Turizm

Turizm sektöründe zam kapıda!

Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte bazı oteller fiyatlarını artırırken, zamların önümüzdeki dönemde de devam edebileceği belirtiliyor. Öte yandan Türk Lirası'ndaki değer kaybının yaz sezonunda yabancı talebini ciddi oranda artırması bekleniyor.


Dövizde son dönemde yaşanan artışlar turizm sektörünü de etkiliyor. Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte bazı oteller fiyatlarını artırırken, zamların önümüzdeki dönemde de devam edebileceği belirtiliyor. Öte yandan Türk Lirası'ndaki değer kaybının yaz sezonunda yabancı talebini ciddi oranda artırması bekleniyor. Bu durum otellerin iç turizme ayırdığı kontenjanı düşürmesine neden olabilir.


Titanic Otelleri Genel Koordinatörü Gökhan Özbakır, euro ve dolarda çok ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekti. Eurodaki artışın son aylarda yüzde 30'u bulduğunu kaydeden Özbakır, "Kur artışına bağlı olarak turizmcilerin gelirlerinin de çok artacağı algısı doğru değil. Girdilerdeki artışlar nedeniyle bizim maliyetlerimiz de yükseliyor. bu nedenle oda fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldık. Geçen hafta yüzde 20 civarında fiyat artışı yaptık, satışlar devam ettikçe yüzde 10-15 daha zam yapacağız” dedi.


ZAMLARA HAZIRLANIYORLAR

Setur Yurtiçi Operasyon Müdürü Serhat Günay da bazı otellerin fiyatlarına zam yaptığını, bazılarının da zam yapmaya hazırlandığını söyledi. Günay, şöyle konuştu:


"Satış bütçelerini dolar üzerinden yapan işletmeler TL satışlarından kaynaklanacak bütçe açıklarına tedbir için fiyatlara zam yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca Avrupa, Rusya ve BDT ülkelerinden gelen rezervasyonların beklentinin üzerinde seyretmesi bu yıl iç pazara ayrılan kontenjanların sınırlandıracağı sinyalleri veriyor. Yerli turist yazın istediği oteli bulma konusunda zorlanabilir."


Personel ve stoklanan gıdalar dışındaki maliyetlerin henüz realize olmamasının maliyet bütçelerinde açık oluşabileceği konusunda otelcileri telaşlandırdığını kaydeden Günay, "Bazı işletmeler Marta kadar gelebilecek her rezervasyonu koşulsuz şartsız kabul etmek isterken bazıları erken rezervasyon  indirimlerinin kalkmasını bekleyerek 'son dakika'da gerçekleşmesini bekledikleri dolulukları hesaplayarak satış durduruyorlar" ifadesini kullandı.


KONTROLLÜ BİR ARTIŞ OLMALI

Kemer Otel İşletmecileri Birliği Başkanı Tayyar Gül de kur artışlarının maliyetleri artıracağına dikkat çekti.


Gül, "Kur artışı ne kadar turizmcinin gelirlerini artıracak gibi gözükse de dengesiz kur artışı maliyetleri yükseltecek ve buna bağlı olarak da tedarik ettiğimiz ürünlere zam olarak yansıyacak. Bu zamlar da otellerdeki oda fiyatlarını yükseltecektir" dedi.


BU ORTAMI ÖZLEMİŞTİK

Crystal Hotels CEO’su Umman Çetinbaş ise kur artışının gelirlere olumlu olarak yansıyacağını söyledi. Çetinbaş, “Tabii ki kur artışı gelirlere yansıyacaktır. Bu kur ortamını özlemiştik. Euro yerinde saydı yıllarca. Ama kurdaki artış biraz göreceli mazot fiyatları ve enerji giderleri gibi bir takım giderlerimizi direk etkiliyor. Gübre euroyla ithal ediliyor. Şimdi çiftçi ürününe zam yapacak, otelci domatesi zamlı fiyatıyla alacak. Taşımacılık için para artacak, servis fiyatları yükselecek. Elektrik artacak” dedi.


Erken rezervasyon döneminin iyi geçtiğini belirten Umman Çetinbaş, “Bugüne kadar olan dönemde geçen senenin üzerinde bir rezervasyon alıyoruz. Geçe sene de evvelki seneye göre bir artış vardı . Sürekli bir artış var son yıllarda rezervasyonlarda. İyi bir sezon olacak diye bir umudumuz var” diye konuştu.


Hürriyet