Türk inşaat şirketlerinin gözü Sahra Altı Afrika'da!
Türk inşaat şirketleri son dönemde Sahra Altı Afrika'ya yatırım atağına başladı. Türk şirketleri, bölgede raylı taşımacılık alanında ihaleler alıyor, en modern stadyumlar inşa ediyor ve altyapıda bir çok projeye imza atıyor.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü yazısında ''Türk inşaat şirketlerinin Sahra Altı Afrika'ya yaptığı yatırımları'' kaleme aldı. İşte o yazı...
Türk inşaat şirketlerinin son dönemde en fazla ilgi duyduğu bölge Sahra Altı Afrika. Kıtanın kuzeyinde yaşanan siyasi karmaşa, Körfez ülkeleri ile devam eden gerilimle, Sahra Altı’na yönelen Türk şirketleri, bölgede raylı taşımacılık alanında ihaleler alıyor, en modern stadyumlara imza atıyor, altyapıda bir çok projeyi üstleniyor. Bu şirketler arasında Mehmet Nazif Günal’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü MNG Holding en dikkat çeken Türk firması. Afrika’da üstlendiği ihaleler kadar altın madenciliğinde de büyüyen MNG Holding, bir yandan da enerji projelerinde öne çıkıyor. MNG’nin şirketi Mapa, 2013 yılında Uganda’nın en büyük enerji santrali inşaatına ilişkin ihaleyi kazanmıştı. Uganda’nın Nwoya Bölgesi’ndeki Ayago’da yapılacak santral 840 MW olarak planlanmış, Mapa İnşaat ile anlaşma imzalanmıştı. Ancak bir süre sonra Türk şirketi ile Uganda arasında anlaşmazlık çıkmış, proje askıya alınmıştı. 1.97 milyar dolar ile bir Türk şirketinin o dönem yurtdışında aldığı en büyük ihale olan Ayago Hidroelektrik Santrali, 2017 yılında askıya alınmış ve rafa kaldırılmıştı.
İşte o dev proje için Uganda Hükümeti tekrar harekete geçti ve bu kez MNG veya bir Türk şirketi ile değil, Çinli dev Power China International Group ile görüşmelere başladı. 840 MW’lık proje için Uganda Hükümeti ile masaya oturan Çinli şirketin bu kez 2 milyar dolardan fazla bir bütçe çıkardığı ifade ediliyor.
Ülkenin Devlet Başkanı Yoweri Museveni, şu anda hükümetin ülkede bir demiryolu hattı inşa etmeyi planladığı için projeye fon sağlayamayacağını, yeni bir model ile çalışma yapacaklarını açıkladı. Yeni model ise yap-işlet- devret olacak” dedi.
İzmir-Aydın yolunu 5.3 milyar liraya yapacaklar
İki aşamada geliştirilecek proje iletim hatları trafo merkezleri gibi etaplara da sahip. 59.9 milyar dolarlık geliri olan Çinli Power China, Türkiye’nin de yakın tanıdığı bir şirket. 2017’de Avrasya merkezini İstanbul’da açan Çinli şirket, Türkiye’de o dönem 300 milyon dolara yakın proje üstlenmişti. Geçen yıl büyük bir sıçrama yapan Çinli şirket, Çinli şirket son olarak Aydın-Denizli Otoyolu'na teklif vermişti. İzmir-Aydın Otoyolu'nun devamında yer alan ve İzmir'den Antalya'ya kadar kesintisiz ulaşımı sağlayacak otoyolun 154 kilometre uzunluğundaki ikinci etabını oluşturan Aydın-Denizli Otoyolu için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 5.3 milyar liralık teklif veren Çinli şirketin olduğu konsorsiyumda Powerchina Road Bridge Group ve Özgün İnşaat da var. 17 yıl 9 ay 18 gün ile en uygun teklifi sunan konsorsiyum, otoyolu 3 yılda tamamlayacaktı.
MNG, kazandığı Uganda’daki projeden vazgeçti. Afrika’da hızla büyüyen Çinli şirketler ise kamu gücünü de arkasına alarak kendi finansmanlarını oluşturuyor, birçok ülkede ihale alıyor.