14 / 11 / 2024

Türk Akımı projesinde imzalar yakın!

Türk Akımı projesinde imzalar yakın!

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde hükümetler arası anlaşmanın hazırlanmasında sona yaklaşıldığını belirterek, “Önümüzdeki hafta Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek görüşmede bu anlaşmanın hazır olmasını istiyoruz.” dedi.




Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte gelecek hafta gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Novak, Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomi ve enerji işbirliğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.


Novak, Türkiye’nin doğrudan ve ilave Rus gazı almasına olanak sağlayacak Türk Akımı projesinin büyük önem taşıdığını aktararak, “Bu büyük bir proje ve çok detaylı bir çalışma gerektiriyor. Şu anda hükümetler arası anlaşmanın tamamlanması için sona yaklaştık. Önümüzdeki hafta Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek görüşmede bu anlaşmanın hazır olmasını istiyoruz.” diye konuştu.


Bu yılın 8 aylık döneminde, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin yüzde 40 düştüğünü hatırlatan Novak, “Amacımız, ekonomik ve ticari işbirliğimizi kriz öncesi seviyelerin de üzerine taşımak. Yaptırımlar üzerine de çalışlarımız devam ediyor, tüm yaptırımları kademeli olarak kaldırmak istiyoruz.” dedi.


- “Akkuyu stratejik işbirliğinin geleceği”


Türkiye'de nükleer enerji sektörünün ilk defa Rusya ile ortaklaşa geliştirileceğini vurgulayan Novak, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi, Rusya ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin geleceği olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.


Proje kapsamında Rusya’da yaklaşık 260 Türk öğrencinin de yüksek eğitim alarak bu alanda uzmanlaşacağını hatırlatan Novak, şunları kaydetti:


“Şu anda projede inşaata başlamak üzere olduğumuz bir safhadayız. İnşaat alanının seçilmesine ve geliştirilmesine yönelik çok büyük bir hazırlık sürecinden geçildi. Türkiye’ye de bu süreci kolaylaştırmaya yönelik attığı adımlar için teşekkür ediyorum. Akkuyu NGS’de yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım olacak ve bunun 6 ila 8 milyar dolarlık kısmı Türk şirketlere yönelecek. Bu nedenle, Türkiye ekonomisine de kazanç sağlayacak bu projenin stratejik yatırım statüsünü almasını umuyoruz. Ayrıca, eğer proje stratejik yatırım statüsü alırsa Türk yatırımcılar için de daha cazip bir proje haline geleceğini düşünüyoruz.”


- “Doğalgaz fiyatlarını sözleşmeler belirliyor”


Türkiye ve Rusya arasında bir süredir devam eden doğalgaz indirim görüşmelerine de değinen Novak, “Doğalgaz fiyatları, Gazprom ve Türk şirketler arasındaki sözleşmeler doğrultusunda belirleniyor. Gazprom şu anda BOTAŞ ve bazı özel şirketlere doğalgaz sağlıyor. Bildiğim kadarıyla yetkililer arasında görüşmeler şu anda devam ediyor. İnanıyorum ki tüm tarafları memnun edecek bir çözüme varılacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.


Novak, sadece Türkiye'ye enerji kaynakları sağlamakla değil, ülkedeki hidrokarbon kaynakların son ürün haline getirilmesi, petro-kimya ürünlerinin geliştirilmesi ve doğalgazdan elektrik üretim sektörleriyle de son derece ilgili olduklarını belirtti.


Rus Inter-RAO şirketinin Türkiye'de 478 megavatlık güç santrali işlettiğini hatırlatan Novak, Gazprom’un da benzer çalışmalar yaptığını ve Türkiye ile bunun gibi işbirliğini genişletecek projeleri değerlendirdiğini söyledi.


Türkiye doğalgaz piyasasının son derece rekabetçi bir sektör olduğunu ifade eden Novak, şöyle devam etti:


“Rusya şu anda Türkiye’ye yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz sağlıyor. Ayrıca, İran, Azerbaycan, Nijerya, Katar gibi ülkeler de Türkiye’ye doğalgaz ihraç ediyor. Doğalgaz projeleri, yüksek sermaye gerektiren, uzun vadeli yatırımlardır. Bu nedenle, sadece etkin projeler, böyle bir rekabetçi ortamda başarılı olabilirler. Şu aşamada, diğer doğalgaz sağlayıcısı ülkeler arasında kimin daha üstün bir role sahip olacağını söylemek zor, ancak Gazprom tüm bölgesel projelerle rekabet edebilecek kapasiteye sahip bir şirket. Rusya, kendisini güvenilir bir enerji sağlayıcısı olarak kanıtlamış bir ülkedir ve Türkiye’nin ekonomik gelişimindeki rolünü devam ettirmeye de hazırdır.”


- “Rusya, OPEC kararını destekliyor”


Küresel petrol piyasaları ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) görüşmelerine ilişkin Novak, petrol üretim seviyelerini dondurmanın, küresel piyasaların dengelenmesi açısından olumlu olacağını belirterek, "Bu nedenle böyle bir hamleyi, petrol üretim seviyesi dondurulma kararını destekliyoruz." diye konuştu.


Novak, OPEC tarafından getirilecek önerileri beklediklerini belirterek, gelecek hafta İstanbul’da OPEC Genel Sekreteri Mohamma Barkindo ile de bu konuların ele alınacağı bir görüşme gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.



AA


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


23. Dünya Enerji Kongresi, dünya liderlerini de bir araya getirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, uçak krizinden sonra üçüncü kez buluşuyor. Erdoğan ve Putin’in en önemli gündem maddeleri, Türk Akımı, Akkuyu, Türk vatandaşlarına uygulanan vize ve Suriye. Enerji uzmanlarına göre, Rusya ve Türkiye Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni imzalayabilir.


EN son 40 yıl önce Türkiye’de gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi’nin 23’üncüsü bugün resmi açılışını yapıyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşecek Kongre, dünyanın en önemli enerji zirvesi olarak kabul ediliyor. 10 binin üzerinde delegenin ağırlanacağı kongreye 82 ülkeden, 265 konuşmacı katılıyor. Enerji uzmanlarına göre, zirvenin sürpriz gelişmelerinden biri Rusya ve Türkiye’nin Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni imzalaması olabilir. Dünyanın gözü bugün iki ülke liderinin yapacağı toplantıda olacak. Kongrede konuşması beklenen Putin, Erdoğan’la daha önce 9 Ağustos’ta St. Petersburg’ta, 3 Eylül’de G-20 Zirvesinde Çin’in Hangzhou kentinde görüşmüştü. 


Bugünkü buluşmanın ana gündem maddeleri Türk Akımı dışında Suriye ve Akkuyu nükleer santrali gibi başlıkları da içeren ikili ilişkileri daha ileriye götürme olacak.


Türk Akımı’nda imza atılması, Akkuyu nükleer santralinin yapımının hızlandırılması iki ülke ilişkilerinin ileriye götürülmesi başlığında ele alınacak öncelikli konular olacak. Ankara, ayrıca yeni dönemde Türk vatandaşlarına yönelik vize muafiyetinin mümkün olan en kısa sürede başlatılmasını istiyor. Ancak Rusya, radikal dinci unsurların sızma endişesi nedeniyle ilişkiler normalleşse de bu aşama vize muafiyetine sıcak bakmıyor.


BÜYÜK PROJELER

Enerji uzmanlarına göre, zirvenin sürpriz gelişmelerinden biri Rusya ve Türkiye’nin Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni imzalaması olabilir. Dünyanın gözü bugün iki ülke liderinin yapacağı toplantıda olacak.


Erdoğan ile Putin’in gündeminde ekonomik işbirliği ve milyar dolarlık enerji projeleri var. İki lider arasındaki görüşmede Karadeniz geçişli Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde de hükümetler arası anlaşmaya imza atılması ihtimal dâhilinde. Rusya’dan doğalgaz alım kontratlarında değişiklik yapılması da bekleniyor. Kibar Enerji, Avrasya Gaz, Sheel Enerji, Enerko gibi şirketler Rusya ile yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bu nedenle anlaşmaların revize edilmesi önem taşıyor. Bu görüşmelerde yeniden bu konunun ele alınması ve vizesiz geçiş serbestliğinin yeniden başlaması talep ediliyor.


PROGRAMA GÖRE KONUŞACAKLAR

23. Dünya Enerji Kongresi’nin programına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün öğleden sonra özel oturumda konuşacak. Erdoğan ve Putin’in yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve KKTC Başbakanı Mustafa Akıncı da aynı oturumda söz alacaklar. Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Dünya Enerji Kongresi Başkanı Younghoon David Kim’in de katılacağı oturum bugün 13.30’da başlayacak.


AA


Geri Dön