Sektörel

Turizm işletmelerinde kira indirimi için çağrı!

Turizm bölgelerinde işletmeler stopaj vergisi gibi vergilerden muaf tutulması, havalimanı kira ve diğer ödemelerde indirim yapılmasını, KDV'nin süresiz olarak veya 2 yıllığına yüzde 1'e indirilmesini istiyor.

Ekonomisi turizme bağlı olan ve pandemi sürecinde ağır hasar gören Antalya'nın iş dünyası, kentin ‘ekonomik afet bölgesi' ilan edilmesini talep ediyor. 

Dünya'dan Fikri Cinokur'un haberine göre; Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB), Manavgat Sanayi ve Ticaret Odası (MATSO) tarım ve hizmet sektöründe istihdamın çok gerilediğini, turizmde büyük sıkıntı yaşandığından bahsederek Antalya'nın ‘ekonomik afet bölgesi' ilan edilmesi için çağrı yaptı.

Vergi borçlarından muafiyet bekleniyor

Üyelerinin Antalya ve diğer turizm bölgelerinin ‘ekonomik afet bölgesi' ilan edilmesini istenildiğinden bahseden ATSO Başkanı Davut Çetin, meslek komitelerinin oteller içinde yer alan işletmelerin SGK primleri, stopaj ve her türlü vergi borçlarından yıl için muaf tutulmasını istediklerini ifade etti.

Kitap-kırtasiye sektörünün de destek kredilerinin tekrar verilmesini, kira stopaj vergisi ile diğer vergilerden muaf tutulmasını, oteller ve benzer konaklama yerleri, E-Arşiv Fatura uygulamasının ertelenmesini istediğinden bahseden Çetin, şu ifadeleri kullandı: “Restoran yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri, okul kantini, nargile kafe, okullara yemek hizmeti veren işletmelerin stok kayıplarının telafi edilmesi, kira, elektrik, su ve personel maaşlarına destek talepleri var. İşletmeler ayrıca stopaj vergisi gibi vergilerden muaf tutulması, hedef ülkelerde tanıtım faaliyetlerinin, özellikle kongre ve fuar turizmi tanıtımlarının devamı, taşıt kiralama ve ilgili hizmetler, havalimanı kira ve diğer ödemelerde indirim yapılmasını, KDV'nin süresiz olarak veya 2 yıllığına yüzde 1'e indirilmesini istiyor. SPA işletmeleri de yabancı personel çalıştırma izni talep ediyor.”

"İstihdam kaybının yüzde 30'u Antalya'da"

ATB Başkanı Ali Çandır da, COVID-19 salgını nedeniyle Antalya'da istihdamın büyük bir yara alındığından bahsederek, Antalya iş dünyasının ilave kredi yükleri altına girmek durumunda kaldığından bahsetti. En önemli ve kalıcı tahribatın istihdamda yaşandığından bahseden Çandır, “Pandemide Antalya istihdamı için tam bir yok oluş durumu ortaya çıktı. Türkiye'deki istihdam kaybının yüzde 30'undan fazlası tek başına Antalya'da yaşandı. Bu bile kentimizin bir afet bölgesi ilan edilmesi için yeterli” dedi. Antalya ekonomisinin en az yüzde 80'inin çöktüğünü ifade eden Çandır, “Antalya, ülkemizin dünyaya açılan penceresi konumunda. Antalya durursa Türkiye durur. Ülkemizde salgın afet bölgesi ilan etmek, içinde bulunduğumuz dönemin en önemli gündem maddelerinden biri olmalı. Antalya, afet bölgesi olarak ilan edilmeli” şeklinde konuştu. 

"Bakanlar Kurulu, Antalya gündemiyle toplanmalı"

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ise Antalya'da bulunan işletmelerin büyük sıkıntı içinde olduğundan bahsederek “Bakanlar Kurulu Antalya gündemli toplanmalı” açıklamasında bulundu. Boztaş, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Antalya sanki bir afet yaşıyor. Sanki yağmur yağdı, bütün işletmelerimiz sele maruz kaldı. Bakanlar Kurulu'nun mutlaka Antalya gündemli toplanarak içinde bulunduğumuz durumu ele almasını ve destek paketi açıklamasını bekliyoruz.”