Sektörel

Türk Barter 4 fabrika satacak

Türk Barter 20 milyonluk 4 fabrikayı satışa çıkardı. Şirketlerin dışında ülkeler de barter'a yöneldi. Rusya da silah satışında barter'ı kullanma kararı aldı.

Kriz nedeniyle müşteri sıkıntısına giren fabrikaların imdadına barter sistemi yetişti. Daha önce Yimpaş'a ait tavuk çiftliğini, market ürünleri karşılığında takas eden Türk Barter, atıl durumdaki fabrikaları ekonomiye kazandırmak için sanayi tesisi barter sistemine ağırlık verdi. Türk Barter'ın, Türkiye'de ilk defa barter sistemi ile gerçekleştireceği ticari gayrimenkuller arasında ayakkabı fabrikası, sebze meyve paketleme ile soğuk hava tesisleri ve kuluçka fabrikası yer aldı. Malatya, Sakarya ve Yozgat'taki fabrikaların toplam değeri ise 20 milyon lirayı buluyor.

Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Şimşek, “Ülkemizde şu anda pek çok nedenden dolayı atıl durumda olan ve ölü yatırım haline gelen fabrika var. Barter sistemi ile ticari gayrimenkullerin satışını gerçekleştirerek, hem firmaların üstündeki yükü alıyoruz, hem de başka firmalara farklı yatırım kanalları sunuyoruz. Barter sistemimiz ile ölü durumdaki bu yatırımların tekrar ülke ekonomisine kazandırılmasını sağlıyoruz. Bu yüzden atıl kapasitede ticari gayrimenkulü olan tüm firmaları bizimle işbirliği yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Silah karşılığı şeker

Rusya'nın barter sistemine özel önem verdiğini belirten Şimşek “Rusya, ticarette barter'ın ağırlığını önemli oranda artırma kararı aldı. Bunun uygulamalarına başladılar. Rusya ile 32 milyon dolarlık dış ticaretimiz var. Türkiye'nin Rusya'nın barter projesinden yararlanması gerekir” dedi. ABD'den sonra ikinci büyük silah üreticisi olan Rusya'nın silahları barter yoluyla satma uygulamasına başladığını da söyleyen Şimşek “Bazı fakir ülkeler tarım ürünleri karşılığında Rusya'dan silah almak istediklerini ilettiler. Ruslar da bunu kabul etti. Guetemala, silahlar karşılığında ürettiği şekerleri teklif etti. Bu da Rus silah sanayi için cazip geldi” dedi.

Star