28 / 04 / 2024

Turizmde alarm zilleri çalıyor: Her beş otelden üçüne bankalar el koyabilir!

Turizmde alarm zilleri çalıyor: Her beş otelden üçüne bankalar el koyabilir!

Turizm sektöründe alarm zilleri çalıyor. Bankalara olan borç 10 milyar dolara ulaşırken her beş otelden üç tanesine bankaların el koyabileceği belirtildi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu yaptıkları açıklamalarda her ne kadar turizmde rekorlar kırıldığını, geçen sene 56 milyondan fazla turist geldiğini açıklasa da gerçekler ne yazık ki öyle değil. Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç imzalı habere göre tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin ardından otellerin borçlarının 10 milyar dolara yaklaştığını dile getiren turizm sektörü temsilcilerine göre vefa anlaşmalarının bitmesi sebebiyle bankaların otellere el koyması tehlikesi de arttı. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan sektör temsilcilerine göre turizmde yaşanan gelişmeler oldukça endişe verici. 56 milyon turisti ağırlayacak yatak kapasitesi yok ayrıca bu sene 60 milyon turist hedefi de hayal.

TÜROB tarafından açıklanan resmi verilere göre 2023 yılında turizmin başkentleri Antalya ve İstanbul’da otel dolulukları gerileme gösterdi. Mega kent İstanbul’da doluluk oranları yüzde 74.6’tan yüzde 65.2 inerken, tatilcilerin gözdesi Antalya’da 2022 yılında yüzde 62.2 şeklinde olan doluluk oranı 2023 yılında yüzde 56.2’ye düştü. Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre ülke genelinde 2022 yılında yüzde 53.6 olan doluluk oranı geçen yıl yüzde 49.1’e kadar indi.

Turizmde alarm zilleri çalıyor: Her beş otelden üçüne bankalar el koyabilir!

Sektörde yaşanan bu gelişmeler ile ilgili önemli açıklamalar yapan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Otel doluluklarında yüzde 49’larda olan bir seneyi geride bıraktık. Türkiye İstatistik Kurumu rakamları da gelirler de turist sayıları da şaibeli” diye konuştu. Karcılıoğlu konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi:

"Sınır kapılarından geçen herkesi turist sayıyorlar. Günübirlik gelerek, alışveriş yapmış olabilirler fakat turistik bir faaliyetleri bulunmuyor. Transit yolcuyu da turist grubu içerisine koyuyorlar.

Oteller tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dönemini 8.5 milyar dolar kredi borcuyla tamamlandı. Otellerin yüzde 70’lik kısmı bankalarla vefa anlaşmalarıyla bugüne kadar geldi. Şu anda borç 10 milyar dolara yükseldi. Madem turizmden büyük gelir elde edildi o zaman borç neden artış gösterdi?

Otellerin yüzde 70-75’lik kısmı bankalara ipotekli. Bankalar otelcilere otelini sat borcumu öde, diyor. Eğer banka kendisi satarsa yalnızca borcunu karşılık gelen tutarla satar ki bu da büyük zarar anlamı taşır. Son 3 senede otellerde ciddi el değiştirme yaşandı.

Şu an için oteller 500 bine yakın eksik istihdamla işleri yürütüyor. Söz konusu sektörde ciddi istihdam çıkışları bulunuyor. Artık otellerde çok fazla göçmen işçi çalıştırılıyor ve de asgari ücretin de altında ücretle çalışıyorlar. Bu durum da oldukça tehlikeli.

Eskiden Türk turistler lüks otellerin ayakta kalması amacıyla ciddi takviye yapardı. Fakat alım gücünün düşmesiyle artık orta sınıf da kalmadı. Bu sene gelir erimesi daha ciddi o nedenle daha kötü günler olacak. Türk turistlerin seyahat etme imkânı da kalmadı.

 

Milli Emlak'tan 3 ilde Nisan 2024 fırsatı! 130 bin liradan başlayan fiyatlarla KDV'den muaf arsa ve arazi satacak! 

Honda Civic'in en yeni fiyat listesi açıklandı! Civic'e tam 100 bin TL'lik Mart 2024 indirimi geldi!

Kira geliri elde edenler hemen bakın! Kira geliri nasıl hesaplanır, nasıl beyan edilir 2024?


Geri Dön