Sektörel

Türk gayrimenkul yatırımcıları Avrupa'ya açıldı!

Türk gayrimenkul yatırımcıları Avrupa'ya açıldı. Avrupa’da konut satın almak üzere yaptığı başvurularda son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış yaşandı.

Türklerin yurt dışında, özellikle de Avrupa’da konut satın almak üzere yaptığı başvurularda son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşti. Yurt dışındaki konut geliştiriciler bu ilginin farkında ve farklı gelir sınıflarına yönelik konut seçenekleriyle çok geniş bir yatırımcı yelpazesine hitap ediyorlar.


Yatırımlar 6 Kat Arttı


Türkler yurt dışındaki yatırım fırsatlarını daha dikkatli incelemeye başlayınca, yurt dışındaki geliştiriciler de Türkiye’yi keşfe çıktı. 2015’te 1000 Türk yüksek varlık sahibi yurt dışına yatırım yaparken, 2016’da bu sayı 6 kat artarak 6000’e yükseldi. Ancak geliştiricilerin ilgisi sadece yüksek varlık sahibi kişilere yönelik değil; özellikle konut piyasası birbirinden farklı gelir sınıflarına yönelik projeler sunuyor.


5 Ülke Yoğun Talep Görüyor 


Türklerin ilgisi ise 5 ülkede yoğunlaşıyor. Yurt dışında konut satın almak isteyen Türklerin yüzde 51’i İngiltere’yi, yüzde 25’i Almanya’yı, yüzde 17’si Portekiz’i, yüzde 7’si ise İspanya’yı tercih ediyor. Öne çıkan şehirler ise Londra, Berlin, Lizbon ve Barcelona. ABD’nin Miami şehri de ilgi gören bir diğer şehir. JLL Türkiye Konut Direktörü Gün Gökkaya’ya ilginin bu şehirlerde yoğunlaşmasının nedenleri soruldu.


Altın Vize Cezbediyor G

Gün Gökkaya konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi: “Son zamanda yatırım amaçlı konut almayı düşünen kişilerde güvenli liman arama ve yumurtalarını farklı sepetlere dağıtma eğilimi görüyoruz. Bu kişiler genelde İstanbul’da kendi kullandığı bir evi olan ve farklı bir şehirde başka bir ev daha almak isteyen kişiler. Diğer yandan Portekiz ve İspanya’nın sunduğu Altın Vize imkanı yatırımcılara çok cazip geliyor.”


Sağlık, Güvenlik ve Eğitim 

350 bin Euro’ya tarihi lokasyonda bir ev alıp yenileyerek Altın Vize almaya hak kazanılabileceğini söyleyen Gün Gökkaya, bu vizenin Avrupalı olmayan vatandaşlara ve onların ailelerine, Schengen bölgesindeki ülkelerde serbestçe dolaşma imkanı sağladığına dikkat çekti. Bu ülkelerin tercih edilmesinde öne çıkan diğer nedenler ise sağlık hizmetlerindeki kalite, şeffaflık, güvenlik, eğitim imkanları ve yaşam kalitesi.