Sektörel

Turizm amaçlı konut kiralamalarda 100 gün sınırı TBMM gündemine gelecek!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasında izin belgesi verilmesinden idari yaptırımlara kadar pek çok düzenlemeyi barındıran kanun teklifi gelecek günlerde Meclis'e sunulacak

Konutların turizm amaçlı en fazla 100 gün olarak kiralanmasını, bu alanda izin belgesi verilmesinden idari yaptırımlara kadar pek çok düzenlemeyi barındıran kanun teklifinin gelecek günlerde TBMM gündemine gelmesi planlanıyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgilere göre, konutların turizm amaçlı şekilde kiraya verilmesine ilişkin kanun teklifi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, gelecek günlerde TBMM'ye sunulması planlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı şekilde kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar bulunuyor.

Yine paylaşılan bilgilere göre, ayrıca söz konusu teklifte, konutların turizm amaçlı kiralanmasında izin belgesi verilmesinden idari yaptırımlara kadar pek çok düzenleme de mevcut.

Milletvekilleri tarafından detayları üzerinde çalışılan söz konusu düzenlemeye göre, tek bir seferde 100 günden fazla süreli gerçekleştirilen kiralamaların kanun kapsamı dışında olması öngörülüyor. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgiye göre söz konusu düzenlemenin yasalaşması durumunda konutlar turizm amaçlı tek bir seferde en fazla 100 gün kiralanabilecek.

Ayrıca yine aktarılan son dakika bilgilere göre, söz konusu kanun teklifinin TBMM'de kabul edilerek yasalaşmasından sonra Kanun'da yer alan kurallara uymayanlara yüksek miktarlarda idari para cezaları verilecek.

110 BİN 857 EV GÜNLÜK KİRALIK OLARAK KULLANILIYOR

Günlük kiralık ev piyasasının turizme olan etkileri ile ilgili olarak Turizm Akademisyenleri Derneği tarafından bir rapor hazırlandı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu rapor Prof. Dr. Muharrem Tuna, Doç. Dr. Mehmet Bahar, Doç. Dr. Oğuz Diker, Dr. Öğretim Üyesi Gaye Deniz tarafından kaleme alındı.

Turizm Akademisyenleri Derneği tarafından hazırlanan raporda yer alan detaylara göre, son 2 senede günlük kiralık ev arzının yüzde 97 artış gösterdiği Türkiye'de 110 bin 857 ev günlük kiralık şeklinde kullanılıyor.

Yine verilen detaylara göre, 2012 yılında toplam konaklama pazarının yaklaşık olarak yüzde 7'sini karşılayan günübirlik kiralık talebi, 2019 yılında yaklaşık olarak yüzde 11'e çıktı.

Yine paylaşılan detaylara göre, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkisiyle bu oran 2022 yılında beklenenden 2 puan fazla artışla yüzde 14 şeklinde gerçekleşti. 

4A, 4B, 4C 29 Ekim 2023 emekli ikramiyelerinde son durum ne? İkramiyeler hesaplara ne zaman yatırılacak? 

TOKİ Eskişehir Mihalıççık projesi için beklenen tarih geldi! 142 yeni konut geliyor!

4C'li emeklilere yüzde 47, 4A, 4B'li emeklilere yüzde 38 zam müjdesi! Emekli maaşlarına yüzde 50'ye yakın zam geliyor!