Ekonomi

Türk bankalarının alt yapısı sağlam ve olası bir şoka hazır!

Bloomberg Intelligence tarafından hazırlanan raporda yeni ekonomi yönetimi ile birlikte ortodoks politikalara dönüşün, bankaların sermayelerine olumsuz etki edeceği ancak bankaların olası şoka hazırlıklı olduğu belirtildi.Finans kuruluşları üst üste geleceğe dönük piyasa tahminlerini yaparken Bloomberg Intelligence de hazırladığı raporda ortodoks politikalara dönüşün Türk bankacılığını sarsmayacağını dile getirdi

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında yeni hükümetle birlikte ekonomi yönetiminin de değişmesi uluslararası finans çevrelerinde merakla takip ediliyor. Finans kuruluşları üst üste geleceğe dönük piyasa tahminlerini yaparken Bloomberg Intelligence de hazırladığı raporda ortodoks politikalara dönüşün Türk bankacılığını sarsmayacağını dile getirdi.

Yeni ekonomi yönetiminden beklenen politikaların bankalar üzerindeki olası etkilerini mercek altına alan raporda, son dönemde TL’nin dolar karşısında yaşadığı yüzde 15’ten fazla değer kaybının Türk bankalarının sermaye yapısına önemli ölçüde etki yapacağı ifade edildi. Kurda yaşanan bu artışın dört büyük yerli bankanın sermaye yeterlilik oranını 65 baz puan düşürebileceği vurgulandı ve TL’nin değer kaybetme olasılığının ise arttığı görüşü ifade edildi.

200 MİLYAR LİRALIK KAYIP

Tahvil faizlerindeki yükselişin, portföylerinde yüksek miktarda devlet tahvili bulunan bankaların 200 milyar liralık kayıp yaşamasına neden olabileceği raporda vurgulanırken bunun da bankaların sermaye yeterlilik rasyosunda 200 baz puanlık düşüşe neden olarak yüzde 15’e geriletebileceği öngörüsü yapıldı.

Türk bankalarının kriz yönetimi becerilerinin bu yıl test edileceğine Bloomberg raporunda vurgu yapılırken, 2018 krizine gönderme yapılarak bankaların faiz kaynaklı şok terapilerine yabancı olmadığı öne çıkarıldı. Söz konusu dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini 3 kat artırarak yüzde 24'e çıkarmış ve TL’deki değer kaybını yüzde 40 ile sınırlamıştı.

 

2023 SONU POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 24

Finans piyasası, Merkez Bankası’nın gelecek toplantısında faizi yüzde 8,5’ten yüzde 20’ye çıkarılmasını beklerken yıl sonunda ise politika faizinin yüzde 30 seviyesine çıkmasını tahmin ediyor.

Bloomberg Economics, ise 2023 sonu politika faizi beklentisini yüzde 24 olarak revize etti. Enflasyonu kontrol altına almak için para politikasındaki sıkılaşma hızının ve ortodoks politikaya dönüşün, güveni ve öngörülebilirliği geri getirmek için kritik öneme sahip olduğu da vurgulandı.

Piyasanın genel beklentisi ise, faizin yüzde 14-18 civarında olması durumunda 2023-2024’te büyümenin yüzde 2,7-3,0 seviyelerinde olacağı şeklinde.