Ekonomi

Türk bankalarına ambargo kıskacı

ABD'den Türk İşadamlarına gelen "Rusya ile iş yapmayın" uyarısının ardından, bazı Türk bankalarının, Rusya Merkez Bankası'nın geliştirdiği ödeme sistemine dahil olmasının ambargoyu delmeye destek verildiği anlamına gelebileceği ve "yaptırıma uğrama" riski doğurduğu belirtildi.ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya’nın Mir Ulusal Ödeme Sistemi aracılığıyla yapılacak işlemlerin, yaptırıma tabi kişilerin uluslararası finans piyasalarına ulaşmasına yol açabileceği ifade edildi

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın ödeme sistemlerinin kullanımı konusunda uyarıda bulundu. ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya’nın Mir Ulusal Ödeme Sistemi aracılığıyla yapılacak işlemlerin, yaptırıma tabi kişilerin uluslararası finans piyasalarına ulaşmasına yol açabileceği ifade edildi. ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada; Rusya'ya uygulanan ambargo nedeniyle Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilen Mir sisteminin kullanımının ambargonun delinmesine neden olabileceği ifade edildi. Geçtiğimiz hafta Financial Times Gazetesi Türkiye'ye bu konuda yapılan baskıya dair bir analiz hazırlamış, ABD makamları da daha önce TÜSİAD ve MÜSİAD gibi iş dünyasının temsilci kuruluşlarına mektuplar göndererek "ambargoyu delmeyin" uyarısında bulunmuştu.

Rus ödeme sisteminde hangi bankalar var?

Patronlar Dünyası'nda yer alan haberde ABD Hazine Bakanlığı, internet sitesinde yer alan "sıkça sorulan sorular" bölümünde sorulan “ABD dışındaki finans kuruluşları, Ulusal Ödeme Kartı Sistemi Anonim Şirketi’nin (NSPK) ile sözleşme yapma veya başka bir şekilde iş yapma gibi durumlar nedeniyle yaptırımlara maruz kalma riski taşıyor mu?” sorusunu yanıtladı.

Bakanlık verdiği yanıtta, Rusya’da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya’nın Mir Ulusal Ödeme Sisteminin operatörü olan NPSK sisteminin kullanılmasının yaptırıma tabi kişileri uluslararası finansal sisteme sokabileceğine işaret edildi. Açıklamada NSPK ve Mir Ulusal Ödeme Sistemi'nin kullanılmasıyla yaptırıma tabi kişilerin işlemlerinin gerçekleştirilebileceği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, bu sistemlerin kullanılmasının Rusya’nın ABD yaptırımlarından kaçınma çabalarını destekleme riski bulunduğu da kaydedildi.

Financial Times Gazetesi'nde ABD ve AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırdığına dair bir analiz yayımlanmıştı. Yazıda Türk bankalarının Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal edecek bir kanal açmasından endişe duyulduğu ifade edilmişti. Analizde ayrıca Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank’ın Mir sistemine dahil olduğu ifade edilmişti. Geçtiğimiz ay Amerikan Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ne (TÜSİAD) gönderdiği mektupta, Türk şirket ve bankalarını Rusya ile çalışmamaları konusunda uyarmıştı.