Turizm desteği konaklama sektörünü de kapsamalı!
Turizm sektörü temsilcileri, planlanan devlet teşviklerinin sadece tur operatörleriyle sınırlı kalmaması, konaklama sektörünün de desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık açıklamalarda bulundu.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan uçak yakıtı desteğinin turizm sektörü açısından çok önemli olduğunu söyledi. Desteğin zamanlamasının da çok doğru olduğunu kaydeden Ayık, "Çünkü önümüzde satışların devam edeceği birkaç aylık dönem var. Yakıt desteği sektöre ciddi bir katkı sağlayabilir, fakat bunun yıl boyu devam etmesi ve Avrupa pazarını da kapsaması lazım" diye konuştu.
Destek paketinin ayrıntılarını henüz bilmediklerini, konuşulması gereken birçok detay bulunduğunu ifade eden Ayık, şöyle konuştu: "Detayları görmeden net bir yorum yapmak istemiyorum. Belki de konuştuğumuz şeylerin hepsi paket içinde yer alacak. İlk anda baktığımızda sadece Rusya pazarını değil diğer pazarları da kapsaması ve yıl boyu devam ediyor olması önemli. Çünkü biz 12 ay turizm yapmak istiyoruz. Teşvik bu açıdan da önemli. Ayrıca konaklama sektörüyle ilgili bir teşvik yok. Sektörün tümüne direnç kazandırmak için konaklama tarafının da ele alınması gerekir." Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise turizm sektörünün sorunlarının hükümet tarafından ele alınmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Biz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlığa bazı öneriler götürmüştük, önerilerden iki tanesi bunlardı" dedi. Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından, yakıt desteğinin iki aylığına verilecekmiş gibi algılandığını aktaran Hacısüleyman, "Belki ifadeyi biz yanlış anlamış olabiliriz, desteğin yıl boyu devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Yakıt desteğinin uçak başına değil kişi başına verilmesinin daha adil olacağını düşündüklerine işaret eden Hacısüleyman, aksi halde küçük uçakların daha kazançlı olacağına dikkati çekti. Hacısüleyman, "350 kişilik uçak da var, 150 kişilik uçak da var. Büyük ve küçük uçaklara göre ayrım yapmaktansa kişi başına indirim daha adil olur" açıklamasında bulundu. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ise desteği çok olumlu bulduğunu, fakat yeterli olmadığını bildirdi. 2014 yılında 14-15 tur operatörünün faaliyetini durdurmak zorunda kaldığını, bazı büyük tur operatörlerinin bile finansman sıkıntısı çektiğini kaydeden Kızıldağ, şu değerlendirmelerde bulundu: "Uçaklara verilecek yakıt desteğini çok olumlu buluyorum, çünkü uçurmadan insanları getiremezsiniz. Turizmde satış yapılacak, rezervasyon alınacak döneme giriliyor. Ciddi ataklar yapmamız lazım. Sadece yakıt katkısı yetmez. Daha detaylandırmak gerekiyor. Konaklama sektörünün de vergi avantajlarıyla, sübvansiyonlarla falan desteklenmesi lazım. Çünkü sektör açısından çok zor bir yıl. Muhtemelen gelirlerde bir gerileme, giderlerde de ciddi sıkıntılar olacak. Konaklama sektörünün de ayakta kalabilmesi için teşvik önemli. Ayrıca pazarlama ve tanıtımla ilgili ciddi atakların yapılması gerekiyor. En önemlisi de imaj çalışması gerekiyor." Ekonomik krizin olduğu Rusya'da alım gücünün düştüğünü, böyle bir ortamda insanların düşüncelerini tatil güdüsüne doğru yönlendirmenin kolay olmadığını anlatan Kızıldağ, bu işi yapan aktörlere destek vermek gerektiğini vurguladı. Kızıldağ, "Mart ve nisan geçtikten sonra istediğiniz kadar harekette bulunun hiçbir şey ifade etmez. Hızlı hareket etmemiz lazım" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki 2 ay, seyahat acentelerinin organizasyonunda, İran, Rusya, Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Moldova, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Özbekistan ve Ukrayna'dan Türkiye'ye gelecek her yolcu uçağına 6 bin dolar yakıt desteği verileceğini, ayrıca tur operatörlerine Hazine destekli kredi kefaleti sağlanacağını açıklamıştı.
Yenigün (İstanbul)