25 / 11 / 2024

Turizm amaçlı konut izin belgesi nasıl alınır? Konutlarda turizm amaçlı konut kiralaması nasıl olacak?

Turizm amaçlı konut izin belgesi nasıl alınır? Konutlarda turizm amaçlı konut kiralaması nasıl olacak?

Konutlarda Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine yönelik Yönetmelik resmen yürürlüğe girdi. Peki turizm amaçlı konut izin belgesi nasıl alınır? Konutlarda turizm amaçlı konut kiralaması nasıl olacak?




Konutların konutların turizm amaçlı kiralanmasını yönelik uygulama 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Peki turizm amaçlı konut izin belgesi nasıl alınır? Konutlarda turizm amaçlı konut kiralaması nasıl olacak?

TURİZM AMAÇLI KONUT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

Turizm amaçlı konut izin belgesi almak isteyenler turizm amaçlı konut izin belgesinin nasıl alınacağını merak ediyor.  Bu kapsamda konutunu tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralayan konut sahipleri, apartman sakinlerinden onay alıp, gerekli evrakı hazırladıktan sonra e- Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapacağı başvuruyla 'Turizm Amaçlı Konut' belgesi almaya hak kazanacak.

TURİZM AMAÇLI KONUT İZİN BELGESİ NEDİR? TURİZM AMAÇLI KONUTLARIN KİRAKAMA SÜRESİ!

Turizm amaçlı konut izin belgesi konutunu kiraya verenin konutunu gerçek veya tüzel kişilere en fazla 100 gün süreyle kiralamasına izin verilmesi amacıyla Kültür Ve Turizm Bakanlığı veya konutun bulunduğu ilin İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen belge.

TURİZM AMAÇLI KONUT BELGESİ HANGİ FAALİYETLER İÇİN ZORUNLU?

Kiralanan konutun kullanıcı tarafından hangi amaçla ( eğitim, sağlık, iş, gezi, spor vb) kullanılacağına bakılmaksızın, konutların 100 gün ve daha kısa süreli kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama izin belgesi alınması zorunlu.

İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapanlara, her bir konut için 100 Bin TL’den başlayan idari para cezaları uygulanmakta. 

Turizm amaçlı konut izin belgesi nasıl alınır? Konutlarda turizm amaçlı konut kiralaması nasıl olacak?

TURİZM AMAÇLI KONUT BELGESİ KİMLERE VERİLİR?

Konutun mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere (Tapu kütüğünde üst hakkı veya intifa hakkı tescilli ise belge mülkiyet hakkı sahibine değil, bu hakların sahiplerine verilir. Her iki hak da tapu kütüğünde tescilli ise belge intifa hakkı sahibine verilir.)

Yüksek nitelikli konutlarla (rezidanslar) sınırlı olmak üzere, talepte bulunulması durumunda, rezidansı kiralama yetkisine sahip konut işletmelerine (Yönetim ve Pazarlama İşletmeleri) verilir.

Yukarıda belirtilen gerçek veya tüzel kişiler haricinde turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenemez. Bir konutun mal sahibinden uzun süreli kira sözleşmesi yoluyla kiralanarak, kiracı tarafından turizm amaçlı kiralama izin belgesi başvurusunda bulunamaz. 

Ev sahipleri dikkat! Başvurunuz otomatik olarak reddedilebilir!

Günlük kiralık evlerde ilan oyunu! İlan sitelerinde 200, gerçekte olan 2 bin Türk Lirası...

Konuta bir yılda en fazla 4 kiralama sınırı Meclis'te! Kurala uymayanlara ağır ceza verilecek!

Geri Dön