Turizm

Turizm sektöründe yeşil yıldızlı tesisler artıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konaklama tesislerine verilen Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi'nin 3 kat artarak 103' e ulaştığını bildirdi...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik konaklama işletmelerinde çevreye duyarlı yapılaşmanın teşvik edilmesi amacıyla konaklama tesislerine verilen Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi'nin 3 kat artarak 103'e ulaştığını bildirdi. 



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik tesislerin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ye özendirilmesi amacıyla konaklama tesislerine verilen Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi /Yeşil Yıldız Belgesi büyük talep görüyor. Çevrenin korunmasına yönelik önlemlerin dünya genelinde giderek daha fazla önem kazanması, turistlerin ve tur operatörlerin doğa dostu, çevreye duyarlı tesislere ilgilerinin artması ve sektördeki enerji maliyetlerinin yükselmesi tüm sektörü çevreye duyarlı tesisler konusunda bilgi sahibi olmaya ve bu yönde uygulamalar yapmaya yöneltti. 



Kültür veTurizm Bakanlığı sektörün uygulamaya ilgisini artırmak amacıyla ilk olarak 1993 yılında çıkardığı, 2008 yılında güncelleyerek günün şartlarına uyumlu hale getirdiği tebliğ ile sektörü Çevreye Duyarlı Tesis Uygulamasına yöneltmek amacıyla çeşitli teşvik tedbirleri üzerinde çalışmalar yapıyor. 

En son olarak 2013 yılı Eylül ayında yapılan düzenleme ile Bakanlık BelgeliTesislere verilen enerji indirimi uygulamasından Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi alan işletmelerin yararlanabileceği hükme bağlanarak bu yönde büyük bir adım atılmış oldu. Yapılan bu düzenlemenin ardından 29 olan Çevreye Duyarlı Belge Sahibi Tesis sayısı yaklaşık 3 katlık artışla Temmuz ayında 103'e ulaştı. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Bakanlıktan Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi alacak tesislerin, çevrenin korunmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda tanıtım ve pazarlamalarında bir ayrıcalık oluşturabileceklerini, hizmet kalitelerinden ödün vermeden, işletmelerine ve ülkemiz ekonomisine tasarruf yolu ile katkıda bulunabileceklerini belirtti. Aslan, belge sahibi tesislerin çevrenin korunmasında üstlenecekleri roller ile yörelerinde örnek tesisler olabileceklerini, çevre dostu otel konseptinin tanıtımları ile Türkiye'nin küresel turizm pazarında hak ettiği yeri alıp rekabet gücünü arttıracağını ifade etti. 




TURİZM BÖLGELERİNDE SEMİNERLER DÜZENLENECEK 



Aslan, yaptığı açıklama ile sektöre bu konuda bir müjdeli haber vermek istediğini belirterek, uygulama aşamasına geçilen "Turizm Sektöründe Uyum Projesi (TUYUP)" ile Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla istanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Nevşehir, Aydın, Bursa, Trabzon, Gaziantep ve Çanakkale başta olmak üzere ülkemiz turizminde adı öne çıkan illerimizde seminerler organize edileceğini, Bakanlıktan Belgeli 15 otelin lEn İyi Uygulama Oteli' olarak belirleneceğini ve bu otellere ücretsiz teknik danışmanlık verilerek detaylı eğitim programları oluşturulacağını ifade etti. Aslan, seminer takvimi ve proje detaylarının www.tuyup.org internet sitesinden duyurulacağını kaydetti. 


Gaziantep Gap