Ticari

Türk girişimciye Umman'dan 5 milyar dolarlık iş çıkabilir

Türk şirketlerinin, Umman'da teklif verip sonucunu bekledikleri ihalelerin toplam değerinin 5 milyar doları bulduğu bildirildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le birlikte 12-14 Nisan arasında iş görüşmeleri için Umman'a gidecek Türk şirketlerinin, bu ülkede teklif verip sonucunu bekledikleri ihalelerin toplam değerinin 5 milyar doları bulduğu bildirildi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) yapılan açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK'in organizasyonuyla Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül'e eşlik edecek yaklaşık 80 iş adamının da Umman'da iş görüşmelerinde bulunacakları belirtildi. Türk şirketlerinin Umman'da teklif verip sonucunu bekledikleri ihalelerin toplam değerinin 5 milyar doları bulduğu dile getirilen açıklamada, "Bunun, 2.75 milyar doları havaalanlarından. Başkent Muskat'ın havaalanı için TAV ve Enka teklif vermiş durumda. Salalah Havaalanı inşası için Alarko'nun teklifi de değerlendirme sonucu ilk sıralarda yer alıyor. Blue City Projesi'nin toplam büyüklüğü de 15 milyar dolar ve çok firmaya iş çıkabilir" denildi.
Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk şirketlerinden Umman'da 5 milyar dolarlık yatırım atağı
İş görüşmesi için 12-14 Nisan'da Umman'a gidecek işadamlarının sonucunu beklediği ihale değerinin 5 milyar doları bulduğu bildirildi

12-14 Nisan arasında iş görüşmeleri için Umman'a gidecek Türk şirketlerinin, bu ülkede teklif verip sonucunu bekledikleri ihalelerin toplam değerinin 5 milyar doları bulduğu bildirildi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) yapılan açıklamada, 80 iş adamının Umman'da iş görüşmelerinde bulunacakları belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "2.75 milyar doları havaalanlarından. 2 milyar dolarlık Muskat Havaalanı 3. Faz Genişletme ihalesi ve 750 milyon dolarlık Salalah Havaalanı inşası ihalesi en büyük ihaleler. Başkent Muskat'ın havaalanı için TAV ve Enka teklif vermiş durumda. Umman yetkililerinin değerlendirmesi sonucunda her iki şirketin teklifinin de üst sıralarda olduğu belirtiliyor. Salalah Havaalanı inşası için Alarko'nun teklifi, değerlendirme sonucu ilk sıralarda yer alıyor.

ÖZYEĞİN DEVLETLE ORTAK
Umman Sultanlığı'nın son dönemlerdeki en büyük projesi başkent Muskat'ın 90 kilometre batısında sıfırdan bir kent inşası. Blue City adlı kentin 250 bin kişiye yerleşim alanı olması planlanıyor. Projenin toplam büyüklüğü 15 milyar dolar. Enka ve Yunan ortağı Aktor Ate, projenin 1,9 milyar dolarlık 1. fazının inşasını üstlendi. Enka ve ortağının üstlendiği 1. fazda 7 bin kişinin çalışması bekleniyor. Bu faz, toplam 1,7 milyon metrekarelik inşaat alanını kapsıyor. Sözleşme kapsamında üç adet 5 yıldızlı otel, yaklaşık 5 bin apartman dairesi ve diğer sosyal tesisler bulunuyor." Açıklamada ayrıca Yönetim Kurulu Başkanlığını Hüsnü Özyeğin'in yaptığı Fiba Holdingin, Çin'in Liaoning Eyaleti'nde, Umman Sultanlığı Devlet Rezerv Fonu ile ortak yatırımı bulunduğu bildirildi.
Sabah

Cumhurbaşkanı Gül'den 5 milyar dolar destek
Gül, resmi ziyaret için bugün Umman'a uçuyor. Cumhurbaşkanı'na 80 işadamı eşlik ediyor. Türklerin Umman'da teklif verip sonucunu beklediği 5 milyar dolar değerinde ihale bulunuyor

İHALELERE KATKISI OLACAK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Umman Sultanı Kabus bin Said'in resmi davetlisi olarak bugün Umman'a gidiyor. Abdullah Gül'e üç gün süreli ziyaretinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında 80 işadamı eşlik ediyor. Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin, bu ülkede sonucu beklenen ihalelere büyük katkısı olacağı belirtiliyor.

İKİ HAVAALANI BEKLENİYOR
Türk şirketlerin Umman'da sonucunu bekledikleri ihalelerin toplam değeri 5 milyar doları buluyor. En büyük ihalelerden, 2 milyar dolarlık Başkent Muskat Havaalanı Genişletme projesine TAV ve Enka teklif vermiş durumda.

750 bin dolarlık Salalah Havaalanı inşaat ihalesinde de Alarko yarışıyor. Attila Doğan Şirketler Grubu, petrol ve gaz altyapısıyla ilgili 3 projeden 700 milyon dolarlık iş bekliyor.

SIFIRDAN KENT YAPILIYOR
Umman'da Muskat'ın 90 kilometre batısında sıfırdan bir kent inşa ediliyor. Blue City adlı 250 bin kişilik, 15 milyar dolarlık kentin ilk kısmını Enka ve Yunan Aktor Ate inşa ediyor.

3 otel ve 5 bin konuttan oluşan bu kısmın değeri 1.9 milyar dolar. Fiba Holding ise Çin'in Shenyang kentinde 200 milyon dolarlık bir alışveriş merkezinin inşasını, Umman Devlet Rezerv Fonu ile ortaklaşa gerçekleştiriyor.

İŞ ADAMLARI ORDUSU KATILIYOR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Umman ziyaretinde eşlik eden isimler arasında şunlar bulunuyor: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Ata Holding Başkanı Korhan Kurdoğlu, Kibar Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, TAV Başkanı Hamdi Akın, Nurol Holding Başkanvekili Oğuz Çarmıklı, Mak-Yol İcra Kurulu Başkanı Adnan Çebi, STFA İnşaat Başkanı Alp Taşkent, Alarko Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu.
Posta

Türk şirketlerden Umman hamlesi
Cumhurbaşkanı Gül, 80 işadamıyla birlikte Umman'a gidiyor. Türk şirketleri Umman'da 5 milyar dolarlık ihalelerin sonucunu bekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12-14 Nisan tarihleri arasında Umman'a resmi bir ziyaret düzenleyecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun organizasyonuyla Cumhurbaşkanı Gül'e eşlik edecek yaklaşık 80 Türk işadamının da Umman'da iş görüşmelerinde bulunacağı belirtildi. Türk şirketlerinin Umman'da teklif verip sonucunu bekledikleri ihalelerin toplam değeri 5 milyar doları buluyor. Bunun 2.75 milyar doları havaalanlarından. 2 milyar dolarlık Muskat Havaalanı 3. faz genişletme ihalesi ve 750 milyon dolarlık Salalah Havaalanı inşası ihalesi en büyük ihaleler. Muskat havaalanı için TAV ve Enka teklif vermiş durumda. Salalah Havaalanı inşası için Alarko'nun teklifi değerlendirme sonucu ilk sıralarda yer alıyor.
Takvim

Gül'den Türk işadamlarına destek sözü 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'un, Umman'a 13 yıl sonra devlet başkanı seviyesinde yapacağı 3 günlük resmi ziyareti dün başladı.

Yaklaşık 80 kişilik bir işadamı topluluğuyla Umman'a giden Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Umman İş Forumu'na da katılacağını, burada her iki ülkenin işadamlarının karşılıklı yatırım ve işbirliği imkanlarını değerlendireceklerini belirtti.

İŞBİRLİĞİ HER ALANDA GELİŞMELİ
Türkiye'deki büyük firmaların, Umman'da teklif verdikleri 5 milyar dolarlık havaalanı, rafineri, turizm merkezleri gibi büyük ihalelerin henüz sonuçlanmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül "Ümit ediyorum ki bu ziyaretim sırasında Türk firmalarına gerekli her türlü desteği verdiğimi Ummanlı yöneticilere göstereceğim" dedi. Abdullah Gül "Körfez ülkeleri ile işbirliğinin her alanda geliştirilmesi, aynı şekilde Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzalamayı çok önemsiyoruz. Ümit ediyorum ki bu ziyaretimde bütün bunları ele alma imkanı bulacağız" şeklinde konuştu. Türkiye'nin büyük şirketlerinin de katıldığı gezide, işadamları karşılıklı görüşmeler yapacak.
Star

Gül'den Ummanlı yatırımcılara davet
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Umman'-da düzenlenen Türk-Umman İş Forumu'nda, her iki ülkenin işadamlarına hitap etti.

Türkiye'de çok güçlü bir ekonomi bulunduğunu belirten Gül, bu durumun Türkiye'yi yabancı yatırımcılar için çok cazip hale getirdiğini ifade etti. İki ülke arasında çok büyük işbirliği imkanı ve potansiyeli bulunduğuna işaret eden Gül "Umman ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi küçük ama bunu en kısa sürede 1 milyara dolara çıkaracağız" dedi. Türkiye'de tüm alanlarda yatırım yapma imkanı olduğuna dikkati çeken Gül, Ummanlı yatırımcıları Türkiye'ye davet etti.
Star