Genel

Türk çelik ihracatında üretim yüzde 5,1 arttı!

Türk çelik ihracatı, sektörün performansını olumsuz etkileyen tüm faktörlere rağmen yeni yıla üretim artışıyla girmeyi başardı. Yüzde 5,1 artışla 1,3 milyon ton ihracata ulaştı

Türk çelik ihracatı, sektörün performansını olumsuz etkileyen tüm faktörlere rağmen yeni yıla üretim artışıyla girmeyi başardı. Çelik İhracatçıları Birliği velilerine göre, sektör Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 5,1 artışla 1,3 milyon ton ihracata ulaştı. Buna karşılık değer bazındaki düşüş ise devam etti ve yüzde 26,3 azalışla 628 milyon dolar oldu. En önemli ihracat pazarları arasında yer alan Avrupa Birliği'nde miktarda yüzde 42,6, Kuzey Afrika'da yüzde 144 artış yakalayan çelik ihracatçıları, bu bölgelerdeki gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürüyor. 


OCAKTA 1,3 MİLYON TONLUK ÇELİK İHRACATI YAPILDI 


Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak ayı verilerine göre; Türkiye'nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın ilk ayına göreyüzde5,l artışla 1,3 milyon tona yükseldi. Sektörün ayııı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın Ocak ayma kıyasla yüzde 26,3 azalış ile 628 milyon dolar olarak gerçekleşti. Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2016 yılının ilk ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 1,3 milyon ton; değer bazında ise 768 milyon dolar oldu. 2016 Ocak ayı rakamlarına göre; Ortadoğu 373 bin tonluk ihracatla bölgeler bazında liderliğini sürdürdü. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 144 artış ile 276 bin tona yükselen Kuzey Afrika ülkeleri ve yüzde 42,6artış ile 235 bin ton olan Avrupa Birliği ülkeleri izledi. Çelik sektörünün yılın ilk ayında miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke; Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı. 2016 yılı Ocak ayında en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralaması ise627 bin ton ile inşaat çeliği, 133 bin tonla dikişli boru, 120 bin tonla yassı sıcak ve 101 bin tonla profil şeklinde gerçekleşti. 


'BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA İYİ BİR BAŞLANGIÇ OLDU 


Sektörün yılın ilk ayındaki performansını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kumlu Başkanı Namık Ekinci, "2016 yılına beklediğimizden iyi bir başlangıç yaptık. Yılın ilk ayını miktarda yüzde 5,1'lik artışla kapattık. Bu artışta Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika pazarlarındaki toparlanmanın payı var. 

Bu iki bölge bizim en önemli ihracat pazarlarımız arasında yer alıyor. Ocak ayındaki yükseliş bu pazarlardaki etkinliğimizi tekrar aıtıımak için önemli bir gelişme. Ancak miktar bazında artışı yakalamış olsak da bu durum sektörümüzün üzerindeki baskıların devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 711 dolar olan birim fiyatımız bu yıl Ocak ayında 499 dolara kadar geriledi. 

Değer bazında yaşadığımız yüzde 26,3'lük düşüş de bu gerilemenin ihracatımızdaki etkisini kanıtlıyor. Bu kayıpları telafi etmek ve artılarla yolumuza devam etmek için birlik olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk çelik sektörünün rekabetçi bir üretim yapısına dönüşümü açısından önem taşıyan hurda konusunda son durumu oıtaya koyacak bir rapor hazıılığındayız ve çok yakında bu raporu kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. 



Konya Yenigün




Haber Bizim Anadolu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, sektör Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 5,1 artışla 1,3 milyon ton ihracata ulaştı.


Türk çelik ihracatı, sektörün performansını olmıısıız etkileyen tüm faktörlere rağmen yeni yıla artışla girmeyi başardı. Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak ayı verilerine göre, Türkiye'nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın ilk ayma göre yüzde 5,1 artışla 1,3 milyon tona yükseldi Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın Ocak ayma kıyasla yüzde 26,3 azalış ile 628 milyon dolar olarak gerçekleşti Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2016 yılının ilk ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 1,3 milyon ton: değer bazında ise 768 milyon dolar oldu. 

2016 Ocak ayı rakamlarına göre, Ortadoğu 373 bin tonluk ılırabölgeler bazında liderlisini sürdürdü. Bu t bölgeyi miktar bazında yüzde 1-44 artış ile 276 bin tona yükselen Kuzey Afrika ülkeleri ve yüzde 42,6 artış ile 235 bin ton olan Avrupa Birliği ülkeleri izledi. Çelik sektörünün yılın ilk ayında miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke. Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı. 2016 yılı Ocak ayında en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralaması ise 627 bin ton ile inşaat çeliği, 133 bin tonla dikişli boru, 120 bin tonla vassı sıcak ve 101 bııı tonla profil şeklinde gerçekleşti.  Sektörün yılın ilk ayındaki performansını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "2016 yılma beklediğimizden iyi bir başlangıç yaptık. Yılın ilk ayını miktarda yüzde 5,1 'lik artışla kapattık. Bu artışta Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika pazarlarındaki toparlanmanın payı var Bu iki bölge bizim en önemli ihracat pazarlarımız arasında yer alıyor. 

Ocak aynıdaki yükseliş bu pazarlardaki etkinliğimizi tekrar artırmak için önemli bir gelişme. Ancak miktar bazında artışı yakalamış olsak da bu durum sektörümüzün üzerindeki baskılarm devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 711 dolar olan birim fiyatımız bu yıl Ocak ayında 499 dolara kadar geriledi. Değer bazında yaşadığımız yüzde 26,3'lük düşüş ele bu gerilemenin ihracatımızdaki etkisini kanıtlıyor. Bu kayıpları telafi etmek ve artılarla yolumuza devam etmek için birlik olarak çalışmalarınıza devanı ediyoruz. Türk çelik sektörünün rekabetçi bir üretim yapışma dönüşümü açısından önem taşıyan hurda konusunda son durumu ortaya koyacak bir rapor hazır İlgındayız ve çok yakında bu raporu kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. 



Bizim Anadolu