Turizm

Turistik tesislerdeki doluluk oranı yüzde 80'i aştı!

Mısır ve Tunus'taki karışıklıklar sebebiyle geçen yıl Türk turizminde yaşanan olumlu seyrin ardından bu yıla kötü başlayan sektör toparlanmaya başladı. Turistik tesislerdeki doluluk oranı yüzde 80'i aşarken son dakika satışlarıyla yüzde 90'lara ulaşması b

Sektör temsilcilerine göre, ekim ayında geçen yılın rakamlarına ulaşılır.

Geçen yıl iyi bir sezon geçiren turizmciler, bu yıla kötü başladı. İlk beş ayda turist kaybeden Antalya, toparlanma sürecine girdi. Mayıs ayında yüzde 18'lere kadar çıkan düşüş, haziranın ortasından itibaren tekrar artış eğilimine geçti. Turistik tesislerdeki doluluk yüksek sezon öncesi yüzde 80'i aştı. 'Son dakika' satışlarıyla bu oranın yüzde 90'ları bulması bekleniyor. Doluluk oranlarının artmasıyla turist sayısındaki düşüş de yüzde 8'e geriledi. Açığın ekimde kapanarak geçen yılın rakamlarına ulaşılması bekleniyor. Sektördeki son durumu değerlendiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Adnan Özsoy, ziyaretçi girişlerinde mayıs ayına kadar görülen düşüşün hazirandan itibaren toparlanma sürecine girdiğini söyledi. Otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 80'in üzerine çıktığını kaydeden Özsoy, "Panik yapmaya gerek yok. Haziran itibarıyla satışlar yükseliyor. Daha da artarak toparlarız. Kaybı yerine koyamayız. Ama ekim ayının ikinci yarısında farkı kapatabiliriz." dedi.


Turizmde 2011 yılını değil, 2010 yılını kriter almak gerektiğini belirten Özsoy, "Geçen yıl Mısır ve Tunus'ta meydana gelen olayların Türkiye'ye ekstra getirisi oldu. Ocak-mayıs döneminde beklemediğimiz bir turist akını oldu. Ancak bu turistlerin geri döneceğini biliyorduk. Dolayısıyla kıyaslama yaparken 2011'i değil, 2010'u esas almalıyız." diye konuştu. Turizm sektörünün daha önce de sıkıntılı dönemler yaşadığını ve bundan başarıyla çıktığını hatırlatan Özsoy, şunları kaydetti: "Sıkıntı var, yokmuş gibi davranmak doğru değil. Bu sorun fiyat bazlı rekabet ve aksiyonla çözülmez. Özellikle temmuz ve ağustos ayları Antalya'nın sıkıntılı dönemleri. Yüksek sezon olduğu için genelde bu aylarda fiyatlar yükselir. Bütün bunlara rağmen iyiye doğru gidiş var. Satışlar iyi gidiyor. Doluluklar iki ay öncesine göre çok iyi. Erken rezervasyonun da etkisiyle iç pazarda ciddi artış var." Bu arada Antalya'daki oteller fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 15-20 civarında artırdı. Tur operatörlerinin boş koltukları doldurmak için aksiyon talep ettiğini de aktaran Özsoy, yeterli doluluğa ulaşamayan bazı otellerin buna olumlu cevap verdiğini dile getirdi. Calista Luxury Resort Genel Müdürü Ali Kızıldağ da, mayıs ayının beklenildiği düzeyde geçmediğini söyledi. Ancak haziranda toparlanmanın başladığına ve bütün bölgede bir hareketlenme oluştuğuna dikkat çeken Kızıldağ, "Haziran ayında oteller dolulukta sıkıntı çekmez. Ancak temmuz ve ağustosta Ramazan dolayısıyla iç pazar ve Ortadoğu'da sıkıntı yaşanır. Ama eylül ekim ayları daha sağlıklı, daha stabil görünüyor." değerlendirmesinde bulundu. Kızıldağ, erken rezervasyonların bittiğini, 'son dakika' satışlarıyla dolulukların bir miktar daha artabileceğini dile getirdi.


Turizmden sorumlu Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel de, 2012 için karamsar olmadıklarını söyledi. Ziyaretçi sayısının 2010'un yüzde 7 üzerinde olduğunu aktaran Yüksel, şunları kaydetti: "2011'de geçici bir durum söz konusu idi. Bu geçici durum özellikle ocak-haziran döneminde Antalya'ya gelen turist sayısının birdenbire artmasına yol açtı. Son yıllarda turist sayısının artış eğilimine baktığımızda 2012'de son derece başarılıyız." İlk beş aydaki açığın ekime kadar kapanacağı öngörüsünde bulunan Yüksel, "Çünkü mayıs-haziranda yüzde 15-17 eksiler gözüküyorken bu gittikçe düşüyor. Şu anda da bu yüzde 7,5'ler dolaylarına indi. Yani aradaki fark kapanıyor. Muhtemelen bu açığın ekim gibi kapanacağını düşünüyoruz. Bu sene sonunda geçen seneki rakamları yakalayacağımızı umut ediyorum." şeklinde konuştu.

Zaman