor” diye izin vermediği arazi 2012 yılında kamulaştırıldı. AKP’li belediye üzerinde bostanların bulunduğu bu araziye kız yurdu yaptı ve TÜRGEV’e devretti. Bostancı ailesi hukuk mücadelesini başlattı ve planlar iptal oldu. Tüm itirazlara karşın Koruma Kurulu’nda belediye lehine karar çıktı.


TÜRGEV’e verilen yurt binasının imar planlarına işlenmesine ilişkin rapor da geçen günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine geldi. Görüşmeler sırasında söz alan CHP’li meclis üyesi ve mimar Esin Hacıalioğlu, “Burası surlara 300 metre bile değil. Tarihi yarımada, su koruma bandı içerisinde. 2012 hava fotolarında bakıyorsunuz yeşil alan. Burası Yedikule bostanları ile de bir bütünlük içinde. Sonra buraya yapı yapılıyor. Bina bittikten sonra Koruma Kurulu’na gidiliyor ve onay isteniyor. Ne yazık ki kurul da bunu onaylıyor. Yani birden fazla yanlış yapıyoruz. Bu rapor bu bölge için emsal olur ve biz tarihi koruyamayız” dedi. Rapor AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi.


URLA’DA YETKİ BELEDİYEDE

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan ve zaman zaman Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da tatilini geçirdiği işadamı Mustafa Latif Topbaş’ın yaptırdığı villalar ile ilgili Danıştay’ın yıkım kararını onamasının ardından gözler Urla Belediyesi’ne çevrildi. Ancak CHP’li Urla Belediyesi ise topu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na attı.


Süreci Cumhuriyet’e değerlendiren Avukat Ali Arif Cangı, “Urla Belediyesi Başkanı Sibel Uyar’ın ‘yıkamayız’ demesi siyaseten desteksiz bir durum. Bu mesele bir belediyenin kaçak yapıyı yıkmasından çıktı. Cumhurbaşkanı’nın adının karıştığı bir kaçak yapıdan bahsediyoruz” dedi. Cangı, yıkım yetkisinin Urla Belediyesi’nde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Urla Belediyesi yıkım konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından siyasi olarak desteklenmezse top çevirme devam eder. Arazinin SİT derecesiyle ilgili İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın 17 Kasım’daki duruşmasında karşı tarafın avukatları ‘Urla Belediyesi sürekli bize ceza kesiyor’ diye itiraf etti. Sürekli ceza kesen belediye orayı da yıkmak zorunda.”



Cumhuriyet