Genel

Turgut Özal’ı desteklemeyen İzmirli işadamları ne kaybetti?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, X sosyal medya hesabından Turgut Özal’ı desteklemeyen İzmirli işadamlarından bahsederek neler kaybettiklerini yazdı. İşte Tebernüş Kireçci'nin o paylaşımı...

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, https://x.com/TebernKireci1 resmi X sosyal medya hesabından ''Turgut Özal’ı desteklemeyen İzmirli işadamları ne kaybetti?'' başlığı ile Ege’nin duayen işadamı Selçuk Yaşar'ın anlattıklarını kaleme aldı. İşte o paylaşım...

Tebernüş Kireçci @TebernKireci1

Turgut Özal’ı desteklemeyen İzmirli işadamları ne kaybetti?

Ege’nin duayen işadamı Selçuk Yaşar anlatıyor:

1979 yılı Ekim ayı içinde MSP'den İzmir adayı olan Özal, biz İzmirli işadamlarından seçim desteği istedi. Hepimiz Turgut Özal'ı sevmemize rağmen, "MSP'ye oy veremeyiz" diye yüzüne söyledik.

Nitekim kardeşi Korkut Özal, bir başka bölgeden parlamentoya girdi. O tarihte Süleyman Demirel iktidar olunca, Turgut Özal'ı Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirdi.

12 Eylül 1980 tarihinde parlamentoyu kapatan, hükümeti deviren Silahlı Kuvvetler, bu defa rahmetli Turgut Özal'ı ekonomi işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcılığı'na getirdi. Kaya Erdem de Maliye Bakanı oldu. O dönem istikrarlı bir dönemdi.
1983 seçimlerinde ise rahmetli Özal, kurduğu Anavatan Partisi ile iktidar oldu.

İzmirli işadamları Anavatan Partisi kurulurken rahmetli Özal'la ikinci kez karşı karşıya geldiler. Parti çalışmaları için İzmir'e gelip işadamlarından maddi destek istedi. Biz İzmirli işadamları olarak bu isteğini yine reddettik. 1983'den sonra ona kim destek verdiyse ihya oldu, vermeyenler devletten çok kötü muamele gördüler, cezalarını çektiler. İktidarın tavrının işadamı için, sanayici için ne kadar önemli olduğunu çok geç anlamıştım.

Rahmetli Özal devrinde hür teşebbüs ilerledi, çok iyi şeyler yapıldı, Türkiye büyüdü. Ancak sosyal adalet yıprandı, liberal ekonomi yönetimi vahşi liberalizme dönüştü, gelir dağılımı açığı arttı, yolsuzluk ve rüşvet gelişti. Rant ekonomisi, özel korumacılık, yeni servetler, yeni zenginler yarattı.

 

Murat Kurum yeniden bakan oldu! Türkiye'nin konut ve kira sorunu artarak devam edecek!

ABD’de ev alma hayali kuranlar dikkat! Tebernüş Kireçci uyarıyor! Mutlaka okuyun!

Tebernüş Kireçci baştan uyardı! Kiraya yüzde 25 sınırlaması bitiyor! Asıl sorun bundan sonra başlayacak!