Genel

Türk inşaat şirketlerinin 1 milyar doları tehlikede

115 Türk müteahhitlik firmasının bulunduğu Libya'da, Türk şirketlerinin 35 yılda üstlendiği proje tutarı da 20 milyar doları aşıyor. şžirketlerin yıllık cirosu da ortalama 1 milyar dolar...

LİBYA'da yaşanan halk hareketi, ülkedeki Türk müteahhitlik firmalarını da vururken, şirketlerin büyük zarara uğrayabiliceği ifade ediliyor. AKşžAM'ın edindiği bilgilere göre, Libya'da şu anda 115 müteahhitlik firması bulunurken, Türk şirketlerinin ülkede yaklaşık 35 yıllık süreçte üslenilen projelerin değerinin 20.5 milyar dolar seviyesinde olduğu vurgulanıyor. Bu şirketlerin özellikle 2000'li yılların başından itibaren, yıllık ortalama 1 milyar dolar seviyesinde toplam ciro yaptığı kaydediliyor. Türkiye'nin 2010 yılında Libya'ya yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat yaptığı vurgulanırken, bunun yarısından fazlasını inşaat sektörünün oluşturduğu belirtiliyor. Ülkede 2011 yılında gerçekleştirmeye başlanan projelerin toplam değerinin de yaklaşık 1 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor.

Eximbank devreye girecek
LİBYA'da iş yapan inşaat şirketlerinin büyük bölümü Türkiye'de de çeşitli projeleri yürütüyor. Bu nedenle şirketlerin nakit sıkıntısına düşebileceği ve bu durumun inşaat sektöründe sıkıntıya neden olabileceği konuşuluyor. Ankara da şirketlerin hak edişlerini kısa süre içinde alamamasından büyük sıkıntı duyuyor. Bu nedenle Türk firmalarına daha önce Tunus ve Mısır süreçlerinde uygulandığı gibi Eximbank 'köprü' kredisinin verilebileceği ifade ediliyor.

TÜRKİYE OLUMSUZ ETKİLENECEK
Petrol ithal eden bir ülke olan Türkiye, piyasalardaki bu ani yükselişten olumsuz etkilenen ülkelerin başında yer alacak. Nitekim dün akaryakıt fiyatlarında artış oldu ve gün boyunca farklı kaynaklardan buna benzer açıklamalar geldi. The Telegraph'a konuşan Renaissance Capital'ın küresel başekonomisti Charlie Robertson, Türkiye'nin petrole olan bağımlığı ve bölgeye yakınlığı nedeniyle Ortadoğu krizinden etkilenebileceğini belirtirken, 'Türk Lirası, şimdi zaten göreli olarak ucuz olduğuna göre, oynaklığı azaltmak için Merkez Bankası'nın müdahalesini görme ihtiyacı duyabiliriz' denildi.
Akşam/Mahmut GÜRER