Turizm

Turizmde hedef büyük: 60 milyon turist 56 milyar dolar gelir!

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasıyla birlikte turizmde hareketlilik artarken Grand Yazıcı Club Turban Thermal Genel Müdürü Cihan Baykara, “Doların yükselmesi olumlu etki yarattı. Hedefimiz 2028’de 100 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir” şeklinde konuştu.Bu yıl için 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefleniyor

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılması ile birlikte rezervasyonların yoğun olduğunu söyleyen Marmaris’teki Grand Yazıcı Club Turban Thermal Genel Müdürü Cihan Baykara, “Seçimlerden sonra rezervasyonlarda artış trendi başlamıştı. Bu yıl için 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefleniyor. Turist sayısında yüzde 20, turizm gelirinde ise yüzde 15 bir yukarı yönlü realizasyon olacak diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Dolar kurundaki yukarı yönlü hareketin yabancı turistlerin ilgisini artıracağını belirten Baykara, “Dolar kurunun olması gereken yere gelmeye başlaması turizmde hareketliliği de beraberinde getirecektir. 2021’den 2022’ye geçerken de fiyatlarda büyük bir yükseliş vardı. Ancak buna rağmen yerli turist sayısında kayıp olmamıştı. Yabancıların ilgisi zaten çok yoğun durumda. Rezervasyonlarda azalma söz konusu olmadı” şeklinde konuştu.

4 MİLYON KAYBIMIZ OLDU

Pandemi sonrasında özellikle resort otelciliğinde çok ciddi sorunlar yaşandığına işaret eden Baykara, “Sektör iki yıllık boyunca ayakta kalabilmek için büyük mücadele verdi. 2021'in temmuz ayı itibarıyla ciddi sıçrama yaşadık. 2022'de ciddi toparlanmalar oldu. Rusya ve Ukrayna Türkiye’nin en çok turist çektiği ülkelerdi. Savaş halinde olamaları nedeniyle turist sayısında 4 milyon kişilik bir kayıp oldu. Ancak yine de geçen yıl haziran ortasından sonra yılı dolu geçirdik” ifadesini kullandı.

İNGİLİZ TURİSTTE REKOR KIRARIZ

Dalaman’a bu yıl 1 milyon 200 bin İngiliz turistin geleceğine dikkat çeken Baykara, “Bu sayı daha da artacaktır. Türkiye’ye yaşlı İngiliz turist geliyor algısı yanlış. Okulların açık olduğu dönemde yaşlı turist geliyor. Ancak yaz sezonunda genç İngilizlerden daha fazla gelen oluyor. İngilizler ortalama 11-11,5 gün ile en uzun konaklama süresine sahip turistler olarak dikkat çekiyor” diye konuştu.

2028’de 100 milyon turist 100 milyar dolar turizm gelirinin hedef olarak görüldüğünü belirten Baykara, “Her turistin günlük 100 dolardan fazla para harcama bu hedefin temelini oluşturuyor .Önce 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir hedefini elde etmeliyiz. Turistlerin kişi başı harcamalarını nasıl yükseltiriz bunun için kafa yormalıyız” dedi.