Turizm

Turizm meslek okulu öğrencilerine müjdeli haber! Oteller burs ve iş garantili eleman arıyor!

Turizm sektörü nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor. Yüksek kiralar nedeniyle çoğu çalışan Antalya’dan göç ederken, oteller eleman açığını kapatmak için turizm meslek okulu öğrencilerini sektöre kazandırma gayretinde.Antalya’daki yüksek kiralara dayanamayan turizm çalışanları başka şehirlere göç edince, bölgede faaliyet gösteren oteller eleman bulmakta sıkıntı çekiyor

Turizm sektörü şu sıralar istihdam açısından sancılı günler yaşıyor. Antalya’daki yüksek kiralara dayanamayan turizm çalışanları başka şehirlere göç edince, bölgede faaliyet gösteren oteller eleman bulmakta sıkıntı çekiyor.

Antalya'da bir yılda üçe katlanan kiralarla baş edemeyen turizm çalışanları kenti terk ederken, turizm sektöründe istihdam sorunu devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusların akın ettiği Antalya'da kiralar yüzde 190’ı aşan oranlarda zamlanırken, yüksek kiralara dayanamayan turizm çalışanları ise Antalya’yı terketmeye başladı.

Akşam Gazetesi’nden Özgül Öztürk’ün konuya ilişkin haberine göre, mevcut kalifiye personelini kaybetmek istemeyen otel sahipleri ise çalışanlarını elinde tutmak için asgari ücretin üzerinde zam yapıyor. Hatta sektörde faaliyet gösteren bazı otellerin turizm meslek okulu öğrencilerini burs ve iş garantisi sunarak sektöre kazandırmaya çalıştığı belirtildi.

PERSONEL SIKINTISI

Cornelia Diamond Golf Resort&SPA Genel Müdürü Zafer Alkaya’nın görüşlerinin de yer aldığı haberde, pandemi döneminde kapalı olan tesisler nedeniyle birçok çalışanın farklı alanlara yöneldiği belirtildi. Türkiye’nin turizmdeki hizmet kalitesiyle Yunanistan ve İspanya gibi rakip ülkelerden pozitif ayrıştığını belirten Alkaya, ancak Antalya'da yaşanan yüksek kira artışları ve pandemi sonrasında oluşan sektörden uzaklaşmalar nedeniyle sektörde çok ciddi bir personel açığının oluştuğunu söyledi. Bu yıl  Endonezya'dan 30 çalışan getirmek zorunda kaldıklarını kaydeden Alkaya, bölgedeki diğer otellerde de benzer bir tablonun olduğunu ifade etti.

Alkaya, bu nedenle personel bulmak için Anadolu'daki turizm meslek okullarını dolaşıp öğrencilere daha okurken burs verdiklerini söyledi.

EN ÇOK HANGİ ALANDA AÇIK VAR?

Özgül Öztürk’ün Akşam Gazetesi’nde yayınlanan haberinde, turizm sektöründe şu anda en çok kat hizmetleri, yiyecek içecek, mutfak ve bulaşıkhane çalışanlarına ihtiyaç olduğu ifade edildi. Pandemi döneminde sektör çalışanlarının restoran ve lojistik gibi alanlara yöneldiğini dile getiren Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu bu yüzden Türk turizm sektöründe istihdamda sıkıntı yaşandığını ve turizmde ciddi bir istihdam açığı oluştuğuna işaret etti. Aksu, ayrıca sektörde faaliyet gösteren kurumsal tesislerin, asgari ücretin üzerinde yüzde 67'lere varan zam oranlarıyla çalışanları sektörde tutmaya çalıştığını sözlerine ekledi.