Sektörel

Türk İnşaat sektörü dünyaya meydan okuyor!

Türkiye'nin yapı stoğuna bakınca, Türk inşaat sektörünün Cumhuriyet tarihi boyunca pek parlak işler çıkarmadığım söylemek mümkün.

Türkiye'nin yapı stoğuna bakınca, Türk inşaat sektörünün Cumhuriyet tarihi boyunca pek parlak işler çıkarmadığım söylemek mümkün. Ancak sektör son yıllardaki atağıyla dünyaya meydan okuyor. Türk müteahhitler, yurtdışında dev uluslararası projeleri üstleniyor. 


TÜRKİYE ekonomisinin lokomotişeri arasında ilk sıralarda yer alan inşaat sektörü, 200'den fazla alt sektörü harekete geçiren ve büyümeyi tetikleyen en önemli itici güçlerden biri. 2000'li yıllardan itibaren atağa kalkan sektör, geçtiğimiz 5 yılda ise devrim diye nitelendirilebilecek önemli gelişmelere şahitlik etti. 2012'de çıkan 'kentsel dönüşüm yasası' ve 'mütekabiliyet yasası' adeta sektörün dönüm noktası sayılabilir. Yabancılara satışın önünü açan mütekabiliyet yasası ile 2015 yılında ülkeye 5 milyar dolar gelir sağlandığı, 2016'de bu rakamın 10 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. 


Kentsel dönüşümle ise Türkiye'de bugüne kadar yapılan 6.5 milyon sağlıksız konutun dönüştürülmesi planlanıyor. Şu anda dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde Türkiye'den 43 Şrma yer alıyor. Sıralamada ise dünyada Çin'den sonra ikinci konumdayız. Türk müteahhitler Türkiye'de son teknolojiyle yaptıkları lüks, akıllı binaların yanı sıra dünyada da en çok tercih edilen üstlenici konumunda. Ancak inşaat sektörünün geçmişi bu kadar parlak değil... İşte sektörün son 100 yılına yön veren gelişmeler. .. 


AHŞAP, KERPİÇ, YONTMA TAŞ... 

Cumhuriyet dönemindeki gelişim sürecinde inşâat fanında ilk önemli adımlar 1920'li yıllarda, ileride başkent olacak Ankara'da başladı. Ankara'da tüm, zorluklara, ulaşım ve malzeme yetersizliğine rağmen çevrenin geleneksel yapı tarzına uygun bir imar faaliyetine girildi. Kullanılan malzemeler ahşap, kerpiç, kaba yontma taş gibi ilkel malzemelerdi, bunlar bile yeterli düzeyde sağlanamıyordu. 


İNŞAAT SANAYİNİN TEMELİ ATILDI 

Cumhuriyetle birlikte ise hızlı ve planlı kalkınma için sanayi, tarım ve ulaşım alanlarında yatırımlara verilen önem, Türk inşaat sanayinin temelinin atılmasını sağladı. 

Ancak yetişmiş teknik eleman yetersizliği, çalışmaların bir süre yabancı Şrma, uzman ve müşavirliğinde yürümesine neden oldu. 


Akşam Ek