Dış Piyasalar

Türk inşaatçılardan Rusya'ya yatırım atağı!

İnşaat malzeme firmaları ve müteahhitler için son derece önemli bir pazar olan Rusya, müteahhitlerin yurtdışında üstlendiği projelerin yüzde 20'sini kapsıyor.

İnşaat malzeme firmaları ve müteahhitler için son derece önemli bir pazar olan Rusya, müteahhitlerin yurtdışında üstlendiği projelerin yüzde 20'sini kapsıyor. Yaşanan talihsiz uçak krizinden sonra karşılıklı olarak olumsuz etkilenen inşaat sektörü, krizin aşılmasının ardından yepyeni projeler için bir araya geliyor


Rusya, kalkınma vizyonu doğrultusunda "Strateji 2020" adı altında ulaşım başta olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılan altyapı yatırımlarına başladı. Ayrıca FIFA 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan ülkede Moskova'dan Rostov’a uzanan 13 kentte ve yaklaşık 50 milyar dolar tutarındaki altyapı projelerinin inşaat sektörünü canlandırması bekleniyor.


Türkiye'nin en fazla proje üstlendiği ülke


Rusya’yla Türkiye'nin ticari ilişkileri 1984 yılında imzalanan Doğalgaz Anlaşması ile statü kazandı. Bu anlaşmanın ülkemizdeki müteahhitler açısından önemi, doğalgaz bedellerinin bir kısmının Türk müteahhitlik firmalanmn Rusya'da gerçekleştirdiği projelerin finansmanında kullanılması oldu.


Türk müteahhitlik firmalarının en fazla proje üstlendiği ülke olan Rusya, hâlihazırda sektörün en önemli pazarı. Sektörün şimdiye kadar Rusya’da üstlendiği projelerin bedeli 64 milyar dolar civarında. Türk müteahhitlerinin yurtdışında üstlendiği projelerin yüzde 20'sini kapsayan Rusya pazannda 1988 yılından bu yana bin 940 proje üstlenildi. Bunlar arasında kentsel altyapı, arıtma ve boru hattı gibi altyapı projelerinin yanı sıra enerji santralleri, pet-ro-kimya tesisleri, endüstriyel tesisler gibi sanayi tesisi projeleri ve konut, iş merkezi, idari bina, askeri tesisler gibi çeşitli üstyapı projeleri yer alıyor.


Türk müteahhit firmalarının bu başarısının altında ise ülkede sadece müteahhit olarak değil, aynı zamanda yatırımcı ve gayrimenkul yöneticisi kimlikleriyle bulunmaları yatıyor. Faaliyetlerini başarıyla sürdüren Türk firmaları dev projeler inşa ediyor. Bu firmalardan biri, 117 bin metrekarelik alanda UEFA standartlarına uygun bir stadyum inşa eden ESTA Construction.


Krasnodar Arena Stadyumu


Engineering News Record (ENR) sıralamasında dünyanın en büyük 174 inşaat şirketi olarak yer alan ESTA Construction, gayrimenkul projeleri geliştirme ve yatırım, inşaat üstyapının yanı sıra mimarlık gibi ana alanlara yoğunlaşan bir firma. Merkezi İstanbul’da bulunan firma, Rusya’da üç, ABD, Kazakistan, Türkmenistan ve Bahreyn'deki birer ofisiyle 7 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.


ESTA Construction’un Rusya'daki projeleri arasında, dünya standartlarında inşa ettiği Krasnodar Akademi ve Tesisleri ile büyük ses getiren Krasnodar Arena Stadyumu bulunuyor. UEFA standartlarına birebir uyumlu, 117 bin metrekarelik alanda inşa edilen stadyumda; 33 bin 907 koltuk kapasitesi, sahanın her tarafını saran dev LED ekranlar, ısıtmalı ve soğutmalı seyirci koltukları, futbolcular için ultra konforlu soyunma odalannın yanı sıra ailelerin maç izleyebileceği özel restoranlı alanlar bulunuyor. Seyircilerin maç izlemek dışında alışveriş merkezi, restoran, olimpik yüzme havuzu gibi imkânlardan da yararlanabildiği Krasnodar Arena, sadece Rusya'mn değil, dünyanın da en lüks VIP stadı olarak kabul görüyor. Rusya'da başarılı faaliyetlerini sürdüren bir diğer Türk firması ise Hayat Holding Ağaç Grubu şirketlerinden, dünyanın en büyük MDF tesislerinden birine sahip olan Kastamonu Entegre.


700 milyon dolarlık yatırım


Rusya Federasyonundaki en büyük 4 Türk yatırımcıdan birisi olan Hayat Holding Ağaç Grubu, bu yılın Nisan ayında Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesi'nde, bünyesindeki çok uluslu iki büyük grubundan birisi olan Kastamonu Entegre aracılığıyla 700 milyon dolar civarında yatırım gerçekleştirdi.


Ortadoğu, Asya, Kuzey ve Orta Afrika'da, faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük MDF tesislerinden birisi olan Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, Rusya'nın en büyük MDF üreticisi olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:


"2. MDF yatırımımızın da devreye girmesiyle Alabuga MDF tesislerimiz toplam 1 milyon metreküpün üzerinde MDF üretim kapasitesi ve 35 milyon metrekare Floorpan marka laminat parke üretim kapasitesine sahip oldu. Bu yatırımla birlikte Rusya'nın en büyük MDF üreticisi konumuna geldik ve yaklaşık 2.500 kişiye istihdam sağladık. Tesiste üretilen ürünlerin yüzde 60'ını Rusya pazarına, kalan yüzde 40'ını ise komşu ülkeler ve Avrasya pazarına sunacağız. Rusya MDF pazarından bu yıl 170 milyon dolar ciro ve yüzde 25’lik bir pay almayı hedefliyoruz."


Kastamonu Entegre aynı zamanda Tataristan'ın başkenti Kazan'da düzenlenen "EKO Lider - 2014" isimli çevre yarışmasında "Orman ve Ahşap Ürünleri Sanayisi” dalında çevre temizliği konusunda gösterdiği hassasiyet nedeniyle ödüllü bir fabrika. TSE ve Avrupa Normlarına tam uyumlu bir biçimde faaliyetlerini sürdüren Kastamonu Entegre Rusya'da 2015 yılı "Rusya Kalite Lideri" seçildi.


Dizayn Grup da Rusya'da önemli yatırımlarda bulunan firmalar arasında. Uzun yıllardır Rusya'yla ticari ilişkisini sürdüren Dizayn Grup, ülkedeki ilk fabrikasını 2015 yılında kurdu. Dizayn Grup Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Sedat Sözüdoğru, "Türkiye, Rusya'nın dış ticarette en önde gelen partnerlerinden biri... İnşaat proje firmalan uzun yıllardır Rusya’da büyük yatırımlar yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Bu yatırımlar, Türk firmaların Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa'daki etkinliğini artırmada büyük fayda sağlayacaktır. 2017 yılında fabrikamızı, yeni ürünlerin üretimi için daha da büyüteceğiz. Beklentimiz 2017'de Rusya ile olan ticaret hacmimizin 2015 öncesi seviyesine ulaşmasıdır "dedi. 


TOKİ Haber