28 / 04 / 2024

Türk demir-çelik sektörü Avrupa’da toparlanmaya başladı

Türk demir-çelik sektörü Avrupa’da toparlanmaya başladı

Türkiye demir-çelik sektörü, Afrika pazarındaki istikrarlı büyümesini devam ettirirken Avrupa pazarında da toparlanmaya başladığı kaydedildi. Türkiye’nin 2023 senesi Ekim ayı ihracatı yüzde 7,4 otranında artış ile 22,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye’nin 2023 yılı Ekim ayı ihracatı yüzde 7,4 yükselişle 22,9 milyar dolar olurken, demir ve demir dışı metaller sektörü bu ayda yüzde 7,1 düşüşle  973 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye'den İspanya’ya yüzde 76, Romanya’ya yüzde 51’lik ihracat artışı belirten sektör, AKİB üzerinden yaptığı ihracatta ise İngiltere’ye yüzde 49, İtalya’ya yüzde 12’lik yükseliş gerçekleştirdi.

Çelik sektörü ise yüzde 3,1’lik düşüşle 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Demir ve demir dışı metaller ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 4,3 pay alırken, çelik ise yüzde 5,8’lik paya sahip olduğu kaydedildi. İki sektör, Türkiye’nin ekim ayı ihracatının yüzde 10,1’lik kısmını üstlendiği belirtildi.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (ADMİB) verilerine göre, demir ve demir dışı metaller sektörü geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19’luk düşüş le 61 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 2,8’lik düşüşle 153 milyon dolar oldu.

 Türk demir-çelik sektörü Avrupa’da toparlanmaya başladı

ekonomim.com'da yer alan verilere göre; Ekim ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında birinci sıradaki ülke 169 milyon dolar ile Almanya olarak gerçekleşti. Bu ülkeyi, 129 milyon dolar ile Romanya ve 112 milyon dolar ile ABD olarak takip etti. İlk 10 pazar içinde İspanya’ya yüzde 76, Romanya’ya yüzde 51 ve Fas’a yüzde 24’lük ihracat artışları dikkat çekti.

ADMİB’in ihracatında ise Irak’ın 16 milyon ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi 15,5 milyon dolarla Cezayir ve 14,7 milyon dolarla Mısır takip etti. İlk 10 pazar içinde Cezayir’e yüzde 184, İngiltere’ye yüzde 49, Suriye’ye ise yüzde 46’lık artışlar kaydedildi.

YENİDEN SÜRDÜRÜLEBİLİR ARTIŞLAR HEDEFLİYORUZ

Ekim ayına ilişkin ihracat rakamları hakkında değerlendirme yapan  ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, “Türkiye geneli olarak ekim ayında demir çelik sektörlerimizde miktar bazında yüzde 8, değerde ise yüzde 5’lik düşüş oldu. Yılın geride kalan diğer aylarına nazaran düşüş oranı ekim ayında daha az yaşandı. Ancak amacımız hem ülke geneli hem de ADMİB olarak yeniden ihracatta sürdürülebilir artışlar kaydetmek. Bu hedefin gerçekleşmesi de mevcut koşullardaki küresel talebin yeniden iyileşmesi ile sağlanabilir. Biz de bu süreçte üretim kalitemizle talebin canlanacağı döneme en iyi şekilde hazırlanıyoruz.” diye konuştu.

Demir çelik sektörünün sanal pazarı 10 bin alıcı sayısına ulaştı!

Demir çelik endüstrisinde ‘metalmorfoz’ dönemi başlıyor...

İhracatçılar açıkladı! Demir çelik sektörü 2024 yılına hedef koyamıyor

 


Geri Dön