Ticari

Türk inşaat firmaları Lübnan'da altyapıyı yenileyecek!

Lübnan'da savaşlar nedeniyle kullanılamaz hale gelen altyapının yenilenmesi için açılacak ihalelerde Türk firmalarının da yer alması istendi

Türk inşaat ve altyapı firmalarının davet edildiği ihalelerin toplam tutarının 3 milyar dolar olduğu belirtildi

1975-1991 yılları arasında 16 yıl süren iç savaştan sonra 12 Temmuz 2006'da da İsrail saldırılarına hedef olan Lübnan, savaşın ekonomisinde açtığı yaraları sarmak için Türk firmalarını işbirliğine çağırdı.
Lübnan'da savaşlar nedeniyle kullanılamaz hale gelen altyapının yenilenmesi için açılacak ihalelerde Türk firmalarının da yer alması istendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Lübnan İş Konseyi, Beyrut Ticaret ve Sanayi Odası, Lübnan Sanayiciler Derneği ve Arap Bankalar Birliği işbirliğinde düzenlenen Türk Lübnan Ekonomi Forumu Beyrut'ta başladı.

Tahrip olan çok alan var
Foruma katılan Lübnan Maliye Bakanı Rayya al Hassan, Lübnan'da savaşlar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan su, kanalizasyon, elektrik, telekomünikasyon ve yol altyapısının yenilenmesi için bu yıl ve gelecek yıl ihaleler açılacağını, bu ihalelere Türk firmalarının girmesini istediklerini söyledi. Bu alanda öngörülen sürede yapılacak ihalelerin toplam tutarının 3 milyar dolar olduğu belirtildi.
Lübnan'da kamu ihalelerinin bir kısmında ihaleye katılan firmanın banka kredisi ile gelmesine önem veriliyor. Bazı ülkeler kendi firmalarının ihale kazanması için faizsiz kredi vererek şirketlerini destekliyor. Bütün Arap ülkelerinde onlarca milyar dolarlık iş alan Türk firmalarının bugüne kadar Lübnan'da yeterince aktif olamaması Türk firmalarının bu tarz kredi desteği bulamamasına bağlanıyor.
Lübnan'da kamu ihaleleri açılmasında yetkili olan Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Konseyi Başkanı Nabil El Jisr, 2012 yılına kadar bin 500 ihale açacaklarını bunlardan 500'ünde faizsiz kredi bulan firmaların avantajlı olacağını, bin adetinin Türk firmalarının da girebileceği türden ihaleler olacağını söyledi. Jisr ayrıca kamu-özel sektör ortaklığıyla yatırım yapılmasına olanak sağlayacak yasanın bu yıl çıkacağını, yasanın tecrübesi olan Türk firmalar için önemli fırsatlar doğuracağını kaydetti.
TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 350 milyon kişilik Arap dünyası ile ticari ilişkileri geliştirmenin tarihi ve jeopolitik özellikleri nedeniyle Beyrut'tan geçtiğini söyledi.
Lübnan ile serbest ticaret anlaşması imzalanması halinde Doğu Akdeniz bölgesinde 200 milyon kişilik bir serbest ticaret bölgesi kurulmuş olacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin güney illeri ile Beyrut arasında hızlı feribot seferlerinin başlatılmasının iki ülke arasındaki işbirliğini artıracağını ifade etti. Foruma katılan Lübnanlı yetkililer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın temmuz ayında Lübnan'a gelmesinin beklendiğini, büyük olasılıkla serbest ticaret anlaşmasının bu ziyaret sırasında imzalanabileceğini söylediler.

İşbirliği anlaşması imzalandı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Arap Ülkeleri Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Birliği ile karşılıklı işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile 22 Arap ticaret ve sanayi odası adına Lübnan Ekonomik Örgütler Bakanı Adnan Kassar imza koydu. Hisarcıklıoğlu, 400 milyon kişilik Arap nüfusunun hızla artan gelir düzeyi ve coğrafi yakınlığı nedeniyle Türkiye için vazgeçilmez bir ticari partner olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, TOBB'un organize sanayi bölgelerinin kurulup işletilmesi konularındaki deneyimini Arap işadamları ile paylaşabileceğini belirtti.

Dört Türk kadın girişimci çıkarma yaptı
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi dört kadın girişimci TOBB-DEİK organizasyonu ile Lübnan'a gelip yatırım olanaklarını araştırdılar. Türkiye'de üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kimi istemeyerek kendi ülkesinde üretimden vazgeçmiş; kimisi de Türkiye'ye ek olarak komşu ülkelerde yatırım fırsatlarını arıyor. Dört gözüpek girişimci kadın karayolu ile Hatay'dan Lübnan'a gelirken yol üstünde bulunan Suriye kenti Hams'a da uğrayarak iş görüşmelerinde bulundu. Antakya merkezli Canan Büro Mobilyaları'ndan Gülay Yüceer Suriye'de üretim yapıyor. Lübnan'da da üretim yapılabilir mi; araştırıyor. Yıllarca Türkiye'den Avrupa'ya tekstil ihracatı yapan Belkıs Yakıcı, artan üretim maliyetleri nedeniyle gıda sanayiine geçmiş. Meyve işlem teknolojilerinde Fertuzzi adlı İtalyan markasının temsilciliğini almış. Meyve suyu ve salça gibi ürünlerde Lübnan'da üretim yapılabilir mi; bakıyor. Nil Süsleme adlı firması olan Nilgün Ekmekçi ise düğün, davet süsleme, otel ekipmanları satışı ve laundry kurumu üzerine faaliyet gösteriyor. Lübnan'da bazı otel yetkilileri ile görüşmelerde bulundu.
Radikal