Türk çelik sektöründen 7 ayda 8.07 milyar dolarlık ihracat!
ÇİB Başkanı Namık Ekinci, sektörün uluslararası piyasalarda yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen ihracatı ile ülke ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan dördüncü güç olmaya devam ettiğini belirtti.
Türk çelik sektörü 2014 yılının ocak-temmuz dönemininde değer bazında 8,07 milyar dolarlık, miktarda bazında ise 10,6 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdi. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) açıklamasına göre, Türkiye'nin çelik ihracatı bıı yılın ocak-temmuz döneminde değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 azalış ile 8,07 milyar dolara, miktar bazında ise yüzde 6,7'lik düşüş ile 10,6 milyon tona geriledi. İrak özelinde Ortadoğu'da yaşanan ihracat düşüşü, sektörün yıl sonu hedefinde yüzde 6 oranında bir revizyon getirdi.
Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 7 aydaki toplam çelik ihracatı miktar bazında 11,1 milyon ton, değer bazında ise 9,5 milyar dolara ulaştı.
Yedi aylık dönem içerisinde bölgeler bazında en fazla ihracat geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,4'lük düşüşe rağmen 3 milyon 702 bin ton ile Ortadoğu'ya gerçekleştirildi. Bu bölgeyi sırasıyla 1 milyon 921 bin tonla AB, 1 milyon 296 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri, 1 milyon 179 bin tonla da Kuzey Afrika ülkeleri izledi.Sektörün aynı dönem içerisinde en çok ihracat yaptığı üç ülke sıralaması yine değişmedi. Listede ilk sırayı 1 milyon 90 bin tonla İrak alırken, ikinci 1 milyon 20 bin tonla ABD, üçüncü ise 794 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu.
Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler ABD, İngiltere, İsrail, Fas ve Kanada şeklinde sıralanırken; en fazla azalış Suudi Arabistan, 1rak, İtalya, Libya ve Umman'da gözlendi.
Yedi ay içerisinde en çok ihraç edilen ürünler ise 4 milyon 565 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 118 bin tonla boru, 1 milyon 91 bin tonla profil, 996 bin tonla da yassı sıcak olarak sıralandı. 2014 yılı temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 2,9 azalış ile 1,06 milyar dolar, miktarda ise yüzde 2,3 azalış ile 1,38 milyon ton olarak gerçekleşti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, sektörün uluslararası piyasalarda yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen ihracatı ile ülke ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan dördüncü güç olmaya devam ettiğini belirtti.
2014 yılının yedi aylık dönenime bakıldığında ihracatın lider bölgesi olan Ortadoğu ve özellikle Irak'ta önemli kayıplar yaşadıklarını aktaran Ekinci, "Ancak kayıplarımızı telafi etmek üzere bu bölge özelinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.Sektör adma umut verici bir gelişmenin de ocak-temmuz döneminde Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdikleri ihracatta miktar bazında yüzde 9,3 oranındaki artış olduğunu vurgulayan Ekinci, şunları kaydetti: "Dolayısıyla önemli pazarlarımızda yaşadığımız düşüşleri diğer bölgelere yaptığımız ihracat ile dengelemeye çalışıyoruz. Irak'ta beklentilerin üzerinde olumsuzluklar yaşandı. Irak ihracatımızda özellikle haziran ve temmuz aylarında önemli oranda gerileme yaşadık. Ülkedeki olumsuzlukların yıl sonuna kadar sürme ihtimalini ve sektörümüzün son dönemlerde önemli pazarlarımızda karşılaştığı antidamping vb soruşturmaları da göz önüne alarak yıl sonu hedefimizde revizyon yapma gereğini değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda 18,5 milyon tonluk ihracat hedefimizde yüzde 6 oranında bir sapma olacağını ve ihracatımızın 17,5 milyon ton olarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz."
Hürses