Kentsel Dönüşüm

Turizm bölgelerinde 'örnek kentsel dönüşüm' başlıyor!

Kapadokya’da doğal yapıyı bozan kaçak dükkânlar yıkıldı, yerine yöresel mimariye uygun yeni iş yerleri yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Sadece Kapadokya’da değil turizmin yoğun olduğu tüm bölgelerde bu tip örnek kentsel yenileme çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Kapadokya’da doğal yapıya uygun olmayan ve kaçak olduğu belirlenen dükkanların yerine yenileri inşa edildi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Nevşehir ili Uçhisar'da kentsel yenileme çalışması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirildi. Bölgede hediyelik eşya satışıyla ilgili hazine arazisi üzerinde yer alan derme çatma ve kaçak niteliğe sahip 41 adet yapı yer alıyordu. Yıkımı gerçekleşen bu kaçak yapılar yerine ihtiyacı karşılayacak yeni işyerleri TOKİ tarafından inşa edildi. Kapadokya’da kentsel dönüşümün ilk etabını oluşturan alanda 1400 metrekarelik alanı kaplayan 41 dükkân yerine yeni 21 dükkân ve danışma birimi olmak üzere toplam 270 metrekare iş yeri yapıldı. Yetkililer yeni alanlarda önceliğin eski kullanıcılara verileceğini ifade etti. Bu alan dışında, Ürgüp Üçgüzeller mevki ile Göreme Esentepe mevkiinde de benzer proje uygulamalarına yönelik imar planı ve proje onayı Kapadokya Alan Yönetimi Başkanlığı aracılıyla sağlanıp yıkım ve yeni dükkanların üretimi gerçekleşecek.

TÜM BÖLGELERDE YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kapadokya bölgesinde başlatılan kentsel yenileme çalışması ile turizm yolu olarak isimlendirilen Uçhisar beldesinin yeni bir çehreye sahip olacağını açıkladı. Bakan Kurum, bakanlık olarak başlattıkları çalışmalara koronavirüs tedbirlerini alarak hızla sürdürdüklerini anlattı. 

Turizm yolu olarak da bilinen Nevşehir Uçhisar beldesinde yapılan kentsel yenileme çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğundan bahseden Kurum, “Kapadokya’da görüntü kirliliği oluşturan yapıların yerine yöresel malzemenin kullanıldığı, Türk mimarisine özgü yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Projemizi yaz dönemine kadar tamamlayarak ülkemize kazandıracağız. Sadece Kapadokya’da değil turizmin yoğun olduğu tüm bölgelerde bu tip örnek kentsel yenilme çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Birçok iş yeri ve konutu yöresel mimari ile yenileyip şehirlerimizin doğal ve kültürel potansiyeline katkı sağlayacağız” dedi.

Kapadokya bölgesinde yıkımın geçen yıl tamamladığını söyleyen Kurum, “2019 yılı yaz döneminde tamamladığımız yıkım çalışmalarından sonra yine geçtiğimiz yıl kasım ayında projemizin yapım ihalesini gerçekleştirdik. TOKİ Başkanlığımızın yürüttüğü proje ile Kapadokya’nın silüetine uymayan o kirli görüntülere son verdik. Yaklaşık 2 milyona mal olan proje tamamlandığında Nevşehir’in, Kapadokya’nın tarihi ve kültürel dokusuna uygun, tarihi peribacalarını daha da güzel ortaya çıkaracak bir turizm destinasyonuna bölge kavuşmuş olacak” dedi.

DEPREM KONUTLARI BU YIL TESLİM

Koronavirüs tedbirlerini alarak Elazığ ve Malatya başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde çalışmalarını sürdürdüklerinden bahseden Murat Kurum, “Elazığ depreminden sonra vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için başlattığımız çalışmaları koronavirüs tedbirlerini alarak sürdürüyoruz. Söz verdiğimiz üzere 2020 yılı bitmeden Elazığ’da 20 bin 417, Malatya’da 4 bin 448 konutu bitirip vatandaşlarımızı sıcak yuvalarına kavuşturacağız” açıklamasında bulundu.

Murat Kurum'dan depremzedelere konut müjdesi!