Turizmde yerli firma ağırlığı krize kalkan oldu
"Türkiye'de Zincir ve Grup Oteller" araştırmasında, Türk turizminin krizden daha az etkilenmesine neden olarak "Türkiye'deki zincir ve grup oteller pazarının yerli firmaların elinde olması" gösterildi
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB), Ekin Grubu Araştırma Birimi'ne yaptırdığı "Türkiye'de Zincir ve Grup Oteller 2009 Araştırması" açıklandı. Araştırmada, Türkiye'deki konaklama tesislerinin yüzde 85'inin yerli firmalara ait olduğu, Türkiye'nin krizden daha az etkilenmesinin ardında yerli firmaların pazardaki ağırlığının bulunduğu bildirildi.
Buna göre, Türkiye'de bulunan 141 grup ve zincir otelden 122'si yerli firmalara ait bulunduğu, söz konusu tesislerin toplam yatak kapasitesinin ise 295 bine ulaştığı kaydedildi. Araştırmada, yabancılara ait bulunan zincir ve grup otellerin sayısının ise 19'da kaldığı, iki adet tesise sahip markalar eklendiğinde bu sayının 30'a ulaştığı ifade edildi.
Zincir oluşturma eğilimi artıyor
2001 ve 2009 yılı sonuçları karşılaştırıldığında Türkiye'de faaliyet gösteren grup ve zincir otel sayısının iki katına çıktığına dikkatin çekildiği araştırmada, buna göre 2001'de 84 olan tesis sayısının, 8 yılda 141'e ulaştığı belirtildi. Araştırmada ayrıca, Türkiye'deki belgeli tesislerdeki toplam yatak kapasitesinin yüzde 59'unun bir grup ya da zincir içinde yer aldığı ve bu oranın, hızlanan grup ve zincir oluşturma eğilimi nedeniyle önümüzdeki dönemde yüzde 65'e ulaşacağının tahmin edildiği vurgulandı.
Tesis sayısına göre yapılan Türkiye'nin en büyük grup ve zincir otelleri sıralamasında 2007 ve 2008 yıllarında olduğu gibi 2009'da da birinciliği 22 tesisle Dedeman'ın aldığının dile getirildiği araştırmada, ikinci sırada 16 tesisle Joy Hotels'in geldiği, yatak kapasitesine göre yapılan sıralamada ise Joy Hotels'in 20 bin 336 yatak ile bu kez birinci sırayı aldığı, onu 10 bin 290 yatak kapasitesi ile Rixos'un izlediği kaydedildi.
Referans