Türk gayrimenkul sektörü körfez yatırımcıları ile buluşacak!
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, üç gün sürecek etkinlikte İstanbul’un 4’üncü Boğaz Köprüsü’nün İstanbul-Körfez arasında kurulacağını söyledi.
Mütekabiliyet Yasası’nın çıkarılmasının ardından, konut sektörünün 4,5 milyar dolarlık hacme ulaştığını ifade eden Çelik, satılan her konutun yüzde 5 ila 10’unun yabancıların alması durumunda ise bu rakamın 15-20 milyar dolara ulaşacağını belirtti.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER); Cityscape’in bilgi ortaklığı ile sektöre yeni bir ivme kazandırmak için 12 - 14 Ekim tarihleri arasında Çırağan Palace Kempinski’de ‘’ Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması’’ başladı.
DEİK, İTO, MÜSİAD ve TİM’in destekleriyle ve Emlak Konut, Albaraka ve Odeabank'ın çözüm ortaklığı ile gerçekleşen bu buluşmaya; Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden gelen 50’yi aşkın yabancı yatırımcı ve aracılık şirketi iştirak ediyor. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, üç gün sürecek etkinlikte İstanbul’un 4’üncü Boğaz Köprüsü’nün İstanbul-Körfez arasında kurulacağını söyledi.
2012 yılında yürürlüğe giren mütekabiliyet yasasının ardından, sektöre yabancı yatırımcıların 4,5 milyar dolarlık katkı sağladığına dikkat çeken Çelik, “Bu rakam Türkiye’nin yıllık konut satışının hala yüzde 2’si seviyelerinde. Oysa sektör olarak bu adetleri yıllık konut satışının 500 ila 550 bin konutun yüzde 10’una bir diğer ifadeyle 50-55 bin adede, ciro rakamını ise 15-20 milyar dolara çıkarmamız hiç de zor değil. Ancak bu seviyelere çıkardığımızda yabancıya konut satışından bahsedebiliriz ki daha alınacak çok yolumuz var” diye konuştu.
ÜCRETSİZ ÖN MUHASEBE VE PERAKENDE SATIŞ PROGRAMI HEMEN İNDİR
Sektörün büyümesini engelleyecek kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade eden Çelik, “ Sektör olarak döviz kazandırıcı hizmet yapıyor muyuz? Yabancılara konut satışı ihracat sayılıyor mu gibi sorularımızın dikkate alınmasıyla sektör daha canlı ve dinamik hale gelecektir. Sektör, son beş yılda ciddi yol kat etti. Başarılı konut projeleriyle sektör hem konut ihtiyacını karşılıyor, hem de daha rahat yaşanabilecek, sosyalleşebilecek alanlar sunuyor” dedi.
Yabancıların sadece yatırım amacıyla konut edinmediklerini vurgulayan Çelik, “Konut satışı demek de ticaretin sadece bir kısmı. Oysa Türkiye’ye gelen yabancı konut alıcıları sadece konut almıyor hastaneler, AVM’ler, turistik alanlar, restoran ve cafe’lerden faydalanarak keyifli tatiller yapıyorlar. Aynı zamanda kültürümüzü paylaşarak komşumuz oluyorlar” dedi.
Toplantıda, “Türk Konut Sektörü ve Yatırımcılar için Fırsatlar” başlığı altında sunum gerçekleştiren KONUTDER İcra Kurulu Üyesi Dr. M.Emre Çamlıbel, Türkiye’nin GSYİH’ndaki büyüme, genç ve dinamik nüfusuyla, kentleşme oranıyla yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi. Konut yatırımının ikinci en karlı yatırım olduğunu hatırlatan Çamlıbel, “ Türkiye’de en fazla Suudi Arabistan, Almanya, İngiltere, Katar yatırımları bulunuyor. İstanbul, yatırımcılar için cazibe merkezi. Ama şu bilgiyi de hatırlatmak gerekiyor. Türkiye’de nüfusu 1milyarın üzerinde 20 kent var. O kentlerde yatırım olanakları sunuyor”
Yeni Akit