Turizmin üvey evladı devremülkler oldu!
Taraklı Termal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tunç "Türkiye'de devremülk sistemi üvey evlat muamelesi görüyor. Sağlık sektörünü ayağa kaldıracak sektör ihmal ediliyor" dedi. İşte açıklamalar...
Taraklı Termal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tunç, yenilenebilir kaynakların günümüz dünyasında en fazla üzerinde durduğu ¦Jeotermal' ve Türkiye'deki termal devremülk sistemi' hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı:
DESTEK GÖRMELİ
"Türkiye'de devremülk sistemi üvey evlat muamelesi görüyor. Sağlık turizmini ayağa kaldıracak olan sektör ihmal ediliyor. Sadece devremülkleri değil, jeotermal kaynaklarımızı da ihmal ediyor ve yerinde kullanamıyoruz. Tunç, jeotermal kaynakların seracılıkta, elektrik üretiminde, karbondioksit üretiminde, mekân ısıtmada, kaplıca turizminde ve daha birçok alanda kullanılabildiğini belirterek şöyle devam etti:
"Elektrik üretiminin azlığından şikâyet ediyoruz. Türkiye, jeotermal kaynaklarda Avrupa birincisi, dünyada ise yedinci ülke konumunda bulunuyor. İzlanda elektrik üretiminin yüzde 25'ini, konutların ısıtılması için ihtiyaç duyduğu enerjinin tamamına yakın kısmını jeotermal kaynaklardan sağlıyor.
Macaristan, Almanya, Çekoslovakya, Rusya ve Japonya'nın kaplıcaları her yıl milyonlarca kişiyi ağırlıyor. Almanya'nın Baden Bölgesi ve Japonya'nın Beppu Kasabası dünyaca ünlü termal destinasyonları oldu. 1990'lardan sonra ve özellikle 20001i yıllarda jeotermal kaynaklarla yolları kesişen devremülk/tatil projeleri oluşturuyor, öncelikle ülkemizin jeotermal potansiyeline, devremülk/tatil sistemlerinin dünyada ve Türkiye'deki gelişimine, hukuki dayanaklarına bakılmalı, devremülk ve devre tatil uygulamalarının arasındaki farklar gözden geçirilmeli."
Süleyman Tunç, jeotermal sektörünün; turizm çevreleri, devlet ve akademik yapılardan yeterince destek görmediğini belirtti.
Habertürk