Türk inşaatçıları zorlu bölgelerde başarı kazandı!
Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince Türk inşaatçılarının başarılarını tırnaklarıyla kazıdıklarını ve kazandıklarını belirterek, dünyanın en zorlu bölgelerinde binalar yaptıklarını söyledi
Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince,"Gelişmiş toplumlarda müteşebbislerin çok da yapmak istemediği, meşakkatli yatırımların, mücadelenin zor olduğu, kanunların çok net oturmadığı, adaletin çok iyi işlemediği, biraz da Ulubatlı Hasanlığı gerektiren yerlere bizler gittik. Tüm zorlukları göğüsledik. Ve bugüne kendimizi getirdik" dedi.
2. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi kapsamında düzenlenen "Dış ticaretin önemi ve sınai işbirliği: 2023e bölgesel katkı, yatırım ve ticarette değişim dinamikleri ve bölgesel fırsatlar" konulu oturum Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi başkanlığında yapıldı.
Oturumda konuşan Tamince, Türkiyenin 2023 vizyonunun hem gerçekleşebilir, hem de çok zor ve mücadele gerektiren bir vizyon olduğunu, bu vizyonu gerçekleştirebilmek için yol haritasını çok net ortaya koymak gerektiğini, 600 milyon nüfuslu Avrupanın ürettiği 17 trilyon dolarlık ekonomik hacme birşeyin olması halinde bunun Türkiyenin 2023 vizyonunu olumsuz yönde mutlaka etkileyeceğini ifade etti.
Japonyanın 1950den sonra "Amerikalıların olmadığı bütün pazarlara gidelim. Önce oraları ele geçirelim, sonra da Amerikaya geri dönelim. Çünkü mevcut sermaye yapımızla, insan kaynağımızla markalarımızla gidip Amerikada pazardan pay alma imkanına sahip değiliz" dediklerini anlatan Tamince, son 15-20 yılda Türk müteşebbisinin yaptığının da bu olduğunu söyledi. Tamince, şöyle devam etti:
"Gelişmiş toplumlarda müteşebbislerin çok da yapmak istemediği, meşakkatli yatırımların, mücadelenin zor olduğu, kanunların çok net oturmadığı, adaletin çok iyi işlemediği, biraz da Ulubatlı Hasanlığı gerektiren yerlere bizler gittik. Tüm zorlukları göğüsledik. Sistemlerle, rejimlerle mücadele ettik. Hukuk sistemine karşı risklerle, hava şartlarına karşı mücadele ettik. Ve bugüne kendimizi getirdik. Bugün Türk ekonomisi buraya gelmişse, Türk müteşebbisinin inanılmaz hikayesi konuşuluyorsa, başkalarının olmadığı, özellikle gelişmiş toplumlarda müteşebbislerin çok fazla olamadıkları bölgelerde bizim olmamızdandır." Fettah Tamince, kendi şirketleri için "nerede neyle rekabet ederiz" değerlendirmesini yaptıklarını, bir otel açacakları zaman bir kilometrekare içinde 20 tane dünya markası varsa oraya gitmediklerini söyledi. Bunun yerine "Kırgızistanın başkentine, Hindistana gidelim" dediklerini, buralarda hem daha iyi tesis kurabildiklerini, hem de daha iyi fiyatlarda satabileceklerini belirten Tamince, inşaatta da benzer strateji geliştirdiklerini vurguladı.
Tamince, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizim elimizde çok büyük sermaye birikimi yok. Bizim elimizde 50-100 yıllık şirketler de yok. Bizim elimizde biraz canını dişine takan, mücadeleyi seven, biraz da cesaretli iş adamı, müteşebbis ve bir de bunu destekleyen çok önemli beyinler var. Çok genç yöneticilerimiz, liderlerimiz var. Biz bunlarla beraber buralarda mücadelelerde bulunduk. Bundan sonra hem bizim tecrübemiz, hem Türk yöneticisinin geldiği nokta, hem Türkiyenin elde ettiği istikrar bizi farklı bir oyunun içine çekecektir. Elde ettiğimiz tecrübeyle, ülke genelinde ulusal ve uluslararası markalarımızı çoğaltmamız gerekiyor. Çünkü gelişmiş toplumlardan pazardan pay alabilmemizin yegane yolu markalaşmaktan geçiyor. Biz başkalarına ürün üreten değil, artık pazarı yönlendiren, markasıyla tanınan bir ülke konumuna geçmek zorundayız."
AHMET ÇALIK
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da Türkiyenin çok büyük bir değişim yaşadığını, önce iş yapma şekillerini ve tarzlarını değiştirdiklerini ifade ederek, "Eğer siyaset sizin önünüzü tıkarsa, siz hiçbir şey yapamazsınız. Eğer siyaset sizin önünüzü açarsa, siz o kulvarda koşarsınız" dedi. Çalık Grubunun bölgede 15 ülkede faaliyette bulunduğunu kaydeden Çalık, Hindistan ile Almanya arasında güney ile kuzey arasında doğu ile batı arasında iş yapma kabiliyetine sahip en önemli firmalar ve iş gücünün Türkiyede olduğunu söyledi.
Ahmet Çalık, bu yüzyılın yeni bir yüzyıl olduğunu, iş yapma metotlarının değiştiğini, artık firmaların dünyanın ortak aklını kullanabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Kendi bölgesiyle işbirliği yapmayan hiçbir ülkenin iş dünyasının kalkınması mümkün değil. Biz bu bakımdan bu yüzyılın gereklerine göre kendi yapımızı oluşturduk. Bölgemizdeki ülkelerle çok iyi işbirlikleri olUşturduk. Bölgemizdeki gelişmeleri çok önemsiyoruz. Krizler bize yeni fırsatlar da sunuyor. Yanı başımızdaki Irak dünyanın en büyük hidrokarbonlarına sahip. 2,5 milyon varil petrol üretiyor. Önümüzdeki 10 yılda 12 milyon varile çıkacak. Türk firmaları Irakın kalkınmasında büyük rol oynayacaklardır. Önümüzdeki süreçte de Türkiye ve bölgesindeki diğer ülkeler için işbirlikleri açısından büyük fırsatlar var."
AA