İhale

Turistler Safranbolu konaklarına hayran

Konaklar orijinal haliyle korunurken, tarihi yapıların açık hava müzesi haline getirdiği Safranbolu'ya gelen ziyaretçilerin en fazla satın aldığı hediyelik eşya; maket konaklar.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, mimari özellikleriyle tarihi Türk kent kültürünü yansıtan konakların el sanatı ustalarınca üretilen maketleri de büyük ilgi görüyor. Bahçe içinde, çoğunlukla üç katlı, 6-8 odalı ve estetik biçimde şekillendirilmiş konaklar orijinal haliyle korunurken, tarihi yapıların açık hava müzesi haline getirdiği Safranbolu'ya
gelen ziyaretçilerin en fazla satın aldığı hediyelik eşya maket konaklar, 20 usta tarafından yılda 75 bin adet üretiliyor. İnternet aracılığıyla da satışı yapılan maket konaklar özellikle Japonya, Fransa, ABD, Yeni Zelanda, Kanada ve Güney Kore gibi çok sayıda ülkeden ilçeye gelen turistlerce satın alınıyor.

Safranbolu'da maket ev ustası Erhan Karataş, atölyelerinde ürettikleri konak maketlerinden turistlerin hatıra ve yakınlarına armağan etmek amacıyla satın aldığını söyledi. Ev maketlerinin yanı sıra konakların şekerlik, peçetelik ve anahtarlık şeklinde tasarlamış şekillerinin de ilgi gördüğünü anlatan Karataş, şöyle dedi:
"İşçiliğe ve kullanılan malzemeye göre Safranbolu maket evlerinin fiyatları değişiyor. Safranbolu'ya gelenler muhakkak kentin kültürünü yansıtan hediyelik eşyaları satın alıyorlar. Ayrıca, il dışındaki iş yerlerine de satılmak üzere maket ev gönderiliyor. Evlerin penceresini, kapısını, dış mekanını titizlikle hazırlıyoruz. Safranbolu'nun en önemli el sanatı ürünü konumundaki tarihi ev maketlerine ilgi turist sayısına göre değişiyor." Safranbolu Belediyesi turist rehberi Kaan Elverir de ilçede 20 ustanın maket ev yaptığını belirterek "bölgeye ziyarete gelen turistlerin tamamı kendileri ve yakınları için maket evleri satın alıyor. Rehberlerin de yönlendirdiği ziyaretçiler el sanatı ürünlerinin yaşatılmasına katkı sağlıyorlar" dedi. Konak maketlerinin 3 ile bin TL arasında satıldığı öğrenildi.