Türk boru üreticileri TANAP’ı yabancılara kaptırmak istemiyor!
Çelik Boru İmalatçıları Derneği’nin 2 Aralık 2013 tarihinde Rixos Grand Ankara Oteli’nde gerçekleştirdiği Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda sektörün durumu, sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Türk çelik boru sektörü, sahip olduğu üretim gücü ile uluslararası pazarların en önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Avrupa’nın birinci, dünyanın ise beşinci çelik boru üreticisi konumundaki Türkiye’de çelik boru sektörü her geçen gün büyüyor. Çelik Boru İmalatçıları Derneği’nin 2 Aralık 2013 tarihinde Rixos Grand Ankara Oteli’nde gerçekleştirdiği Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda sektörün durumu, sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan’ın da katıldığı toplantıda TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) Projesi’nde Türk çelik borularının kullanılmasının sektöre ve ülke ekonomisine katkıları da ele alındı
Türk çelik boru sektörü, tüm olumsuz etkenlere rağmen 2013 yılını üretim ve ihracat açısından istikrarını koruyarak kapıyor. Dünya çelik boru pazarının en önemli aktörlerinden biri olan ve 140’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren sektör, Hazar doğalgazını Azerbaycan’dan Türkiye’ye, Türkiye’den de Avrupa’ya taşıması planlanan TANAP Projesi’ni de sahiplenerek gücüne güç katmak istiyor. Bu doğrultuda çeşitli çalışmalar yürüten Çelik Boru İmalatçıları Derneği’nin (ÇEBİD), 2 Aralık 2013 tarihinde Rixos Grand Ankara Oteli’nde gerçekleştirdiği Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda sektörün 2013 yılı değerlendirmesi, gelecek vizyonu, sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Doğalgaz taşımacılığında Hazar’dan başlayıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan TANAP’a talip olan Türk çelik boru üreticileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan’ın da katıldığı toplantıda gerek TANAP projesinde, gerekse benzer projelerde Türk çelik borularının kullanılmasının sektöre ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları anlattılar.
Hükümetin, yerli imalatçıları desteklemek için doğrudan ya da dolaylı gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan “Biz, Türk çelik boru imalatçılarının gerek TANAP, gerekse Irak ve İran doğal gaz boru hattı projelerinde yer almaları için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Maalesef tüm bu projeleri siyasetten bağımsız değerlendirmek mümkün değil. Bu tarz projelerde yer alabilmenin yolu ise siyasi atmosferin oluşmasından geçiyor. Ortam yumuşamış, ilişkilerde sıcak bir atmosfer oluşmuşken Türk çelik boru sektörünün bu projelere talip olması için en doğru zaman bugündür. Bu dönemde yapılması gereken en doğru şey, siyasi iyileşme ortamını işe dönüştürmektir” dedi.
Irak doğal gazını Türkiye’ye taşıyacak boru hattında da Türk çelik borularının kullanılması için bir heyet kurulmasını öneren Murat Mercan, Ocak ayının ilk yarısında Başbakanlık, Bakanlık ve şirketler düzeyinde gerçekleştirilecek bir görüşme için çalışmalara başlanmasını istedi.
TANAP Projesi’nin Türk çelik boru sektörünün son dönemlerdeki en önemli gündem maddesini oluşturduğunu belirten Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet K. Erciyas, “TANAP Projesi sektörümüzün son yıllarda yakaladığı ve önümüzdeki 5-6 yılda da yakalayabileceği en büyük iş fırsatlarından biri. Biz çelik boru üreticileri olarak yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacmi anlamına gelen böylesine önemli bir şansı kaçırmak istemiyoruz. Bu doğrultuda da TANAP’ın sektörümüze ve ülke ekonomisine katkılarını tüm platformlarda anlatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu projeden Türkiye’nin karlı çıkması için ÇEBİD olarak, hükümet temsilcileriyle bir araya gelip TANAP Projesi’nde Türk çelik borularının kullanılması için neler yapılabileceğini görüştük. Bugün de Sayın Bakan Yardımcımız Murat Mercan toplantımıza katılarak desteklerini gösterdi. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
ABD ve Avrupa’nın yerli üreticilerini korumak adına açtıkları haksız anti damping soruşturmalarından bunalan Türk çelik boru imalatçılarının, aynı şekilde kendileri için de koruma beklediğini belirten Erciyas, “Sektörümüzde 12 yıldan bu yana anti damping davasının olmadığı bir gün bile yok. Anti damping davaları bütün enerjimizi alıyor. Eğer AB ile gümrük birliği içindeysek, onların bize bu davaları açmaması gerekiyor. Bu konuda da hükümetten destek bekliyoruz” diye konuştu.
Anti damping soruşturmalarında Avrupa Bakanlığı ile de işbirliğine gidilmesini öneren Murat Mercan, ABD ve AB arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması’nda Türkiye’nin de muhatap alınması konusunda çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, eğer bu başarılırsa tüm sorunların ortadan kalkacağını ifade etti.
Türk çelik boru sektörünün tüm sorunlarının ele alındığı toplantı, önümüzdeki dönemde sektörün büyümesine yol açacak planların tartışılmasıyla tamamlandı.