Teknoloji

Türk girişimciler CES'te! Artık daha kalabalığız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2023’e katılan Türk teknoloji girişimcileriyle toplandı. Çok başarılı gençlerimiz olduğunu vurgulayan Varank, Önceki senelerde çok daha az katılımcıyla buradaydık, bu sene 50’ye yakın girişimcimiz Türkiye’den buraya geldi” ded  Varank yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son dönemde özellikle teknoloji tabanlı girişimcilikte büyük bir ivme yakaladığının altını çizdi ve “Türkiye’nin her tarafında  96 teknoparkımızda yaklaşık 90 bin araştırmacı çaba gösteriyor, girişimlerini ticarileştirmeye çalışıyor, Ar-Ge yapıyor” ifadesini kullandı

Mustafa Varank, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İSTKA’nın desteğiyle CES 2023’e katılan Türk teknoloji girişimcileriyle istişare toplantısı gerçekleştirdi.  Varank yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son dönemde özellikle teknoloji tabanlı girişimcilikte büyük bir ivme yakaladığının altını çizdi ve “Türkiye’nin her tarafında  96 teknoparkımızda yaklaşık 90 bin araştırmacı çaba gösteriyor, girişimlerini ticarileştirmeye çalışıyor, Ar-Ge yapıyor” ifadesini kullandı.

50’ye yakın girişimci Türkiye’den CES’e geldi

Varank, dünya ekonomisinin lokomotifinin girişimcilik olduğunun vurgulayarak söyleyen bakanlık olarak bu alanı radarlarına aldıklarını ve Türkiye’de girişimciliği desteklemek için çok farklı destekler ayarlandığını anlattı. Maddi desteklerin yanında Türkiye’deki ekosistemi ayakta tutabilmek, fon oluşturmaya çalışmak,  girişimcilere gereksinim duyulan mevzuatları hayata geçirebilmek ve mentorluk sağlamak gibi gündemleri olduğunu bildiren Varank, konuyla alakalı çalışmalar yaptıklarını söyledi.  Varank, “Onlardan bir tanesi de aslında bu aralar gündemimizde olan CES. Bu küresel teknoloji şovuna biz nasıl girişimlerimizi getirebiliriz, burayı resmen bir vitrinimiz  haline getirebiliriz, bununla alakalı da son 2 senede yaptığımız çalışmalar var. İşte bunların da giderek daha büyük bir ivme yakaladığını görüyoruz. Önceki senelerde çok daha az katılımcıyla buradaydık, bu sene 50’ye yakın girişimcimiz Türkiye’den buraya geldi” dedi.

 

Türkiye’den girişimler 2021’de 1,6 milyar dolarlık yatırım almayı başardı

Girişimcilik kadar büyük firmaların da burada kendilerini vitrine koyabilmelerinin önemine değinen Varank, “TOGG’un en önemli paydaşlardan biri haline gelmesi aslında Türkiye’nin  potansiyelini de göstermesi açısından değerli” dedi. Bakan Varank, Türkiye’de girişimlere ayrılan bütçeye de  değinerek, “Türkiye’den girişimler 2021’de 1,6 milyar dolarlık yatırım almayı sağladılar. Dünyadaki ivme düşük yönlü olsa da 2022’de de Türkiye’de yine 1,6 milyar doları yakalayabileceğimize inancımız tam.

Sadece son 4 senede sırf girişimlere  yatırım yapmak üzere Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyar dolarlık fon sağlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizden ister bölgesel kalkınma fonuyla ister teknoloji fonuyla, İstanbul Kalkınma Ajansımızın fonların fonu mekanizmasıyla, Tech-InvestTR uygulamasıyla ciddi bir fon oluşturmayı başardık. Bunların hepsinin yatırımları peyderpey devam ediyor ve bu kültürün de giderek yaygınlaştığını görebiliyoruz” açıklamasını yaptı.

Biz 5G'ye henüz geçiyoruz ama...! Dünyanın gündeminde 6G var! 

Samsung rekor üstüne rekor kırıyor! Teknoloji devini ikinci sıraya düşürdü

Android ama fiyat performans ürünü arayanlara! İşte Samsung Galaxy A23 ve özellikleri