Turizm

Turizm sektörü Ramazan Bayramı etkisiyle hareketleniyor!

Haziranda ‘Gezi’yi 20 gün bekleyen tatilci, olayların durulması ile kıyılara aktı. Tur şirketleri 10 günlük Kurban Bayramı paketlerini de satışa sundu. Turizm sektörü, yaklaşan Ramazan Bayramı’nın da etkisi ile hareketlenmeye başladı.

Erken rezervasyon kapsamında Ramazan paketlerini bitiren tur şirketleri, Kurban Bayramı için satışlarına geçti. Yaklaşık 100 bin kişinin tura çıkacağı Kurban Bayramında paket fiyatları, 200 euro ile 5 bin euro arasında değişiyor. İç pazarda da Antalya ve Ege kıyıları, önceki yıllardaki hareketliliği yakaladı.


Hareketlilik yaşanıyor

Turizimcilerin çizdiği iyimser tablo, istatistiklerde de kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan turizm verilerine göre, Gezi Parkı protestolarının damgasını vurduğu haziran ayında Türkiye’ye gelen turist sayısında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9’luk artış yaşandı. Aynı hareketlilik yerli turistlerde de yaşanıyor.


Haziran ayında 20 günlük bir bekleme süresi geçirdiklerini anlatan Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, temmuz ile birlikte satışlarda ciddi bir hareketlilik yaşadıklarını ve kıyıların dolmaya başladığını anlattı.

Ramazan ayı paketlerinin daha çok erken rezervasyon kapsamında satıldığını anlatan Tekin, “Kurban Bayramı 10 gün olması nedeniyle ciddi talep görüyoruz. Özellikle Uzakdoğu ülkelerine talep var. Ramazan Bayramı’nda ise talep daha çok Avrupa’ya. Kurban Bayramı’nda yaklaşık 100 bin kişi turlarla tatile çıkacak” bilgisini verdi.


Antalya fiyatına Avrupa

Turizmcilerin dikkat çektiği bir başka nokta ise yurtdışı tatil tercihlerindeki artış. Bu noktada fiyatın büyük bir etken olduğuna işaret eden Pronto Tur yurtdışı Turlar Müdürü Sarp Özkar, fiyat kıyaslamasında yurtdışının Antalya’ya göre çok daha ekonomik olduğunu anlattı. Özkar, Antalya’da bir haftalık tatil maliyetinin en az bin 500 TL olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “400 euroya Budapeşte ve Prag turları satıyoruz. Yurtiçinde Bodrum’un maliyeti ise 2 bin TL. Bu noktada bankaların kredi imkanları da çok önemli. Tatil paketleri için kredi kartlarına 9 taksit yapılıyor. Bu da yurtdışı konusunda insanları cezbediyor.”


Haziran ayı sürprizi


TÜİK verilerine göre Haziran ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 4.93’lük artış ile 4 milyon 74 bine ulaştı. Haziran’da İstanbul’a gelen yabancı sayısı ise 957 bin 894 oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı yüzde 2 arttı. 2013 yılının ilk altı ayında gelen ziyaretçi sayısı 2012 aynı döneme göre yüzde 14.35 artışla 14 milyon 549 bine ulaştı. İstanbul’da ise 2013 yılının ilk altı ayında gelen yabancı sayısı geçen sene aynı döneme göre yüzde 16,8 artışla 4 milyon 941 bin 118 kişi olarak gerçekleşti.


Sayime Başçı/Sözcü Gazetesi