Turizm gelişince Mardin'in taş evleri 'altın' oldu
Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği taş evler, girişimciler tarafından butik otele çevriliyor.
Kültür turizminin önde gelen mekânlarından Mardin'de taş evler kıymete bindi. Gözde turizm beldeleri arasına giren Mardin'de artan butik oteller ve taş evlerin bu amaçla kullanılmasının fiyatların katlanmasına yol açtığı kaydediliyor.
Birkaç yıl öncesine kadar 30 bin YTL'ye satılan eski taş evler, şimdi 2 milyon yeni liraya bile alıcı buluyor. Pek çok farklı din ve ırkın bir arada yaşadığı Mardin, bu kültürel zenginliğini turizme yansıtmayı başardı. Bunda Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın 2004 yılında şehirde başlattığı dinlerarası diyalog çalışmalarının da önemli katkısı oldu. Ardından 2004 tarihinde İngiltere Prensi Charles'ın ziyareti, Mardin'in yurtdışındaki tanınılırlığını birden artırdı.
Bu gelişmelerin ardından Mardin, son 5 yılda ağırladığı turist sayısını katladı. Geçen yıl 700 bin turistin geldiği şehri, bu yıl 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Yetkililer önümüzdeki yıl rakamın bir buçuk milyonun üzerine çıkacağını tahmin ediyor. Bunu öngören Kosifler Şirketler Grubu, 15 milyon dolarlık yatırım yaparak otel ve alışveriş merkezi kurmak için harekete geçti. İki yıl önce hizmete giren Erdoba Otel'in sahibi Hıdır Sümer, tarihî binanın restore edilip otel haline getirilmesi için 1 milyon YTL'nin üzerinde para harcadığını açıkladı. Yaklaşık 350 bin YTL verip binayı alan Sümer, Mardin'de tarihî evi olan birçok vatandaşın evini satmak için sıraya girdiğini, fakat evlerin fiyatı çok yüksek olduğu için alamadıklarını belirtiyor. Aynı şekilde 3 yıl önce hizmete giren tarihi 800 yıllık Artuklu Kervansarayı'nın sahibi Sabahattin Evrensel ise bu yıl 1 milyon YTL'ye satın aldığı evi butik otel haline getirerek 3 milyon YTL harcadı. İkinci butik oteli açmak için tarihî evler arayan Evrensel, "Butik otellerin açılması ile Mardin evleri altın değerine çıktı." dedi.
Mardin'de son yıllarda tarihî evlerin fiyatının trilyonları bulması en çok emlakçıları şaşırttı. Son üç yılda tarihî evlere zengin işadamlarının yoğun ilgi gösterdiğini belirten emlakçı Hasan Melek, kısa süre önce 20 bin YTL'den satışa çıkarılan evlerin şimdi milyon YTL değerinde alıcı bulduğunu söyledi. Melek, değer artışının sebebini butik otel patlamasına bağladı. Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar da, 2000 yılından itibaren yapılan pek çok etkinlikte Mardin'in dünyaya anlatıldığını belirterek, "7 yılda 3 milyon ziyaretçi bizleri fazlası ile sevindirdi. Mardin'in dünyanın misafir odası olarak kabul görmesinden mutlu olduk." dedi. Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ da açılan butik evlerin tarihî mirasın korunması ve dünya insanına tanıtılması açısından önemli bir fırsat olduğu görüşünde. (Zaman)